Klik "LIKE" jika suka TUK KIYAI: ISU SEMASA

Klik "IKUT" untuk teman TUK KIYAI

Sembang & Pesanan

http://tokkiyai.freeshoutbox.net/

POLITIK MALAYSIA DI PERSIMPANGAN: ANTARA NILAI, KEBENARAN DAN PEMBOHONGAN

Label:

Apa yang pasti, pergelutan politik antara BN dengan PR akan berlanjutan walaupun tahun 2009 bakal melabuhkan tirainya. Tahun 2009 biarpun disarat penuh dengan kekalutan, lebih-lebih lagi dengan tragedi kematian Teoh Beng Hock, krisis Perak dan sebagainya, namun ia tetap akan menemui cahaya di hujung terowong seandainya kita berkeyakinan untuk meneruskan perjalanan berlandaskan nilai dan prinsip sejagat.

Laungan "Reformasi" bergema sejak tahun 1998, dan mengambil masa satu dekad untuk mencetuskan tsunami politik pada PRU ke-12. Kini, PR berada di Kajang sebelum sampai di Putrajaya, satu jarak yang mungkin dekat tetapi penuh risiko. Namun demikian, apa maknanya jikalau PR sampai ke destinasi Putrajaya, tetapi mindanya masih terkurung di sebalik penjara Kajang (politik lama)? Sebaliknya, persoalan yang melantun akan berbunyi, apa maknanya minda bebas, tetapi dengan jasad terkurung di Penjara Kajang? Baca selanjutnya di sini.

UMNO AMBIL ALIH K'JAAN SELANGOR BULAN INI?

Label:


Umno Selangor akan merampas Kerajaan Selangor dari PR bulan ini. Begitulah ura-uranya dan itulah yang didendangkan oleh pemimpin umno Selangor kepada pengikutnya.

Menurut Blogger RPK dalam tulisannya memberitahu, para pemimpin Umno telah memberitahu orang-orangnya dalam agensi kerajaan negeri ini bahawa Barisan Nasional akan mengambil alih Selangor Januari ini.

Ekoran itu, katanya, banyak agensi kerajaan negeri yang masih dipimpin oleh penyokong Umno 'tidak berfungsi sebagaimana yang sepatutnya'. Ini kerana, mereka menunggu apakah kerajaan negeri Pakatan di Selangor ini akan jatuh atau tidak ke tangan BN Januari ini sebagaimana yang dijanjikan pemimpin Umno itu.

Adalah dipercayai, jika benarlah tulisan RPK ini bermakna antara strategi Umno adalah dengan memecahkan PAS Selangor dan Pakatan Rakyat. Anda boleh lihat apa yang telah dilakukan oleh mereka untuk merampas Selangor.

GULA NAIK 20 SEN SEKILO: HADIAH TAHUN BARU K'JAAN BN KEPADA RAKYAT

Label:


Bermula esok, harga gula akan naik 20 sen untuk sekilogram. Hadiah tahun baru kerajaan BN itu pastinya membuatkan rakyat kecewa dengan kenaikan harga terbaru gula itu.

Selepas ini pastinya ada barang-barang yang melibatkan penggunaan gula akan naik.


BN oh BN.....
BN = Barang Naik
BN = Bila Naik
BN = Baru Naik
BN = Besok Naik...

GANTI RUGI RM800