Klik "LIKE" jika suka TUK KIYAI: ISU SEMASA

Klik "IKUT" untuk teman TUK KIYAI

Sembang & Pesanan

http://tokkiyai.freeshoutbox.net/

TIGA NAIB PRESIDEN BARU TOLAK UMNO - HUSAM

Label:


"Saya mungkin janggut tak cukup panjang. Mungkin perwakilan tidak suka saya. Ia lebih kepada (faktor) saya."

Itulah seloroh Husam selepas tewas dalam pertandingan merebut kerusi nombor 2 dalam PAS.

Walaupun gagal merebut kerusi timbalan presiden PAS, Datuk Husam Musa yakin, ketiga-tiga naib presiden yang baru terpilih, akan terus menolak sebarang kerjasama dengan Umno.

Menurutnya, Tuan Ibrahim Tuan Man, Salahuddin Ayub dan Datuk Mahfuz Omar serta separuh daripada ahli jawatankuasa yang baru itu, berkongsi pandangan politik yang sama dengan beliau.

"Saya amat bersyukur kerana naib dan ahli jawatankuasa yang terpilih kebanyakannya akan melaksanakan pandangan politik saya. Dan mereka pada hemat saya, akan meneruskan keputusan muktamar sebelum ini," kata Husam. Berita lanjut sila KLIK di sini.

MANOHARA MENGAKU PERNAH DIPERKOSA FAKHRY

Label:

Dalam isu ini, penulis tidak mengetahui siapa yang benar, siapa yang bersalah, dan siapa yang berlakon cuma penulis berharap kebenaran akan muncul jua.

Sebagai orang Islam, kita tidak boleh menuduh sesiap dalam hal ini kerana ditakuti termasuk dalam "fitnah". Anda pun tahu bahawa dosa fitnah sma seperti membunuh manusia tanpa hak.

Untuk menonton pengakuan Manohara, Sila KLIK di sini.

KUMPULAN PERTIKAI KEUPAYAAN ULAMA DIBIDAS

Label:

SHAH ALAM – Ketua Dewan Ulama Pas Datuk Mohd Daud Iraqi menyelar sikap kumpulan tertentu dalam parti itu yang mempertikaikan keupayaan ulama dalam memimpin dan mentadbir parti itu.

Beliau berkata, wujud ‘cakap yang kurang enak’ mengatakan golongan itu ingin membolot kepimpinan Pas dan tidak mahu berkompromi dengan golongan profesional.

Beliau berkata, Dewan Ulama perlu bergerak ke arah memprofesionalkan ulama bagi meningkatkan ilmu agama dan pengurusan sehingga menjadi golongan kedua yang berilmu tinggi serta tahu mentadbir. Berita lanjut sila KLIK di sini.

NASHARUDDIN KEKAL TIM. PRESIDEN PAS

Label:


(Foto - harakah)

Keputusan penuh pemilihan PAS sesi 2009/2011:

PRESIDEN
Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang

TMBALAN PRESIDEN
Nasharudin Mat Isa, (480)

NAIB PRESIDEN
1)Tuan Ibrahim Tuan Man, (871)
2)Salahuddin Ayub, (824)
3)Mahfuz Omar, (636)


AHLI JAWATANKUASA KERJA
1) Dato' Seri Mohamad Nizar Jamaluddin, (854)
2) Ustaz Idris Haji Ahmad, (799)
3) Dato' Kamarudin Jaffar (769)
4) Dato' Seri Ustaz Azizan Abd Razak, (653)
5) Dato' Dr Hasan Mohd Ali (642)
6) Dr Mohd Hatta Md Ramli (638)
7) Ustaz Abdul Ghani Samsudin, (637)
8) Dato' Ustaz Abu Bakar Chik (622)
9) Mohamed Hanipa Maidin, (619)
10) Ir Amiruddin Hamzah, (606)
11) Dr Lo' Lo' Haji Mohamad Ghazali, (589)
12) Ustaz Ab Ghani Abdul Rahman,(584)
13) Dr Dzulkefly Ahmad, (576)
14) Dr Syed Azman Syed Ahmad Nawawi, (536)
15) Ustaz Hashim Jasin, (522)
16) Mazlan Aliman, (513)
17) Ustaz Taib Azamudden Md Taib, (508)
18) Dr Mujahid Yusof Rawa, (488)

SAJAK ALTANTUYA

Label:

Sajak Altantuya yang dikarang oleh Naib Presiden PAS, Mohamad Sabu yang dideklamasikan beliau di Stadium Malawati sempena Wacana Seni, Muktamar PAS ke-55 malam tadi mendapat perhatian dan tepukan gemuruh.

Di bawah ini adalah petikan sajak yang dideklamasikan Mohamad Sabu.

'ALTANTUYA'

Aku Insan Ajnabi,
Aku Berasal Dari Tanah Tinggi
Bangsaku menjelajah dunia
Bangsaku pernah menguasai dunia
Kecantikanku menawan sesiapa sahaja
Lemah gemalaiku melembutkan lelaki perkasa
Kecerdikanku, kecantikanku boleh diperniaga


Aku wanita Ajnabi merantau kemana=mana
Mencari rezeki merata dunia
Kuala Lumpur, Paris, Hong Kong aku merata
Pembesar negara kuasai ku
Ku kuasai pembesar negara
Sebut sahaja apa berniaga aku tetap disana
Kepercayaan dan akidah sama sahaja
Sekejap muslimah sekejap insaniah
Aku tetap manusia beragama


Manisku dijilat, manisku disedut
Aku rela kerana berniaga
Aku berakidah aku insaniah
Ku tahu siapa yang menyedutku
Manisku masih banyak
Manusia rakus menghirupku
Kadang menggilir kadang digilir
Aku berniaga tak kira siapa


Zuriatku ada
Ku tahu siapa bapanya
Masakan tidak, disarangku dia bertelur
Manisku belum habis dihisap
Sepahku dibuang merata
Badanku dihancur luluh
Tubuhku berkecai rapuh
C4 dipanggil untuk memusnahku


Rohku tetap menjalar
Rohku tetap merayau
Setiap dada media ku buka cerita
Ku tahu siapa pemusnahku
Rohku berulang alik
Entah di Mongolia, entah di Paris
Entah di Shah Alam, entah di Putrajaya
Rohku menjalar terus menjalar
Roh suciku diawang-awangan
Menghinggap siapa sahaja
Tak kira pangkat atau kedudukan
Pemusnahku akan musnah

UMNO CEMBURU KERJASAMA ERAT PAKATAN - HADIKerjasama erat yang diperlihatkan parti-parti dalam Pakatan Rakyat amat dicemburui parti lawan yakni Umno/BN, tegas Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang dalam Ucapan Dasar sempena Muktamar PAS Pusat kali ke-55.

Ucapan itu disampaikan Ustaz Hadi di hadapan perwakilan dan pemerhati sempena muktamar ke-55 hari ini.

Menurut Ustaz Hadi, sepanjang tempoh setahun selepas Muktamar di Ipoh Perak, pelbagai imej politik dilakarkan dan pelbagai pergolakan politik berlaku, sekali gus menjana perubahan lanskap politik negara. KLIK di sini.

Umno dan BN juga kelihatan hampir tiba ajalnya apabila bermacam-macam masalah melanda dalam rumah tangga mereka. Pergolakan politik yang melanda Malaysia bermula pada pilihanraya lalu dan yang terkini krisis di Perak memberi "rahmat" kepada Pakatan Rakyat malah rakyat mula sedar dan mula meminggirkan UMNO dari hati mereka. PAS contohnya, rakyat pelbagai kaum dan agama mula mendekati PAS malah tidak lagi takut dengan prinsip yang dibawa oleh PAS iaitu Islam. Semoga situasi ini berterusan hingga ke pilihanraya yang akan datang. HIDUP RAKYAT

NAJIB DIEKORI ALTANTUYA DI CHINA?

Najib Tun Razak panik tiba-tiba apabila tanpa disangka beliau diasak oleh wartawan asing berkenaan dengan kaitan beliau dengan pembunuhan Altantuya.

Menurut sebuah agensi berita asing (AP) Najib tertawa (tertawa tawar sementara mencari idea dan melindungi rasa panik terkejut) sebelum menjawab soalan.
Berita lanjut sila klik di sini.

NASHARUDDIN "KEMPEN HALUS" TANGKIS HUBUNGANNYA DENGAN UMNO

Label:


Kenyataan tegas Timbalan Presiden PAS, Nasharudin Mat Isa bahawa beliau dan kepimpinan tertinggi parti tidak akan membawa parti ini menyertai Umno atau BN disifatkan sebagai kempen “halus” bagi menangkis hujah dan tuduhan pelbagai pihak sebelum menjelang hari pertandingan jawatan timbalan presiden parti. Berita lanjut klik di sini.

UMNOISMA DAN POLITIK BARU

Label:

ARTIKEL DI BAWAH SANGAT MENARIK UNTUK DIRENUNG DAN DIFIKIRKAN. PENULIS COPY DAN PASTE DARI PERAKEXPRESS.COM. SELAMAT MEMBACA....

Aku masih lagi kat hospital lima bintang di Kuala Lumpur...merasa hidup macam orang Umno. Dan lagi lama aku duduk disini..makin getik aku kepada Umno. Tapi bukan itu yang aku nak tulis hari ini…sebab aku nak tulis pasal muktamar Pas.

Dalam The Star semalam..”According to Transparency International’s 2009 Global Corruption Barometer, 42% of Malaysians viewed political parties, regardless of faction, as the most corrupt, followed by the civil service (37%), private sector (12%), judiciary (5%), legislative (4%) and media (1%).”

Ini pandangan umum. Kalau tanya kat orang Umno…Umno tak korup. Kalau tanya kat orang PKR…PKR tak korup…Kalau tanya orang Pas…Pas tak korup. Masing-masing tak akan mengaku kalau parti mereka dituduh korup. Tetapi kalau ditanya secara umum…rakyat akan beranggapan semua parti serupa saja.

Umno tak payah cakap…sebab sudah sinonim dengan korupsi. Hanya satu cara untuk mengubah persepsi rakyat terhadap Umno ialah kembali menggunakan PEKEMBAR. Kalau masih dengan Umno..hanya menunggu masa untuk dihantar ke pusat pencernaan sisa pepejal. Dan oleh kerana mereka tidak mahu kembali kepada PEKEMBAR…mampuih pi la.

Korupsi dalam PKR…jangan tanya orang PKR…tapi tanya orang Pas. Orang Pas boleh berceramah dua jam mengenai keburukan orang PKR. Tetapi kalau diamati..pernahkah kita mendengar orang Pas mengutuk Gobalakrishnan…Lee Boon Chye…Tian Chua? Aku belum pernah dengar.

Sebaliknya yang aku dengar ialah PKR serpihan Umno…orang PKR adalah serpihan Umno..orang PKR berbudaya Umno. Bila disebut begini…bermakna yang korup adalah orang-orang Melayu. Dan mereka ini korup kerana berbudaya dan berfikiran Umno. Siapa saja yang ada kaitan dengan Umno..akan dianggap berfikiran dan berbudaya Umno…korup.

Ini bebanan yang terpaksa ditanggung oleh PKR. Kalau ada sekupang atau lima duit lagi perasaan menyokong Umno…tinggalkanlah. Itulah ucapan Nizar yang paling popular.

Apakah dalam Pas tak ada yang korup? Jangan tanya orang Pas. Mati hidup balik depa tak kan mengaku. Bezanya diantara Pas dan PKR ialah…dalam PKR ada banyak reformis. Reformis dalam PKR tak peduli tentang jawatan mereka. Orang macam Din Binjai tak kisah kalau dia disingkir dari jawatannya…yang salah tetap salah. Tak kira orang tu Timbalan Ketua Menteri dari parti dia. Tetapi dalam Pas…reformis perlu disingkirkan. Kesalahan perlu disapu kebawah tikar supaya imej parti sentiasa bersih…macam Umno.

Hangpa tau ka…ada ADUN PAS yang hidup mewah..sampaikan Nik Aziz tidak mahu memijak kaki kerumahnya? Hangpa tau ka…ada pemimpin Pas beli rumah baru ..selepas 6 bulan menjawat jawatan dalam kerajaan negeri? Hangpa tau ka…ada isteri pemimpin Pas yang bawa permohonan balak terus kepada Nizar? Aku tau…tapi bukan itu yang aku nak cerita. Mungkin lain kali.

Dan kalau dilihat korupsi dalam Pas…ia juga ada kaitan dengan Umno. Mereka yang terlibat ini adalah mereka yang sering berhubung rapat dengan Umno.

Ada pemimpin Pas yang bila saja memegang jawatan dalam kerajaan negeri…perkara pertama ialah tukar kereta… macam Umno. Ada yang tukar bini macam tukar pampers…macam Umno.

Sekarang…PKR sedang berusaha untuk mengikis pemimpin yang berfahaman Umno ini. Satu persatu. Tapi Pas pulak nampaknya sedang memberi ruang kepada budaya Umno ini.

Dalam PRK Bukit Gantang yang lalu.. Ustaz Nasha dan Hj. Asmuni angkat tangan mengaku kalah, dua hari sebelum hari mengundi. Sebabnya mereka mempercayaai maklumat dari MIO…satu cabang Umno. Cuma orang-orang seperti Nizar dan reformis dalam Pas dan PKR yang terus berusaha untuk menang. Kalau dibiarkan kepada Ustaz Nasha..Pas dah lingkup diBukit Gantang.

Sejak dua hari lalu…aku mendapat update dari kumpulan pemikir Ustaz Nasha. Whoa…dalam muktamar Pas pun sekarang pakai MIO! Rating Ustaz Nasha semakin meningkat..dan Ustaz Nasha menggunakan khidmat MIO!

Umno membantu sedaya upaya supaya Ustaz Nasha menang dalam Muktamar ini. Aku bukan perwakilan dalam muktamar ini dan aku tak ada hak mengundi. Cuma boleh pot-pet diluar.

Kalau hangpa pilih Husam atau Mat Sabu…aku seronok sebab mereka dari kumpulan reformis yang membawa politik baru..tanpa membawa bebanan budaya dan pemikiran Umno. Kalau hangpa pilih Ustaz Nasha pun aku tak boleh nak kata apa…tapi aku juga seronok sebab Pas dan PKR sudah sama. Sama-sama ada pemimpin yang berbudaya Umno.

Hang kata aku…aku boleh kata hang. klik di sini

AHMAD ARAH PERIKSA 3 PROJEK IDRIS, SUDAH TAHU MASALAH BUMBUNG TIGA TAHUN LALU

Label:

KUALA TERENGGANU – Menteri Besar Terengganu, Dato' Ahmad Said telah mengarahkan Jabatan Kerja Raya (JKR) memeriksa tahap keselamatan tiga projek mega di sini iaitu bangunan Lapangan Terbang Sultan Mahmud, Kompleks Renang dan Stadium Tertutup di Gong Badak.

“Hari ini kita juga telah membuat keputusan untuk meminta JKR menyiasat bangunan-bangunan lain, termasuk stadium tertutup, lapangan terbang, dan kolam renang,

“benda-benda yang baru belaka, nampak ada benda-benda yang tak kena, kasar satu, benda yang tak betul, kita bimbang,”katanya dalam sidang media selepas mesyuarat mingguan exco kerajaan negeri di Wisma Darul Iman, semalam.

Katanya, beliau telah mengarahkan Exco Infrastruktur (JKR) supaya menghubungi Pengarah Jabatan Kerja Raya supaya membuat siasatan berkenaan.


Ketiga-tiga projek tersebut adalah antara projek mega yang pernah disebut oleh Ahmad sebagai projek mega yang akan dikaji semula.

Ketiga-tiga projek terbabit juga adalah 'flagship' Impian Menjadi Realiti yang dilaksanakan pada zaman bekas Menteri Besar Idris Jusoh.

Dalam sidang media yang sama, Ahmad turut mendedahkan, keadaan tidak selamat pada bumbung yang runtuh semalam telah dikesan semasa perasmian Sukma tahun lalu.

Katanya, acara majlis pembukaan melibatkan ‘gimik’ komando polis turun dengan tali dari bumbung, terpaksa diubah kepada turun dengan tali dari helikopter.

Ia adalah kerana, katanya, ketika pasukan tersebut cuba memasang tali untuk turun dari bumbung itu, ia bergegar dan bergoyang.

“Semasa hendak perasmian Sukma, peringkat awal, hendak diadakan acara turun dengan tali dari bumbung ke bawah,

"tapi saya dimaklumkan, semasa membuat tinjauan, dia (polis) kata dia tak yakin, tak selamat bila dia pasang dia nak turun, benda (bumbung) itu bergegar, bergoyang,

“sebab itu kita tukar (kepada) turun dari helikopter,”jelasnya.

Beliau berkata sebelum acara pembukaan Sukma juga, beliau melihat bumbung stadium itu tidak sama rata seolah-olah ada yang tidak betul.
(buletin online)

MINUMAN RED BULL: ANDA NAK MINUM?

BAGI PENULIS, JIKA SESUATU MAKANAN ATAU MINUMAN ITU DIRAGUI KEHALALAN, MAKA JALAN TERBAIK IALAH TIDAK MEMAKAN ATAU MEMINUMNYA. BANYAK LAGI PRODUK TEMPATAN YANG HALAL, SUCI, DAN BERSIH KELUARAN MUSLIM DI NEGARA KITA. DALAM MASA YANG SAMA DAPAT MEMBANTU EKONOMI UMMAH.

SEBAGAI MUSLIM, SOAL PEMAKANAN HENDAKLAH DIJAGA KEHALALAN DAN KEBERSIHANNYA KERANA MAKANAN AKAN MENCORAK HATI DAN PERIBADI SESEORANG. JIKA MAKANAN YANG DIMAKAN ADALAH HALAL DAN BERSIH MAKA TERANGLAH HATI DAN JIKA MAKANAN YANG DIMAKAN ADALAH HARAM MAKA GELAPLAH HATI. TEPUK DADA TANYA IMAN.....Red Bull di Negara ini Tiada Alkohol, Dadah

PUTRAJAYA: Produk minuman tenaga, jenama Red Bull, yang berada di pasaran di negara ini disahkan tidak mengandungi alkohol atau sebarang jenis dadah.

Pengarah Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan Kementerian Kesihatan, Nooraini Mohd Othman, berkata produk itu diimport dari Thailand dan dikilangkan di Malaysia, dan bukannya diimport dari Austria yang dilaporkan mengandungi alkohol dan dadah jenis kokain dalam kuantiti yang sedikit.

“Malahan minuman bertenaga Red Bull yang diedarkan di negara ini mendapat pensijilan halal sejak ia mula dipasarkan pada 1993,” katanya dalam kenyataan akhbar, semalam.

Nooraini berkata, sebarang produk Red Bull dari Austria memang dilarang pengimportannya sejak 2001 selepas kajian mendapati tahap kandungan kafein pada produk itu tidak mematuhi piawaian yang ditetapkan dalam Akta Makanan 1983 dan Peraturan-Peraturan Makanan 1985.
(hmetro)

PAS TIADA NIAT SERTAI UMNO - NASHARUDDIN

Label:


ARTIKEL DI BAWAH AMAT MENARIK UNTUK DIPERDEBATKAN. PENULIS TERINGAT DENGAN KATA-KATA MURSYIDUL AM PAS, TUAN GURU DATO' NIK ABDUL AZIZ NIK MAT BAHAWA PAS AKAN MASUK UMNO SEKIRANYA UMNO MENGUBAH PRINSIP PERJUANGAN IAITU DARIPADA FAHAMAN KEBANGSAAN KEPADA PRINSIP ISLAM IAITU MENJADIKAN AL-QURAN DAN HADIS SEBAGAI DASAR PERJUANGAN. MAKSUDNYA DI SINI PAS TIDAK AKAN MENYERTAI UMNO SELAGI UMNO MEMPERJUANGAN DASAR KEBANGSAANNYA.

PENULIS BERPENDAPAT, BAGI PAS ISLAM ADALAH UNTUK SEMUA KERANA ISLAM MEMPERJUANGKAN KEADILAN. TIDAK KIRALAH MELAYU, CINA, INDIA, KADAZAN, DAYAK, BAJAU, DAN SEBAGAINYA. PENULIS TERINGAT AYAT AL-QURAN YANG BERMAKSUD "SESUNGGUHNYA ALLAH MENYURUH KAMU BERLAKU ADIL DAN BERBUAT IHSAN.."


Nasharudin: PAS tiada niat sertai Umno, BN

GOMBAK: Timbalan Presiden PAS, Nasharudin Mat Isa yang dilabel "sebagai terlalu liberal ke arah Umno" susulan pilihan raya umum 2008, hari ini menegaskan, kepimpinan parti itu tiada niat langsung untuk sertai Umno dan Barisan Nasional (BN).

"Saya ambil kesempatan di sini untuk sekelian kalinya menegaskan bahawa pemimpin tertinggi parti tidak pernah punya sebarang niat atau perancangan untuk masuk Umno atau BN.

"Dan, saya amat percaya adik-adik saya di dalam Dewan Pemuda PAS bersama-sama saya dalam agenda ini," kata beliau ketika berucap merasmikan Muktamar Dewan Pemuda PAS Pusat Ke-50 di sini, malam ini.

Nasharudin yang menjadi sasaran kecaman sebahagian pemimpin PAS ekoran langkah beliau mengorak perbincangan menjalin hubungan dengan Umno berkata, pihaknya akan mempertahankan parti itu daripada sebarang unsur yang cuba merobek dan mengganggu keutuhan jemaah.

Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat juga menentang sebarang usaha ke arah menjalin hubungan dengan Umno dan BN.

"Islam yang kita perjuangkan ini diambil nasnya dari al-Quran dan al-Sunnah.

"Al-Quran dan al-Sunnah lah yang mengajar kita untuk mengenal siapa musuh dan siapa kawan, ketika mana hendak berperang dan ketika mana pula untuk berdamai," kata Nasharudin.

Sehubungan itu, Nasharudin yang berhadapan dengan saingan daripada dua calon Jumaat ini memberitahu:

"Sekali saya menegaskan bahawa prinsip dan dasar Islam yang kita perjuangkan akan sekali-kali tidak berganjak.

"Namun kaedah dan uslub boleh diubah. Akan kita perkukuhkan saf kita sendiri dan juga saf Pakatan Rakyat yang telah kita ijtihadkan sebagai wadah politik kita untuk berdepan dengan Umno dan BN."

Dalam pada itu, Nasharudin juga berkata, imej PAS sebagai parti pembangkang perlu dijenamakan semula.

"PAS bukan sekadar parti pembangkang - asal bantah sahaja semua tindakan parti kerajaan tetapi PAS kini adalah sebuah parti Islam yang telah bersedia untuk mengambil alih kepimpinan negara dalam masa terdekat dan membawa pimpinan alternatif kepada seluruh Malaysia dengan izin Allah.

"Minda dan tindakan kita perlu dididik dan bersedia menjadi pentadbir sebenar sebuah kerajaan," katanya.

(mstar online)

JANGAN BIAR ISU MANOHARA JADI KES ALTANTUYA-PEMUDA PAS


Dewan Pemuda PAS Pusat (DPPP) mengambil serius isu pergolakkan rumahtangga Tengku Temenggong Kelantan, Tengku Mohamad Fakhry Sultan Ismail Petra dengan Isterinya, Manohara Odelia Pinot yang mengadu didera secara seksual, fizikal dan mental.

"Isu ini bakal menjadi isu besar antara dua negara, Malaysia dan Indonesia di mana Manohara yang dilaporkan telah kembali ke pangkuan ibunya di Indonesia baru-baru ini telah membuat satu tuduhan yang berat terhadap kerabat dari Kelantan itu," kata Timbalan Ketuanya, Nasaruddin Hassan Tantawi dalam satu kenyataan hari ini.

"DPPP berharap agar isu ini dapat diselesaikan dengan cara baik bagi mengelak persepsi negatif dan juga sentimen kenegaraan melampau yang mungkin memburukkan hubungan Malaysia dan Indonesia," tambahnya.

Sehubungan itu, katanya, DPPP meminta agar pihak berkuasa tidak melihat sahaja perkara ini, tetapi perlu menyiasat dakwaan itu di samping mendapatkan jawapan di pihak Tengku Temenggung.

"Bagi DPPP, ini merupakan krisis rumahtangga yang harus memberikan pembelaan kepada kedua-dua pihak tanpa kita membiarkan persepsi negatif dan prejudis bermain di fikiran rakyat kedua-dua negara.

"Kerajaan Malaysia bertanggungjawab membantu membersihkan imej Tengku Temenggong atau membela Manohara jika salah seorang antara keduanya benar.

"Kita tidak mahu isu ini menjadi buah mulut dan menjadi bahan cerita di media antarabangsa sebagaimana isu Altantuya Shaariibuu yang akhirnya memburukkan imej negara kerana Perdana Menteri hari ini, Datuk Seri Najib Tun Razak enggan mengambil apa-apa tindakan bagi membersihkan namanya," tambah beliau.

Bagaimanapun, katanya, DPPP mendoakan semoga kedua-dua pihak dapat mencapai persefahaman dan menyelesaikan perkara ini secara baik.
(MALAYSIAKINI)

AKHIL HAYY, MEDIA, DAN MASALAH RUMAH TANGGA

Label:


"Kalau sesiapa ada masalah (rumah tangga) boleh adu pada stesen TV."

Itulah antara komen Ustaz Akhil Hayy apabila diasak dengan pelbagai soalan oleh wartawan ketika hadir di Mahkamah Rendah Syariah Ipoh bagi kes yang difailkan oleh isterinya. Bagi penulis, komen sinis Akhil Hayy itu ditujukan kepada semua pasangan yang mempunyai masalah rumah tangga supaya “mengadu” atau “meluahkan” perasaan mereka kepada media. Dan perkara ini seolah-olah menjadi trend kepada pasangan Melayu Islam yang mempunyai masalah rumah tangga.

Bagi penulis, tidak elok dan tidak manis mendedahkan keaiban atau masalah rumah tangga kepada umum. Biarlah masalah yang timbul diselesaikan dalam lingkungan keluarga sahaja. Dalam Islam, menceritakan keaiban suami atau isteri kepada orang ramai adalah dilarang sama sekali hatta menceritakan perihal suami tidur berdengkur pun tidak dibenarkan apatah lagi melibatkan perkara yang besar.

Penulis ingin bertanya, adakah masalah rumah tangga yang timbul jika dihebahkan kepada media akan menyelesaikan masalah? Adakah pengadu ingin menyamakan kes rumah tangganya dengan masalah rumah terbengkalai atau jalan rosak? Maksudnya apabila didedahkan kepada media maka selesailah masalah tersebut. Bagi penulis tidak kerana isunya adalah melibatkan hukum.

Penulis berpendapat, masalah rumah tangga yang timbul tidak perlu didedahkan kepada media sebagai perantara. Tak perlulah diadakan sidang media dan sebagainya kerana akhirnya akan mendedahkan pekung di dada sendiri. Kalaulah mahkamah adalah jalan penyelesaiannya, maka tunggulah masa perbicaraannya. Sikap Akhil yang enggan mengulas isu rumah tangganya kepada media patut dipuji.

Bagi penulis, siapa yang betul dan siapa yang bersalah dalam hal ini biarlah mahkamah yang menentukannya.

Penulis akur isu ini menjadi panas di media disebabkan Akil adalah seorang selebriti tetapi dalam isu yang melibatkan rumah tangga, semua pihak harus menghormatinya sebagai insan biasa yang tidak dapat lari dari masalah hidup termasuk diri penulis sendiri. Percayalah Allah akan menutup keaiban seseorang hamba-Nya di akhirat sekiranya seseorang itu menutup keaibannya saudara-Nya di dunia. Fikir-fikirkan….

ERDOGAN DALAM PAS: NIK AZIZ GEMBIRA JIKA BENAR WUJUD

Label:

Kota Bharu - Menteri Besar Kelantan yang juga Mursyidul Am Pas, Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat gembira sekiranya benar wujudnya kumpulan Erdogan dalam Pas seperti yang dilabel oleh pihak tertentu. Hal ini demikian kerana menurut beliau, jika Erdogan Turki telah berjaya memalu Israel, Erdogan PAS Malaysia pula boleh menentang dan memalukan fahaman sekular.

Bagi Tuan Guru, Erdogan adalah nama bagi Perdana Menteri Turki dan dia telah memalukan Perdana Menteri Israel dalam satu majlis umum. Jika ada Erdogan dalam PAS maka dia berharap boleh memalukan dan melumpuhkan gerakan sekular yang dipimpin oleh Melayu Muslim tetapi menolak Islam dan mengambil fahaman kebangsaan sebagai dasar perjuangan.

Ditanya mengenai ciri-ciri calon di DUN Manek Urai, Tuan Guru berkata, ianya tidak lari dari gabungan imej ulama professional.

Beliau ditemu bual selepas majlis pecah tanah Bazar Tok Guru di Kota Bharu yang bernilai RM50 juta yang dijangka siap pada tahun 2011.

FITNAH HUSAM: NORZULA MOHON MAAF

Label:Sebelum ini penulis dalam posting yang bertarikh 28 Mei 2009 telah membicarakan tentang budaya fitnah dalam politik Malaysia. Di sini penulis ingin tegaskan bahawa sesuatu berita yang tidak betul adalah fitnah. Tak kiralah apa pun istilah yang digunakan sama ada tuduhan, laporan, atau sebagainya.

Pada hari ini (Selasa 2 Jun 2009), satu lagi tuduhan atau fitnah terjawab. Di akhbar Berita Harian di muka C12 suatu notis permohonan maaf telah dikeluarkan oleh seorang Ahli Dewan Undangan Negeri Paloh, YB Dato Nozula Mat Diah (UMNO) kepada YB Dato Paduka Husam Musa.

Notis permohonan maaf ini berikutan YB Dato’ Nozula Mat Diah dan ADUN Bukit Bunga Muhd. Adhan Kechik yang telah membuat laporan kepada pihak BPR dengan membuat tuduhan yang tidak benar dan tidak berasas terhadap YB Dato Paduka Husam Musa pada akhir November 2007.

Antara laporan tersebut adalah:

* Laporan mengenai buku dan salah guna kuasa oleh ahli Exco kerajaan negeri Datuk Husam Musa.

* Laporan mengenai penyelewengan Pengarah Urusan Air Kelantan Sdn. Bhd.

* Isu kegagalan pengurusan Air Kelantan Sdn. Bhd.

* Isu Kedai Majlis Daerah Machang.

* Isu Jamnapari membabitkan dana KPK.

* Penyelewengan kawasan balak untuk ladang getah serta penyelewengan Pas mengutip dana.

* Penyelewengan pembelian lot tanah mukim Gual Periuk, Pasir Mas oleh Syarikat Galeri Tanah.

* Laporan ke atas Perbadanan Menteri Besar Kelantan Berhad dan Pengarah Urusan Kompleks Perkayuan Kelantan.

* Isu Perbadanan Baru Tanjung cuba menjual rezab Melayu kepada Syarikat Kind Network Sdn. Bhd.

Dengan Notis Permohonan Maaf ini maka terbukti bahawa segala tuduhan liar yang dibuat terhadap YB Husam Musa adalah fitnah semata-mata, tidak benar, dan tidak berasas. Ini juga bermakna kerajaan negeri juga bersih dari segala salah laku yang didakwa.

SAYA SEDIA KALAH - HUSAM

Label:


PEREBUTAN jawatan Timbalan Presiden Pas di antara penyandang, Nasharuddin Mat Isa, Datuk Husam Musa dan Mohamad Sabu paling menjadi tumpuan pada Muktamar Pas Ke-55, minggu depan. Wartawan Berita Minggu, AHMAD NAIM TAHIR mendapatkan pandangan Husam untuk menghuraikan perkara itu.

Kenapa Datuk menawarkan diri bertanding jawatan Timbalan Presiden?

Apabila saya menyertai Pas pada 1982, satu daripada sebabnya saya percaya Pas perlu jadi parti peneraju utama dalam negara jika dasar Islam yang komprehensif mahu dilaksanakan. Saya berpendapat jika ada kerjasama politik dengan Umno dalam bentuk berkerajaan, ia akan menyekat kemaraan Pas. Tak mungkin Pas dapat bertanding pilihan raya di kawasan Umno dan Barisan Nasional (BN) dan ini akan hadkan kerusi Pas lalu Umno tetap jadi parti utama dan perjuangan Islam akan terbiar. Buat masa ini saya berasa Pas mesti berusaha untuk keluar dan memenangi kerusi yang dikuasai Umno dan BN bagi mencapai cita-cita politik parti. Di kawasan ramai pengundi bukan Melayu, rakan Pas seperti DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) sudah menguasai kerusi itu, jadi tugas Pas yang utama sekali ialah menarik sokongan Melayu di kawasan kubu kuat Umno seperti di Johor dan Pahang.

Apa reaksi ahli Pas terhadap keputusan Datuk bertanding Timbalan Presiden?

Alhamdulillah saya dapat banyak khidmat pesanan ringkas (SMS) terima kasih kerana sanggup tawar diri walaupun menanggung risiko. Kalau nak jaga kedudukan, saya bertanding Naib Presiden, lebih selamat. Apabila bertanding Timbalan Presiden, risikonya sangat tinggi, lebih-lebih lagi dikatakan saya menerima pencalonan tidak berapa besar, tetapi sekurang-kurangnya saya berhasrat sampaikan niat atau pandangan politik saya yang tidak bersetuju dengan pimpinan tertentu mengadakan rundingan sulit dengan Umno, sekurang-kurangnya saya hendak daftarkan pandangan politik saya yang berbeza ini. Saya tidak pasti apakah keputusan ini paling baik tetapi sekurang-kurangnya tanggungjawab saya sudah selesai. Kalah atau menang, itu ditentukan oleh perwakilan. 

Dalam pemilihan kali ini, tidak boleh lari daripada isu pertembungan kumpulan pro-ulama dan Erdogan.

Datuk sendiri dikatakan sebagai ketua kepada puak Erdogan?

Kalau kita tengok buku sains politik, apabila nak wujudkan satu sasaran, kita kena namakan kumpulan, tetapi sampai hari ini saya tidak tahu siapa mulakan label Erdogan itu. Ada orang kata ia dimulakan blog anti-Husam tetapi saya tidak siasat siapa di sebalik blog itu. Isu ini diwujudkan sebaik timbul soal muzakarah atau muqabalah dengan Umno. Sasaran blog itu mungkin untuk merosakkan nama baik saya yang dianggap ancaman kepada usaha yang dilakukan oleh kedua-dua pihak (Pas dan Umno). Sesetengah pihak mendakwa blog ini didalangi kumpulan di pejabat Jalan Raja Laut (Ibu Pejabat Pas), tetapi saya tak pasti adakah mereka, ahli parti atau orang luar di belakang blog ini. Blog inilah yang mempopularkan nama Erdogan dan kerana nama itu diberi percuma, saya tidak rasa apa-apa. Nak dikatakan bangga, jauh sekali untuk saya disamakan dengan Erdogan yang ada reputasi tinggi. Tentulah saya rendah diri untuk disamakan dengan Erdogan. Sebenarnya, kalau Pas liberal, saya liberal... kalau Pas konservatif, saya konservatif dan kalau Pas fundamental, saya pun fundamental. Saya masuk Pas bukan satu dua hari, jadi jika ada apa-apa kekurangan pada saya, bermakna Pas tidak melaksanakan tarbiah atau pendidikan kepemimpinan yang baik kerana kalau hampir 30 tahun dalam parti, masih lagi saya diragui oleh ahli, bermakna ada sesuatu tidak kena dengan pendidikan parti. Saya berpendapat ini (isu ulama dan profesional) usaha untuk memecahbelahkan Pas bagi membolehkan pihak lain mendapat manfaat daripada perpecahan ini. Prinsip yang saya nampak ialah Islam membuka peluang kepada setiap individu membangunkan diri untuk mencapai beberapa kualiti minimum. Kepemimpinan dalam Islam lebih fleksibel dan terbuka, tetapi struktur yang ada dalam Pas agak lengkap yang mana setinggi mana pun pemimpinnya, ulama atau bukan, tertakluk kepada Majlis Syura sebagai pengawal dan penentu dasar utama parti. Struktur itu sudah wujud dan saya tidak nampak perlu terlalu bimbang terhadap isu ini. Bagi saya, penyertaan saya ini mungkin hanya sementara mengikut keperluan waktu. Jika ada pemimpin lain lebih baik, saya pada bila-bila masa boleh membuka ruang untuk mereka naik dalam pimpinan parti.

Datuk rapat dengan Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim hingga mengundang tanggapan pengaruh Anwar makin berkembang dalam Pas?

Saya bukan saja rapat dengan kepemimpinan Pakatan Rakyat, tetapi juga dengan pemimpin Umno dan BN, saya boleh berkomunikasi. Masa jadi Ahli Parlimen, saya sentiasa berinteraksi dengan pemimpin Umno, boleh minum teh dengan Tun Daim Zainuddin, melawat pejabat Tun Dr Mahathir Mohamad selepas beliau tidak lagi jadi Perdana Menteri dan boleh menghubungi menteri tertentu memberikan pandangan saya. Hubungan rapat tidak semestinya kita korbankan dasar parti. Saya nak bertanya kepada pengkritik itu apa ruginya Pas apabila saya rapat dengan Anwar, apakah prinsip parti sudah saya korbankan? Itu yang perlu diukur. Rapatnya kami bukan bererti saya boleh diperkudakan. Sampai hari ini pengkritik tidak boleh buktikan apa perkara yang saya kompromi dengan Anwar. Anwar diperlukan Pas menjelang pilihan raya hingga ada yang hampir merajuk kerana beliau tidak hadir dalam ceramah besar. Beliau dijemput berceramah di seluruh negara atas pentas Pas, mengapa pada waktu itu tidak timbul persoalan Pas tidak perlukan Anwar? Selepas berkuasa di Kedah, Perak, ada kerusi di Pulau Pinang dan Selangor, menang di Kelantan dan ada perwakilan besar di Parlimen, timbul isu siapa jadi alat Anwar.

Datuk bertanding sebab tidak bersetuju dengan sikap liberal pemimpin tertentu kepada Umno, sedangkan muzakarah sudah direstui Presiden Pas?

Kedudukan Timbalan Presiden seperti pembantu juruterbang yang juga ada peranannya. Saya melihat Presiden ada pendekatan politik yang terlebih matang, tetapi sesetengah pemimpin Pas guna kedudukan mereka untuk pergi lebih jauh daripada apa yang direncanakan Presiden. Sebab itu, saya tidak ada masalah dengan Abdul Hadi dan saya yakin jika Timbalan Presiden boleh memberi input lebih meluas, Presiden akan membuat pilihan politik lebih tepat ketika itu. Apakah Datuk tidak akan memberi ruang langsung kepada Pas berbincang dengan Umno, terutama demi kepentingan bangsa dan agama. Persoalan kita ialah agenda Islam yang boleh dijayakan dengan pendukung yang komited. Umno, pada pendapat saya menolak dasar Islam dalam pemerintahan, bahkan peranan wahyu sendiri (al-Quran) sangat kecil dalam penentuan dasar dan budaya Umno. Kita tolak Umno bukan kerana permusuhan politik tetapi kerana untuk melaksanakan agenda Islam, orang yang menghayati agenda itulah yang perlu mengambil tempat dalam kerajaan. Kalau Umno sendiri menerima hakikat ini, tidak ada masalah bagi Pas untuk membantu Umno, tetapi jika setakat untuk menyokong Umno kekalkan kuasanya, apa guna Pas ditubuhkan kalau sekadar jadi kuda tunggangan Umno. Kalau Pas duduk di atas, Umno di bawah, saya tiada masalah. Kalau Umno benar-benar tekankan perpaduan Islam, maka kita kena ambil ukuran Islam seperti pemimpin paling bertakwa itulah yang jadi pemerintah paling tinggi. Kalau Abdul Hadi atau Nik Aziz jadi Perdana Menteri dan Datuk Seri Najib Razak jadi Timbalan Perdana Menteri, saya tiada masalah. Kalau Najib jadi Perdana Menteri, Abdul Hadi jadi Menteri di Jabatan Perdana Menteri, saya rasa usaha Pas akan sia-sia.

Datuk dianggap sebagai anak didik Nik Aziz dan ia dikatakan kelebihan kepada Datuk dalam perebutan jawatan Timbalan Presiden?

Prinsip saya ialah kita tidak boleh peralatkan orang lain untuk kepentingan kita. Hubungan saya dengan Nik Aziz ialah saya murid, beliau guru. Saya dibentuk oleh beliau, berada di bawahnya dalam kerajaan hampir 20 tahun dan dalam parti melalui kuliah dan usrah. Beliau membentuk pemikiran saya dan saya tahu apa dalam fikirannya dan cuba jayakan apa yang beliau hasratkan. Saya orang suruhan beliau, bukan beliau orang suruhan saya. Dalam isu seperti muqabalah, muzakarah dan lain-lain, Nik Aziz ada pandangan sendiri, sebab itu tiada siapa yang boleh ubah pandangan itu.

Bagaimana peluang Datuk untuk menang dan apa nasihat kepada perwakilan?

Saya harap perwakilan matang untuk jadikan Pas terus relevan dengan keadaan semasa dan keperluan masyarakat yang berharap Pas jadi alternatif kepada Umno dan dapat bawa perubahan kepada negara. Dalam pertandingan, saya serahkan kepada Allah, tetapi saya sedia untuk kalah. Ini pengorbanan saya, sekurang-kurangnya dari segi rekod, saya bertanding atas niat untuk kebaikan parti dan jika ditakdirkan menang, saya mesti jadi pembantu Presiden untuk membentuk gandingan yang baik. Saya juga berharap dapat mendekatkan Rusila dan Pulau Melaka (Abdul Hadi dan Nik Aziz). Kalau Rusila dan Pulau Melaka intim dan kuat, saya yakin Pas boleh meneraju perubahan politik terutama di negeri yang masih menjadi kubu Umno.
(husammusa.com)

PENANTI: TAHNIAH KEPADA AMINAH ABDULAH

Label:

PENULIS MENGUCAPKAN SYABAS KEPADA CALON BEBAS, AMINAH ABDULLAH (KAK MIN) KERANA BERANI MENCUBA NASIB DI PENANTI. WALAU PUN ISU YANG DIBAWA TIDAK BERKESAN DAN SEOLAH-OLEH "MEMAKAN DIRI" SENDIRI NAMUN DIA MASIH MAHU MENCUBA NASIBNYA PADA PILIHAN RAYA YANG AKAN DATANG.

IKUTI LUAHAN PERASAAN BELIAU DI BAWAH INI SELEPAS DIUMUMKAN KALAH DI PENANTI

"Kak Min menerima keputusan ini dengan hati terbuka, Kak Min sedikit pun tak rasa kecewa dengan keputusan ini.

"Bagi Kak Min, keputusan ini ialah seperti kalah dalam kemenangan... Kak Min menang kerana berjaya mengurangkan peratusan undi yang dimenangi oleh PKR (Parti Keadilan Rakyat).

"Bagi Kak Min, jumlah orang keluar mengundi yang kecil ini ialah kerana penyokong Umno tidak keluar mengundi.

"Insya-Allah Kak Min akan cuba lagi pada masa-masa akan datang jika dipanjangkan umur, jumlah undi yang Kak Min terima pun taklah kecil sangat, nampaknya ada juga yang menyokong Kak Min."

PKR KEKAL MENANG DI PENANTI

Label:

BUKIT MERTAJAM: SEBAGAIMANA DIJANGKAKAN PARTI KEADILAN RAKYAT (PKR) MENGEKALKAN KERUSI DEWAN UNDANGAN NEGERI PENANTI DALAM SAINGAN EMPAT PENJURU TANPA KEHADIRAN BARISAN NASIONAL (BN).

TIMBALAN PENGERUSI PERHUBUNGAN PARTI KEADILAN RAKYAT (PKR) PULAU PINANG, MANSOR OTHMAN MENANG DENGAN MAJORITI 5,558 UNDI.

WALAUPUN MAJORITI PKR KALI INI MENINGKAT DUA KALI GANDA, TETAPI JUMLAH UNDI YANG DIPEROLEH CALON PARTI ITU MENURUN BERBANDING PILIHAN RAYA UMUM KE-12 TAHUN LALU.

MANSOR YANG MEMPEROLEH 6,052 UNDI MANAKALA TIGA CALON BEBAS IAITU AMINAH ABDULLAH MEMPEROLEH 392 UNDI, NAI KHAN ARI (494) DAN KAMARUL RAMIZU IDRIS (56).

SEBELUM INI MANSOR DISEBUT-SEBUT AKAN DILANTIK SEBAGAI TIMBALAN KETUA MENTERI PULAU PINANG JIKA MENANG PILIHAN RAYA KECIL HARI INI.

KEPUTUSAN ITU DIUMUMKAN OLEH PEGAWAI PENGURUS PILIHAN RAYA ROSLAN YAHAYA PADA PUKUL 7.10 MALAM DI DEWAN PERDANA, INSTITUT KEMAHIRAN BELIA NEGARA (IKBN) DI JALAN BERAPIT DI SINI.

KETIKA PILIHAN RAYA UMUM 2008, SERAMAI 12,667 DARIPADA 15,421 PEMILIH BERDAFTAR KELUAR MENGUNDI.

CALON PKR KETIKA ITU, MOHAMMAD FAIRUS KHAIRUDDIN MENERIMA 7,346 UNDI MANAKALA CALON BN, DATUK ABDUL JALIL ABDUL MAJID MEMPEROLEH 5,127 UNDI.
MAJORITI DIPEROLEH FAIRUS IALAH 2,219 UNDI.
(mstar)

SIKAP, TINDAKAN UMNO LEBIH BURUK DARIPADA CHENG PENG - ANWAR

Label:


PENANTI, 31 Mei - Penasihat Parti Keadilan Rakyat (KeADILan), Dato' Seri Anwar Ibrahim menyifatkan, kelakuan Umno merampas Perak lebih teruk daripada isu Cheng Peng yang sengaja dimainkan oleh Kerajaan Barisan Nasional (BN) untuk menghidupkan kembali kemarahan rakyat.

Tambahan lagi sekarang ini terlalu banyak isu dan skandal terpaksa dijawab oleh kepimpinan negara maka tiada jalan lain untuk beralih kepada isu kepulangan Cheng Peng untuk dijadikan sasaran.

"BN mainkan isu Cheng Peng untuk tingkatkan kemarahan rakyat tanpa mereka sedar tindakan merampas Perak dengan cara tidak beradab dan membelakangkan demokrasi lebih teruk daripada Cheng Peng," ujarnya ketika berceramah di Kubang Semang semalam.

BN hendak mainkan isu ini semata-mata untuk membangkitkan soal perkauman dan menimbulkan pandangan serong terhadap pembangkang yang menggangap isu ini sebagai isu kemanusiaan, katanya.

Menurut Anwar, jika BN sanggup meningkatkan kemarahan rakyat tentang isu Cheng Peng kenapa pada masa yang sama Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Tun Razak pula mengadakan lawatan ke China yang merupakan 'bapa komunis'.

Sepatutnya isu Cheng Peng itu tidak dimainkan untuk tujuan itu kerana yang perlu ditangani segera ialah kembalikan hak kepada rakyat di Perak supaya kestabilan dibina semula demi pembangunan negeri dan rakyat, jelasnya.

"Bila keadaan di Perak tidak stabil macam mana pelabur nak datang. Siapa yang rugi bukan sahaja kerajaan malahan rakyat yang paling menderita," tegasnya yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh.

Menyentuh mengenai pengundian di Penanti Anwar berkata, beliau yakin rakyat N12 Penanti tidak berubah haluan sokongan pada Pakatan Rakyat kerana calon bebas tidak mempunyai agenda membantu rakyat sebaliknya suka-suka atau mencari publisiti murahan.

Justeru, semua petugas sama ada daripada KeADILan, PAS dan DAP harus menjalinkan usahasama yang lebih padu untuk memastikan kemenangan dengan majoriti yang lebih besar.
(harakah online)

PENULIS TIDAK MAHU MENGIYA ATAU MENIDAKKAN TENTANG APA YANG DIPERKATAKAN OLEH KETUA PAKATAN RAKYAT ITU TETAPI PEMBACA BOLEH MENILAINYA DENGAN FAKTA YANG ADA....
TIGA NAIB PRESIDEN BARU TOLAK UMNO - HUSAM
Sabtu, Jun 06, 2009 | Author: Tuk Kiyai

"Saya mungkin janggut tak cukup panjang. Mungkin perwakilan tidak suka saya. Ia lebih kepada (faktor) saya."

Itulah seloroh Husam selepas tewas dalam pertandingan merebut kerusi nombor 2 dalam PAS.

Walaupun gagal merebut kerusi timbalan presiden PAS, Datuk Husam Musa yakin, ketiga-tiga naib presiden yang baru terpilih, akan terus menolak sebarang kerjasama dengan Umno.

Menurutnya, Tuan Ibrahim Tuan Man, Salahuddin Ayub dan Datuk Mahfuz Omar serta separuh daripada ahli jawatankuasa yang baru itu, berkongsi pandangan politik yang sama dengan beliau.

"Saya amat bersyukur kerana naib dan ahli jawatankuasa yang terpilih kebanyakannya akan melaksanakan pandangan politik saya. Dan mereka pada hemat saya, akan meneruskan keputusan muktamar sebelum ini," kata Husam. Berita lanjut sila KLIK di sini.
MANOHARA MENGAKU PERNAH DIPERKOSA FAKHRY
Sabtu, Jun 06, 2009 | Author: Tuk Kiyai
Dalam isu ini, penulis tidak mengetahui siapa yang benar, siapa yang bersalah, dan siapa yang berlakon cuma penulis berharap kebenaran akan muncul jua.

Sebagai orang Islam, kita tidak boleh menuduh sesiap dalam hal ini kerana ditakuti termasuk dalam "fitnah". Anda pun tahu bahawa dosa fitnah sma seperti membunuh manusia tanpa hak.

Untuk menonton pengakuan Manohara, Sila KLIK di sini.
KUMPULAN PERTIKAI KEUPAYAAN ULAMA DIBIDAS
Sabtu, Jun 06, 2009 | Author: Tuk Kiyai
SHAH ALAM – Ketua Dewan Ulama Pas Datuk Mohd Daud Iraqi menyelar sikap kumpulan tertentu dalam parti itu yang mempertikaikan keupayaan ulama dalam memimpin dan mentadbir parti itu.

Beliau berkata, wujud ‘cakap yang kurang enak’ mengatakan golongan itu ingin membolot kepimpinan Pas dan tidak mahu berkompromi dengan golongan profesional.

Beliau berkata, Dewan Ulama perlu bergerak ke arah memprofesionalkan ulama bagi meningkatkan ilmu agama dan pengurusan sehingga menjadi golongan kedua yang berilmu tinggi serta tahu mentadbir. Berita lanjut sila KLIK di sini.
NASHARUDDIN KEKAL TIM. PRESIDEN PAS
Sabtu, Jun 06, 2009 | Author: Tuk Kiyai

(Foto - harakah)

Keputusan penuh pemilihan PAS sesi 2009/2011:

PRESIDEN
Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang

TMBALAN PRESIDEN
Nasharudin Mat Isa, (480)

NAIB PRESIDEN
1)Tuan Ibrahim Tuan Man, (871)
2)Salahuddin Ayub, (824)
3)Mahfuz Omar, (636)


AHLI JAWATANKUASA KERJA
1) Dato' Seri Mohamad Nizar Jamaluddin, (854)
2) Ustaz Idris Haji Ahmad, (799)
3) Dato' Kamarudin Jaffar (769)
4) Dato' Seri Ustaz Azizan Abd Razak, (653)
5) Dato' Dr Hasan Mohd Ali (642)
6) Dr Mohd Hatta Md Ramli (638)
7) Ustaz Abdul Ghani Samsudin, (637)
8) Dato' Ustaz Abu Bakar Chik (622)
9) Mohamed Hanipa Maidin, (619)
10) Ir Amiruddin Hamzah, (606)
11) Dr Lo' Lo' Haji Mohamad Ghazali, (589)
12) Ustaz Ab Ghani Abdul Rahman,(584)
13) Dr Dzulkefly Ahmad, (576)
14) Dr Syed Azman Syed Ahmad Nawawi, (536)
15) Ustaz Hashim Jasin, (522)
16) Mazlan Aliman, (513)
17) Ustaz Taib Azamudden Md Taib, (508)
18) Dr Mujahid Yusof Rawa, (488)
SAJAK ALTANTUYA
Sabtu, Jun 06, 2009 | Author: Tuk Kiyai
Sajak Altantuya yang dikarang oleh Naib Presiden PAS, Mohamad Sabu yang dideklamasikan beliau di Stadium Malawati sempena Wacana Seni, Muktamar PAS ke-55 malam tadi mendapat perhatian dan tepukan gemuruh.

Di bawah ini adalah petikan sajak yang dideklamasikan Mohamad Sabu.

'ALTANTUYA'

Aku Insan Ajnabi,
Aku Berasal Dari Tanah Tinggi
Bangsaku menjelajah dunia
Bangsaku pernah menguasai dunia
Kecantikanku menawan sesiapa sahaja
Lemah gemalaiku melembutkan lelaki perkasa
Kecerdikanku, kecantikanku boleh diperniaga


Aku wanita Ajnabi merantau kemana=mana
Mencari rezeki merata dunia
Kuala Lumpur, Paris, Hong Kong aku merata
Pembesar negara kuasai ku
Ku kuasai pembesar negara
Sebut sahaja apa berniaga aku tetap disana
Kepercayaan dan akidah sama sahaja
Sekejap muslimah sekejap insaniah
Aku tetap manusia beragama


Manisku dijilat, manisku disedut
Aku rela kerana berniaga
Aku berakidah aku insaniah
Ku tahu siapa yang menyedutku
Manisku masih banyak
Manusia rakus menghirupku
Kadang menggilir kadang digilir
Aku berniaga tak kira siapa


Zuriatku ada
Ku tahu siapa bapanya
Masakan tidak, disarangku dia bertelur
Manisku belum habis dihisap
Sepahku dibuang merata
Badanku dihancur luluh
Tubuhku berkecai rapuh
C4 dipanggil untuk memusnahku


Rohku tetap menjalar
Rohku tetap merayau
Setiap dada media ku buka cerita
Ku tahu siapa pemusnahku
Rohku berulang alik
Entah di Mongolia, entah di Paris
Entah di Shah Alam, entah di Putrajaya
Rohku menjalar terus menjalar
Roh suciku diawang-awangan
Menghinggap siapa sahaja
Tak kira pangkat atau kedudukan
Pemusnahku akan musnah
UMNO CEMBURU KERJASAMA ERAT PAKATAN - HADI
Jumaat, Jun 05, 2009 | Author: Tuk Kiyai


Kerjasama erat yang diperlihatkan parti-parti dalam Pakatan Rakyat amat dicemburui parti lawan yakni Umno/BN, tegas Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang dalam Ucapan Dasar sempena Muktamar PAS Pusat kali ke-55.

Ucapan itu disampaikan Ustaz Hadi di hadapan perwakilan dan pemerhati sempena muktamar ke-55 hari ini.

Menurut Ustaz Hadi, sepanjang tempoh setahun selepas Muktamar di Ipoh Perak, pelbagai imej politik dilakarkan dan pelbagai pergolakan politik berlaku, sekali gus menjana perubahan lanskap politik negara. KLIK di sini.

Umno dan BN juga kelihatan hampir tiba ajalnya apabila bermacam-macam masalah melanda dalam rumah tangga mereka. Pergolakan politik yang melanda Malaysia bermula pada pilihanraya lalu dan yang terkini krisis di Perak memberi "rahmat" kepada Pakatan Rakyat malah rakyat mula sedar dan mula meminggirkan UMNO dari hati mereka. PAS contohnya, rakyat pelbagai kaum dan agama mula mendekati PAS malah tidak lagi takut dengan prinsip yang dibawa oleh PAS iaitu Islam. Semoga situasi ini berterusan hingga ke pilihanraya yang akan datang. HIDUP RAKYAT
NAJIB DIEKORI ALTANTUYA DI CHINA?
Jumaat, Jun 05, 2009 | Author: Tuk Kiyai
Najib Tun Razak panik tiba-tiba apabila tanpa disangka beliau diasak oleh wartawan asing berkenaan dengan kaitan beliau dengan pembunuhan Altantuya.

Menurut sebuah agensi berita asing (AP) Najib tertawa (tertawa tawar sementara mencari idea dan melindungi rasa panik terkejut) sebelum menjawab soalan.
Berita lanjut sila klik di sini.
NASHARUDDIN "KEMPEN HALUS" TANGKIS HUBUNGANNYA DENGAN UMNO
Jumaat, Jun 05, 2009 | Author: Tuk Kiyai

Kenyataan tegas Timbalan Presiden PAS, Nasharudin Mat Isa bahawa beliau dan kepimpinan tertinggi parti tidak akan membawa parti ini menyertai Umno atau BN disifatkan sebagai kempen “halus” bagi menangkis hujah dan tuduhan pelbagai pihak sebelum menjelang hari pertandingan jawatan timbalan presiden parti. Berita lanjut klik di sini.
UMNOISMA DAN POLITIK BARU
Khamis, Jun 04, 2009 | Author: Tuk Kiyai
ARTIKEL DI BAWAH SANGAT MENARIK UNTUK DIRENUNG DAN DIFIKIRKAN. PENULIS COPY DAN PASTE DARI PERAKEXPRESS.COM. SELAMAT MEMBACA....

Aku masih lagi kat hospital lima bintang di Kuala Lumpur...merasa hidup macam orang Umno. Dan lagi lama aku duduk disini..makin getik aku kepada Umno. Tapi bukan itu yang aku nak tulis hari ini…sebab aku nak tulis pasal muktamar Pas.

Dalam The Star semalam..”According to Transparency International’s 2009 Global Corruption Barometer, 42% of Malaysians viewed political parties, regardless of faction, as the most corrupt, followed by the civil service (37%), private sector (12%), judiciary (5%), legislative (4%) and media (1%).”

Ini pandangan umum. Kalau tanya kat orang Umno…Umno tak korup. Kalau tanya kat orang PKR…PKR tak korup…Kalau tanya orang Pas…Pas tak korup. Masing-masing tak akan mengaku kalau parti mereka dituduh korup. Tetapi kalau ditanya secara umum…rakyat akan beranggapan semua parti serupa saja.

Umno tak payah cakap…sebab sudah sinonim dengan korupsi. Hanya satu cara untuk mengubah persepsi rakyat terhadap Umno ialah kembali menggunakan PEKEMBAR. Kalau masih dengan Umno..hanya menunggu masa untuk dihantar ke pusat pencernaan sisa pepejal. Dan oleh kerana mereka tidak mahu kembali kepada PEKEMBAR…mampuih pi la.

Korupsi dalam PKR…jangan tanya orang PKR…tapi tanya orang Pas. Orang Pas boleh berceramah dua jam mengenai keburukan orang PKR. Tetapi kalau diamati..pernahkah kita mendengar orang Pas mengutuk Gobalakrishnan…Lee Boon Chye…Tian Chua? Aku belum pernah dengar.

Sebaliknya yang aku dengar ialah PKR serpihan Umno…orang PKR adalah serpihan Umno..orang PKR berbudaya Umno. Bila disebut begini…bermakna yang korup adalah orang-orang Melayu. Dan mereka ini korup kerana berbudaya dan berfikiran Umno. Siapa saja yang ada kaitan dengan Umno..akan dianggap berfikiran dan berbudaya Umno…korup.

Ini bebanan yang terpaksa ditanggung oleh PKR. Kalau ada sekupang atau lima duit lagi perasaan menyokong Umno…tinggalkanlah. Itulah ucapan Nizar yang paling popular.

Apakah dalam Pas tak ada yang korup? Jangan tanya orang Pas. Mati hidup balik depa tak kan mengaku. Bezanya diantara Pas dan PKR ialah…dalam PKR ada banyak reformis. Reformis dalam PKR tak peduli tentang jawatan mereka. Orang macam Din Binjai tak kisah kalau dia disingkir dari jawatannya…yang salah tetap salah. Tak kira orang tu Timbalan Ketua Menteri dari parti dia. Tetapi dalam Pas…reformis perlu disingkirkan. Kesalahan perlu disapu kebawah tikar supaya imej parti sentiasa bersih…macam Umno.

Hangpa tau ka…ada ADUN PAS yang hidup mewah..sampaikan Nik Aziz tidak mahu memijak kaki kerumahnya? Hangpa tau ka…ada pemimpin Pas beli rumah baru ..selepas 6 bulan menjawat jawatan dalam kerajaan negeri? Hangpa tau ka…ada isteri pemimpin Pas yang bawa permohonan balak terus kepada Nizar? Aku tau…tapi bukan itu yang aku nak cerita. Mungkin lain kali.

Dan kalau dilihat korupsi dalam Pas…ia juga ada kaitan dengan Umno. Mereka yang terlibat ini adalah mereka yang sering berhubung rapat dengan Umno.

Ada pemimpin Pas yang bila saja memegang jawatan dalam kerajaan negeri…perkara pertama ialah tukar kereta… macam Umno. Ada yang tukar bini macam tukar pampers…macam Umno.

Sekarang…PKR sedang berusaha untuk mengikis pemimpin yang berfahaman Umno ini. Satu persatu. Tapi Pas pulak nampaknya sedang memberi ruang kepada budaya Umno ini.

Dalam PRK Bukit Gantang yang lalu.. Ustaz Nasha dan Hj. Asmuni angkat tangan mengaku kalah, dua hari sebelum hari mengundi. Sebabnya mereka mempercayaai maklumat dari MIO…satu cabang Umno. Cuma orang-orang seperti Nizar dan reformis dalam Pas dan PKR yang terus berusaha untuk menang. Kalau dibiarkan kepada Ustaz Nasha..Pas dah lingkup diBukit Gantang.

Sejak dua hari lalu…aku mendapat update dari kumpulan pemikir Ustaz Nasha. Whoa…dalam muktamar Pas pun sekarang pakai MIO! Rating Ustaz Nasha semakin meningkat..dan Ustaz Nasha menggunakan khidmat MIO!

Umno membantu sedaya upaya supaya Ustaz Nasha menang dalam Muktamar ini. Aku bukan perwakilan dalam muktamar ini dan aku tak ada hak mengundi. Cuma boleh pot-pet diluar.

Kalau hangpa pilih Husam atau Mat Sabu…aku seronok sebab mereka dari kumpulan reformis yang membawa politik baru..tanpa membawa bebanan budaya dan pemikiran Umno. Kalau hangpa pilih Ustaz Nasha pun aku tak boleh nak kata apa…tapi aku juga seronok sebab Pas dan PKR sudah sama. Sama-sama ada pemimpin yang berbudaya Umno.

Hang kata aku…aku boleh kata hang. klik di sini
KUALA TERENGGANU – Menteri Besar Terengganu, Dato' Ahmad Said telah mengarahkan Jabatan Kerja Raya (JKR) memeriksa tahap keselamatan tiga projek mega di sini iaitu bangunan Lapangan Terbang Sultan Mahmud, Kompleks Renang dan Stadium Tertutup di Gong Badak.

“Hari ini kita juga telah membuat keputusan untuk meminta JKR menyiasat bangunan-bangunan lain, termasuk stadium tertutup, lapangan terbang, dan kolam renang,

“benda-benda yang baru belaka, nampak ada benda-benda yang tak kena, kasar satu, benda yang tak betul, kita bimbang,”katanya dalam sidang media selepas mesyuarat mingguan exco kerajaan negeri di Wisma Darul Iman, semalam.

Katanya, beliau telah mengarahkan Exco Infrastruktur (JKR) supaya menghubungi Pengarah Jabatan Kerja Raya supaya membuat siasatan berkenaan.


Ketiga-tiga projek tersebut adalah antara projek mega yang pernah disebut oleh Ahmad sebagai projek mega yang akan dikaji semula.

Ketiga-tiga projek terbabit juga adalah 'flagship' Impian Menjadi Realiti yang dilaksanakan pada zaman bekas Menteri Besar Idris Jusoh.

Dalam sidang media yang sama, Ahmad turut mendedahkan, keadaan tidak selamat pada bumbung yang runtuh semalam telah dikesan semasa perasmian Sukma tahun lalu.

Katanya, acara majlis pembukaan melibatkan ‘gimik’ komando polis turun dengan tali dari bumbung, terpaksa diubah kepada turun dengan tali dari helikopter.

Ia adalah kerana, katanya, ketika pasukan tersebut cuba memasang tali untuk turun dari bumbung itu, ia bergegar dan bergoyang.

“Semasa hendak perasmian Sukma, peringkat awal, hendak diadakan acara turun dengan tali dari bumbung ke bawah,

"tapi saya dimaklumkan, semasa membuat tinjauan, dia (polis) kata dia tak yakin, tak selamat bila dia pasang dia nak turun, benda (bumbung) itu bergegar, bergoyang,

“sebab itu kita tukar (kepada) turun dari helikopter,”jelasnya.

Beliau berkata sebelum acara pembukaan Sukma juga, beliau melihat bumbung stadium itu tidak sama rata seolah-olah ada yang tidak betul.
(buletin online)
MINUMAN RED BULL: ANDA NAK MINUM?
Khamis, Jun 04, 2009 | Author: Tuk Kiyai
BAGI PENULIS, JIKA SESUATU MAKANAN ATAU MINUMAN ITU DIRAGUI KEHALALAN, MAKA JALAN TERBAIK IALAH TIDAK MEMAKAN ATAU MEMINUMNYA. BANYAK LAGI PRODUK TEMPATAN YANG HALAL, SUCI, DAN BERSIH KELUARAN MUSLIM DI NEGARA KITA. DALAM MASA YANG SAMA DAPAT MEMBANTU EKONOMI UMMAH.

SEBAGAI MUSLIM, SOAL PEMAKANAN HENDAKLAH DIJAGA KEHALALAN DAN KEBERSIHANNYA KERANA MAKANAN AKAN MENCORAK HATI DAN PERIBADI SESEORANG. JIKA MAKANAN YANG DIMAKAN ADALAH HALAL DAN BERSIH MAKA TERANGLAH HATI DAN JIKA MAKANAN YANG DIMAKAN ADALAH HARAM MAKA GELAPLAH HATI. TEPUK DADA TANYA IMAN.....Red Bull di Negara ini Tiada Alkohol, Dadah

PUTRAJAYA: Produk minuman tenaga, jenama Red Bull, yang berada di pasaran di negara ini disahkan tidak mengandungi alkohol atau sebarang jenis dadah.

Pengarah Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan Kementerian Kesihatan, Nooraini Mohd Othman, berkata produk itu diimport dari Thailand dan dikilangkan di Malaysia, dan bukannya diimport dari Austria yang dilaporkan mengandungi alkohol dan dadah jenis kokain dalam kuantiti yang sedikit.

“Malahan minuman bertenaga Red Bull yang diedarkan di negara ini mendapat pensijilan halal sejak ia mula dipasarkan pada 1993,” katanya dalam kenyataan akhbar, semalam.

Nooraini berkata, sebarang produk Red Bull dari Austria memang dilarang pengimportannya sejak 2001 selepas kajian mendapati tahap kandungan kafein pada produk itu tidak mematuhi piawaian yang ditetapkan dalam Akta Makanan 1983 dan Peraturan-Peraturan Makanan 1985.
(hmetro)
PAS TIADA NIAT SERTAI UMNO - NASHARUDDIN
Khamis, Jun 04, 2009 | Author: Tuk Kiyai

ARTIKEL DI BAWAH AMAT MENARIK UNTUK DIPERDEBATKAN. PENULIS TERINGAT DENGAN KATA-KATA MURSYIDUL AM PAS, TUAN GURU DATO' NIK ABDUL AZIZ NIK MAT BAHAWA PAS AKAN MASUK UMNO SEKIRANYA UMNO MENGUBAH PRINSIP PERJUANGAN IAITU DARIPADA FAHAMAN KEBANGSAAN KEPADA PRINSIP ISLAM IAITU MENJADIKAN AL-QURAN DAN HADIS SEBAGAI DASAR PERJUANGAN. MAKSUDNYA DI SINI PAS TIDAK AKAN MENYERTAI UMNO SELAGI UMNO MEMPERJUANGAN DASAR KEBANGSAANNYA.

PENULIS BERPENDAPAT, BAGI PAS ISLAM ADALAH UNTUK SEMUA KERANA ISLAM MEMPERJUANGKAN KEADILAN. TIDAK KIRALAH MELAYU, CINA, INDIA, KADAZAN, DAYAK, BAJAU, DAN SEBAGAINYA. PENULIS TERINGAT AYAT AL-QURAN YANG BERMAKSUD "SESUNGGUHNYA ALLAH MENYURUH KAMU BERLAKU ADIL DAN BERBUAT IHSAN.."


Nasharudin: PAS tiada niat sertai Umno, BN

GOMBAK: Timbalan Presiden PAS, Nasharudin Mat Isa yang dilabel "sebagai terlalu liberal ke arah Umno" susulan pilihan raya umum 2008, hari ini menegaskan, kepimpinan parti itu tiada niat langsung untuk sertai Umno dan Barisan Nasional (BN).

"Saya ambil kesempatan di sini untuk sekelian kalinya menegaskan bahawa pemimpin tertinggi parti tidak pernah punya sebarang niat atau perancangan untuk masuk Umno atau BN.

"Dan, saya amat percaya adik-adik saya di dalam Dewan Pemuda PAS bersama-sama saya dalam agenda ini," kata beliau ketika berucap merasmikan Muktamar Dewan Pemuda PAS Pusat Ke-50 di sini, malam ini.

Nasharudin yang menjadi sasaran kecaman sebahagian pemimpin PAS ekoran langkah beliau mengorak perbincangan menjalin hubungan dengan Umno berkata, pihaknya akan mempertahankan parti itu daripada sebarang unsur yang cuba merobek dan mengganggu keutuhan jemaah.

Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat juga menentang sebarang usaha ke arah menjalin hubungan dengan Umno dan BN.

"Islam yang kita perjuangkan ini diambil nasnya dari al-Quran dan al-Sunnah.

"Al-Quran dan al-Sunnah lah yang mengajar kita untuk mengenal siapa musuh dan siapa kawan, ketika mana hendak berperang dan ketika mana pula untuk berdamai," kata Nasharudin.

Sehubungan itu, Nasharudin yang berhadapan dengan saingan daripada dua calon Jumaat ini memberitahu:

"Sekali saya menegaskan bahawa prinsip dan dasar Islam yang kita perjuangkan akan sekali-kali tidak berganjak.

"Namun kaedah dan uslub boleh diubah. Akan kita perkukuhkan saf kita sendiri dan juga saf Pakatan Rakyat yang telah kita ijtihadkan sebagai wadah politik kita untuk berdepan dengan Umno dan BN."

Dalam pada itu, Nasharudin juga berkata, imej PAS sebagai parti pembangkang perlu dijenamakan semula.

"PAS bukan sekadar parti pembangkang - asal bantah sahaja semua tindakan parti kerajaan tetapi PAS kini adalah sebuah parti Islam yang telah bersedia untuk mengambil alih kepimpinan negara dalam masa terdekat dan membawa pimpinan alternatif kepada seluruh Malaysia dengan izin Allah.

"Minda dan tindakan kita perlu dididik dan bersedia menjadi pentadbir sebenar sebuah kerajaan," katanya.

(mstar online)
JANGAN BIAR ISU MANOHARA JADI KES ALTANTUYA-PEMUDA PAS
Rabu, Jun 03, 2009 | Author: Tuk Kiyai

Dewan Pemuda PAS Pusat (DPPP) mengambil serius isu pergolakkan rumahtangga Tengku Temenggong Kelantan, Tengku Mohamad Fakhry Sultan Ismail Petra dengan Isterinya, Manohara Odelia Pinot yang mengadu didera secara seksual, fizikal dan mental.

"Isu ini bakal menjadi isu besar antara dua negara, Malaysia dan Indonesia di mana Manohara yang dilaporkan telah kembali ke pangkuan ibunya di Indonesia baru-baru ini telah membuat satu tuduhan yang berat terhadap kerabat dari Kelantan itu," kata Timbalan Ketuanya, Nasaruddin Hassan Tantawi dalam satu kenyataan hari ini.

"DPPP berharap agar isu ini dapat diselesaikan dengan cara baik bagi mengelak persepsi negatif dan juga sentimen kenegaraan melampau yang mungkin memburukkan hubungan Malaysia dan Indonesia," tambahnya.

Sehubungan itu, katanya, DPPP meminta agar pihak berkuasa tidak melihat sahaja perkara ini, tetapi perlu menyiasat dakwaan itu di samping mendapatkan jawapan di pihak Tengku Temenggung.

"Bagi DPPP, ini merupakan krisis rumahtangga yang harus memberikan pembelaan kepada kedua-dua pihak tanpa kita membiarkan persepsi negatif dan prejudis bermain di fikiran rakyat kedua-dua negara.

"Kerajaan Malaysia bertanggungjawab membantu membersihkan imej Tengku Temenggong atau membela Manohara jika salah seorang antara keduanya benar.

"Kita tidak mahu isu ini menjadi buah mulut dan menjadi bahan cerita di media antarabangsa sebagaimana isu Altantuya Shaariibuu yang akhirnya memburukkan imej negara kerana Perdana Menteri hari ini, Datuk Seri Najib Tun Razak enggan mengambil apa-apa tindakan bagi membersihkan namanya," tambah beliau.

Bagaimanapun, katanya, DPPP mendoakan semoga kedua-dua pihak dapat mencapai persefahaman dan menyelesaikan perkara ini secara baik.
(MALAYSIAKINI)
AKHIL HAYY, MEDIA, DAN MASALAH RUMAH TANGGA
Rabu, Jun 03, 2009 | Author: Tuk Kiyai

"Kalau sesiapa ada masalah (rumah tangga) boleh adu pada stesen TV."

Itulah antara komen Ustaz Akhil Hayy apabila diasak dengan pelbagai soalan oleh wartawan ketika hadir di Mahkamah Rendah Syariah Ipoh bagi kes yang difailkan oleh isterinya. Bagi penulis, komen sinis Akhil Hayy itu ditujukan kepada semua pasangan yang mempunyai masalah rumah tangga supaya “mengadu” atau “meluahkan” perasaan mereka kepada media. Dan perkara ini seolah-olah menjadi trend kepada pasangan Melayu Islam yang mempunyai masalah rumah tangga.

Bagi penulis, tidak elok dan tidak manis mendedahkan keaiban atau masalah rumah tangga kepada umum. Biarlah masalah yang timbul diselesaikan dalam lingkungan keluarga sahaja. Dalam Islam, menceritakan keaiban suami atau isteri kepada orang ramai adalah dilarang sama sekali hatta menceritakan perihal suami tidur berdengkur pun tidak dibenarkan apatah lagi melibatkan perkara yang besar.

Penulis ingin bertanya, adakah masalah rumah tangga yang timbul jika dihebahkan kepada media akan menyelesaikan masalah? Adakah pengadu ingin menyamakan kes rumah tangganya dengan masalah rumah terbengkalai atau jalan rosak? Maksudnya apabila didedahkan kepada media maka selesailah masalah tersebut. Bagi penulis tidak kerana isunya adalah melibatkan hukum.

Penulis berpendapat, masalah rumah tangga yang timbul tidak perlu didedahkan kepada media sebagai perantara. Tak perlulah diadakan sidang media dan sebagainya kerana akhirnya akan mendedahkan pekung di dada sendiri. Kalaulah mahkamah adalah jalan penyelesaiannya, maka tunggulah masa perbicaraannya. Sikap Akhil yang enggan mengulas isu rumah tangganya kepada media patut dipuji.

Bagi penulis, siapa yang betul dan siapa yang bersalah dalam hal ini biarlah mahkamah yang menentukannya.

Penulis akur isu ini menjadi panas di media disebabkan Akil adalah seorang selebriti tetapi dalam isu yang melibatkan rumah tangga, semua pihak harus menghormatinya sebagai insan biasa yang tidak dapat lari dari masalah hidup termasuk diri penulis sendiri. Percayalah Allah akan menutup keaiban seseorang hamba-Nya di akhirat sekiranya seseorang itu menutup keaibannya saudara-Nya di dunia. Fikir-fikirkan….
ERDOGAN DALAM PAS: NIK AZIZ GEMBIRA JIKA BENAR WUJUD
Rabu, Jun 03, 2009 | Author: Tuk Kiyai
Kota Bharu - Menteri Besar Kelantan yang juga Mursyidul Am Pas, Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat gembira sekiranya benar wujudnya kumpulan Erdogan dalam Pas seperti yang dilabel oleh pihak tertentu. Hal ini demikian kerana menurut beliau, jika Erdogan Turki telah berjaya memalu Israel, Erdogan PAS Malaysia pula boleh menentang dan memalukan fahaman sekular.

Bagi Tuan Guru, Erdogan adalah nama bagi Perdana Menteri Turki dan dia telah memalukan Perdana Menteri Israel dalam satu majlis umum. Jika ada Erdogan dalam PAS maka dia berharap boleh memalukan dan melumpuhkan gerakan sekular yang dipimpin oleh Melayu Muslim tetapi menolak Islam dan mengambil fahaman kebangsaan sebagai dasar perjuangan.

Ditanya mengenai ciri-ciri calon di DUN Manek Urai, Tuan Guru berkata, ianya tidak lari dari gabungan imej ulama professional.

Beliau ditemu bual selepas majlis pecah tanah Bazar Tok Guru di Kota Bharu yang bernilai RM50 juta yang dijangka siap pada tahun 2011.
FITNAH HUSAM: NORZULA MOHON MAAF
Selasa, Jun 02, 2009 | Author: Tuk Kiyai


Sebelum ini penulis dalam posting yang bertarikh 28 Mei 2009 telah membicarakan tentang budaya fitnah dalam politik Malaysia. Di sini penulis ingin tegaskan bahawa sesuatu berita yang tidak betul adalah fitnah. Tak kiralah apa pun istilah yang digunakan sama ada tuduhan, laporan, atau sebagainya.

Pada hari ini (Selasa 2 Jun 2009), satu lagi tuduhan atau fitnah terjawab. Di akhbar Berita Harian di muka C12 suatu notis permohonan maaf telah dikeluarkan oleh seorang Ahli Dewan Undangan Negeri Paloh, YB Dato Nozula Mat Diah (UMNO) kepada YB Dato Paduka Husam Musa.

Notis permohonan maaf ini berikutan YB Dato’ Nozula Mat Diah dan ADUN Bukit Bunga Muhd. Adhan Kechik yang telah membuat laporan kepada pihak BPR dengan membuat tuduhan yang tidak benar dan tidak berasas terhadap YB Dato Paduka Husam Musa pada akhir November 2007.

Antara laporan tersebut adalah:

* Laporan mengenai buku dan salah guna kuasa oleh ahli Exco kerajaan negeri Datuk Husam Musa.

* Laporan mengenai penyelewengan Pengarah Urusan Air Kelantan Sdn. Bhd.

* Isu kegagalan pengurusan Air Kelantan Sdn. Bhd.

* Isu Kedai Majlis Daerah Machang.

* Isu Jamnapari membabitkan dana KPK.

* Penyelewengan kawasan balak untuk ladang getah serta penyelewengan Pas mengutip dana.

* Penyelewengan pembelian lot tanah mukim Gual Periuk, Pasir Mas oleh Syarikat Galeri Tanah.

* Laporan ke atas Perbadanan Menteri Besar Kelantan Berhad dan Pengarah Urusan Kompleks Perkayuan Kelantan.

* Isu Perbadanan Baru Tanjung cuba menjual rezab Melayu kepada Syarikat Kind Network Sdn. Bhd.

Dengan Notis Permohonan Maaf ini maka terbukti bahawa segala tuduhan liar yang dibuat terhadap YB Husam Musa adalah fitnah semata-mata, tidak benar, dan tidak berasas. Ini juga bermakna kerajaan negeri juga bersih dari segala salah laku yang didakwa.
SAYA SEDIA KALAH - HUSAM
Selasa, Jun 02, 2009 | Author: Tuk Kiyai

PEREBUTAN jawatan Timbalan Presiden Pas di antara penyandang, Nasharuddin Mat Isa, Datuk Husam Musa dan Mohamad Sabu paling menjadi tumpuan pada Muktamar Pas Ke-55, minggu depan. Wartawan Berita Minggu, AHMAD NAIM TAHIR mendapatkan pandangan Husam untuk menghuraikan perkara itu.

Kenapa Datuk menawarkan diri bertanding jawatan Timbalan Presiden?

Apabila saya menyertai Pas pada 1982, satu daripada sebabnya saya percaya Pas perlu jadi parti peneraju utama dalam negara jika dasar Islam yang komprehensif mahu dilaksanakan. Saya berpendapat jika ada kerjasama politik dengan Umno dalam bentuk berkerajaan, ia akan menyekat kemaraan Pas. Tak mungkin Pas dapat bertanding pilihan raya di kawasan Umno dan Barisan Nasional (BN) dan ini akan hadkan kerusi Pas lalu Umno tetap jadi parti utama dan perjuangan Islam akan terbiar. Buat masa ini saya berasa Pas mesti berusaha untuk keluar dan memenangi kerusi yang dikuasai Umno dan BN bagi mencapai cita-cita politik parti. Di kawasan ramai pengundi bukan Melayu, rakan Pas seperti DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) sudah menguasai kerusi itu, jadi tugas Pas yang utama sekali ialah menarik sokongan Melayu di kawasan kubu kuat Umno seperti di Johor dan Pahang.

Apa reaksi ahli Pas terhadap keputusan Datuk bertanding Timbalan Presiden?

Alhamdulillah saya dapat banyak khidmat pesanan ringkas (SMS) terima kasih kerana sanggup tawar diri walaupun menanggung risiko. Kalau nak jaga kedudukan, saya bertanding Naib Presiden, lebih selamat. Apabila bertanding Timbalan Presiden, risikonya sangat tinggi, lebih-lebih lagi dikatakan saya menerima pencalonan tidak berapa besar, tetapi sekurang-kurangnya saya berhasrat sampaikan niat atau pandangan politik saya yang tidak bersetuju dengan pimpinan tertentu mengadakan rundingan sulit dengan Umno, sekurang-kurangnya saya hendak daftarkan pandangan politik saya yang berbeza ini. Saya tidak pasti apakah keputusan ini paling baik tetapi sekurang-kurangnya tanggungjawab saya sudah selesai. Kalah atau menang, itu ditentukan oleh perwakilan. 

Dalam pemilihan kali ini, tidak boleh lari daripada isu pertembungan kumpulan pro-ulama dan Erdogan.

Datuk sendiri dikatakan sebagai ketua kepada puak Erdogan?

Kalau kita tengok buku sains politik, apabila nak wujudkan satu sasaran, kita kena namakan kumpulan, tetapi sampai hari ini saya tidak tahu siapa mulakan label Erdogan itu. Ada orang kata ia dimulakan blog anti-Husam tetapi saya tidak siasat siapa di sebalik blog itu. Isu ini diwujudkan sebaik timbul soal muzakarah atau muqabalah dengan Umno. Sasaran blog itu mungkin untuk merosakkan nama baik saya yang dianggap ancaman kepada usaha yang dilakukan oleh kedua-dua pihak (Pas dan Umno). Sesetengah pihak mendakwa blog ini didalangi kumpulan di pejabat Jalan Raja Laut (Ibu Pejabat Pas), tetapi saya tak pasti adakah mereka, ahli parti atau orang luar di belakang blog ini. Blog inilah yang mempopularkan nama Erdogan dan kerana nama itu diberi percuma, saya tidak rasa apa-apa. Nak dikatakan bangga, jauh sekali untuk saya disamakan dengan Erdogan yang ada reputasi tinggi. Tentulah saya rendah diri untuk disamakan dengan Erdogan. Sebenarnya, kalau Pas liberal, saya liberal... kalau Pas konservatif, saya konservatif dan kalau Pas fundamental, saya pun fundamental. Saya masuk Pas bukan satu dua hari, jadi jika ada apa-apa kekurangan pada saya, bermakna Pas tidak melaksanakan tarbiah atau pendidikan kepemimpinan yang baik kerana kalau hampir 30 tahun dalam parti, masih lagi saya diragui oleh ahli, bermakna ada sesuatu tidak kena dengan pendidikan parti. Saya berpendapat ini (isu ulama dan profesional) usaha untuk memecahbelahkan Pas bagi membolehkan pihak lain mendapat manfaat daripada perpecahan ini. Prinsip yang saya nampak ialah Islam membuka peluang kepada setiap individu membangunkan diri untuk mencapai beberapa kualiti minimum. Kepemimpinan dalam Islam lebih fleksibel dan terbuka, tetapi struktur yang ada dalam Pas agak lengkap yang mana setinggi mana pun pemimpinnya, ulama atau bukan, tertakluk kepada Majlis Syura sebagai pengawal dan penentu dasar utama parti. Struktur itu sudah wujud dan saya tidak nampak perlu terlalu bimbang terhadap isu ini. Bagi saya, penyertaan saya ini mungkin hanya sementara mengikut keperluan waktu. Jika ada pemimpin lain lebih baik, saya pada bila-bila masa boleh membuka ruang untuk mereka naik dalam pimpinan parti.

Datuk rapat dengan Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim hingga mengundang tanggapan pengaruh Anwar makin berkembang dalam Pas?

Saya bukan saja rapat dengan kepemimpinan Pakatan Rakyat, tetapi juga dengan pemimpin Umno dan BN, saya boleh berkomunikasi. Masa jadi Ahli Parlimen, saya sentiasa berinteraksi dengan pemimpin Umno, boleh minum teh dengan Tun Daim Zainuddin, melawat pejabat Tun Dr Mahathir Mohamad selepas beliau tidak lagi jadi Perdana Menteri dan boleh menghubungi menteri tertentu memberikan pandangan saya. Hubungan rapat tidak semestinya kita korbankan dasar parti. Saya nak bertanya kepada pengkritik itu apa ruginya Pas apabila saya rapat dengan Anwar, apakah prinsip parti sudah saya korbankan? Itu yang perlu diukur. Rapatnya kami bukan bererti saya boleh diperkudakan. Sampai hari ini pengkritik tidak boleh buktikan apa perkara yang saya kompromi dengan Anwar. Anwar diperlukan Pas menjelang pilihan raya hingga ada yang hampir merajuk kerana beliau tidak hadir dalam ceramah besar. Beliau dijemput berceramah di seluruh negara atas pentas Pas, mengapa pada waktu itu tidak timbul persoalan Pas tidak perlukan Anwar? Selepas berkuasa di Kedah, Perak, ada kerusi di Pulau Pinang dan Selangor, menang di Kelantan dan ada perwakilan besar di Parlimen, timbul isu siapa jadi alat Anwar.

Datuk bertanding sebab tidak bersetuju dengan sikap liberal pemimpin tertentu kepada Umno, sedangkan muzakarah sudah direstui Presiden Pas?

Kedudukan Timbalan Presiden seperti pembantu juruterbang yang juga ada peranannya. Saya melihat Presiden ada pendekatan politik yang terlebih matang, tetapi sesetengah pemimpin Pas guna kedudukan mereka untuk pergi lebih jauh daripada apa yang direncanakan Presiden. Sebab itu, saya tidak ada masalah dengan Abdul Hadi dan saya yakin jika Timbalan Presiden boleh memberi input lebih meluas, Presiden akan membuat pilihan politik lebih tepat ketika itu. Apakah Datuk tidak akan memberi ruang langsung kepada Pas berbincang dengan Umno, terutama demi kepentingan bangsa dan agama. Persoalan kita ialah agenda Islam yang boleh dijayakan dengan pendukung yang komited. Umno, pada pendapat saya menolak dasar Islam dalam pemerintahan, bahkan peranan wahyu sendiri (al-Quran) sangat kecil dalam penentuan dasar dan budaya Umno. Kita tolak Umno bukan kerana permusuhan politik tetapi kerana untuk melaksanakan agenda Islam, orang yang menghayati agenda itulah yang perlu mengambil tempat dalam kerajaan. Kalau Umno sendiri menerima hakikat ini, tidak ada masalah bagi Pas untuk membantu Umno, tetapi jika setakat untuk menyokong Umno kekalkan kuasanya, apa guna Pas ditubuhkan kalau sekadar jadi kuda tunggangan Umno. Kalau Pas duduk di atas, Umno di bawah, saya tiada masalah. Kalau Umno benar-benar tekankan perpaduan Islam, maka kita kena ambil ukuran Islam seperti pemimpin paling bertakwa itulah yang jadi pemerintah paling tinggi. Kalau Abdul Hadi atau Nik Aziz jadi Perdana Menteri dan Datuk Seri Najib Razak jadi Timbalan Perdana Menteri, saya tiada masalah. Kalau Najib jadi Perdana Menteri, Abdul Hadi jadi Menteri di Jabatan Perdana Menteri, saya rasa usaha Pas akan sia-sia.

Datuk dianggap sebagai anak didik Nik Aziz dan ia dikatakan kelebihan kepada Datuk dalam perebutan jawatan Timbalan Presiden?

Prinsip saya ialah kita tidak boleh peralatkan orang lain untuk kepentingan kita. Hubungan saya dengan Nik Aziz ialah saya murid, beliau guru. Saya dibentuk oleh beliau, berada di bawahnya dalam kerajaan hampir 20 tahun dan dalam parti melalui kuliah dan usrah. Beliau membentuk pemikiran saya dan saya tahu apa dalam fikirannya dan cuba jayakan apa yang beliau hasratkan. Saya orang suruhan beliau, bukan beliau orang suruhan saya. Dalam isu seperti muqabalah, muzakarah dan lain-lain, Nik Aziz ada pandangan sendiri, sebab itu tiada siapa yang boleh ubah pandangan itu.

Bagaimana peluang Datuk untuk menang dan apa nasihat kepada perwakilan?

Saya harap perwakilan matang untuk jadikan Pas terus relevan dengan keadaan semasa dan keperluan masyarakat yang berharap Pas jadi alternatif kepada Umno dan dapat bawa perubahan kepada negara. Dalam pertandingan, saya serahkan kepada Allah, tetapi saya sedia untuk kalah. Ini pengorbanan saya, sekurang-kurangnya dari segi rekod, saya bertanding atas niat untuk kebaikan parti dan jika ditakdirkan menang, saya mesti jadi pembantu Presiden untuk membentuk gandingan yang baik. Saya juga berharap dapat mendekatkan Rusila dan Pulau Melaka (Abdul Hadi dan Nik Aziz). Kalau Rusila dan Pulau Melaka intim dan kuat, saya yakin Pas boleh meneraju perubahan politik terutama di negeri yang masih menjadi kubu Umno.
(husammusa.com)
PENANTI: TAHNIAH KEPADA AMINAH ABDULAH
Isnin, Jun 01, 2009 | Author: Tuk Kiyai
PENULIS MENGUCAPKAN SYABAS KEPADA CALON BEBAS, AMINAH ABDULLAH (KAK MIN) KERANA BERANI MENCUBA NASIB DI PENANTI. WALAU PUN ISU YANG DIBAWA TIDAK BERKESAN DAN SEOLAH-OLEH "MEMAKAN DIRI" SENDIRI NAMUN DIA MASIH MAHU MENCUBA NASIBNYA PADA PILIHAN RAYA YANG AKAN DATANG.

IKUTI LUAHAN PERASAAN BELIAU DI BAWAH INI SELEPAS DIUMUMKAN KALAH DI PENANTI

"Kak Min menerima keputusan ini dengan hati terbuka, Kak Min sedikit pun tak rasa kecewa dengan keputusan ini.

"Bagi Kak Min, keputusan ini ialah seperti kalah dalam kemenangan... Kak Min menang kerana berjaya mengurangkan peratusan undi yang dimenangi oleh PKR (Parti Keadilan Rakyat).

"Bagi Kak Min, jumlah orang keluar mengundi yang kecil ini ialah kerana penyokong Umno tidak keluar mengundi.

"Insya-Allah Kak Min akan cuba lagi pada masa-masa akan datang jika dipanjangkan umur, jumlah undi yang Kak Min terima pun taklah kecil sangat, nampaknya ada juga yang menyokong Kak Min."
PKR KEKAL MENANG DI PENANTI
Ahad, Mei 31, 2009 | Author: Tuk Kiyai
BUKIT MERTAJAM: SEBAGAIMANA DIJANGKAKAN PARTI KEADILAN RAKYAT (PKR) MENGEKALKAN KERUSI DEWAN UNDANGAN NEGERI PENANTI DALAM SAINGAN EMPAT PENJURU TANPA KEHADIRAN BARISAN NASIONAL (BN).

TIMBALAN PENGERUSI PERHUBUNGAN PARTI KEADILAN RAKYAT (PKR) PULAU PINANG, MANSOR OTHMAN MENANG DENGAN MAJORITI 5,558 UNDI.

WALAUPUN MAJORITI PKR KALI INI MENINGKAT DUA KALI GANDA, TETAPI JUMLAH UNDI YANG DIPEROLEH CALON PARTI ITU MENURUN BERBANDING PILIHAN RAYA UMUM KE-12 TAHUN LALU.

MANSOR YANG MEMPEROLEH 6,052 UNDI MANAKALA TIGA CALON BEBAS IAITU AMINAH ABDULLAH MEMPEROLEH 392 UNDI, NAI KHAN ARI (494) DAN KAMARUL RAMIZU IDRIS (56).

SEBELUM INI MANSOR DISEBUT-SEBUT AKAN DILANTIK SEBAGAI TIMBALAN KETUA MENTERI PULAU PINANG JIKA MENANG PILIHAN RAYA KECIL HARI INI.

KEPUTUSAN ITU DIUMUMKAN OLEH PEGAWAI PENGURUS PILIHAN RAYA ROSLAN YAHAYA PADA PUKUL 7.10 MALAM DI DEWAN PERDANA, INSTITUT KEMAHIRAN BELIA NEGARA (IKBN) DI JALAN BERAPIT DI SINI.

KETIKA PILIHAN RAYA UMUM 2008, SERAMAI 12,667 DARIPADA 15,421 PEMILIH BERDAFTAR KELUAR MENGUNDI.

CALON PKR KETIKA ITU, MOHAMMAD FAIRUS KHAIRUDDIN MENERIMA 7,346 UNDI MANAKALA CALON BN, DATUK ABDUL JALIL ABDUL MAJID MEMPEROLEH 5,127 UNDI.
MAJORITI DIPEROLEH FAIRUS IALAH 2,219 UNDI.
(mstar)
SIKAP, TINDAKAN UMNO LEBIH BURUK DARIPADA CHENG PENG - ANWAR
Ahad, Mei 31, 2009 | Author: Tuk Kiyai

PENANTI, 31 Mei - Penasihat Parti Keadilan Rakyat (KeADILan), Dato' Seri Anwar Ibrahim menyifatkan, kelakuan Umno merampas Perak lebih teruk daripada isu Cheng Peng yang sengaja dimainkan oleh Kerajaan Barisan Nasional (BN) untuk menghidupkan kembali kemarahan rakyat.

Tambahan lagi sekarang ini terlalu banyak isu dan skandal terpaksa dijawab oleh kepimpinan negara maka tiada jalan lain untuk beralih kepada isu kepulangan Cheng Peng untuk dijadikan sasaran.

"BN mainkan isu Cheng Peng untuk tingkatkan kemarahan rakyat tanpa mereka sedar tindakan merampas Perak dengan cara tidak beradab dan membelakangkan demokrasi lebih teruk daripada Cheng Peng," ujarnya ketika berceramah di Kubang Semang semalam.

BN hendak mainkan isu ini semata-mata untuk membangkitkan soal perkauman dan menimbulkan pandangan serong terhadap pembangkang yang menggangap isu ini sebagai isu kemanusiaan, katanya.

Menurut Anwar, jika BN sanggup meningkatkan kemarahan rakyat tentang isu Cheng Peng kenapa pada masa yang sama Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Tun Razak pula mengadakan lawatan ke China yang merupakan 'bapa komunis'.

Sepatutnya isu Cheng Peng itu tidak dimainkan untuk tujuan itu kerana yang perlu ditangani segera ialah kembalikan hak kepada rakyat di Perak supaya kestabilan dibina semula demi pembangunan negeri dan rakyat, jelasnya.

"Bila keadaan di Perak tidak stabil macam mana pelabur nak datang. Siapa yang rugi bukan sahaja kerajaan malahan rakyat yang paling menderita," tegasnya yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh.

Menyentuh mengenai pengundian di Penanti Anwar berkata, beliau yakin rakyat N12 Penanti tidak berubah haluan sokongan pada Pakatan Rakyat kerana calon bebas tidak mempunyai agenda membantu rakyat sebaliknya suka-suka atau mencari publisiti murahan.

Justeru, semua petugas sama ada daripada KeADILan, PAS dan DAP harus menjalinkan usahasama yang lebih padu untuk memastikan kemenangan dengan majoriti yang lebih besar.
(harakah online)

PENULIS TIDAK MAHU MENGIYA ATAU MENIDAKKAN TENTANG APA YANG DIPERKATAKAN OLEH KETUA PAKATAN RAKYAT ITU TETAPI PEMBACA BOLEH MENILAINYA DENGAN FAKTA YANG ADA....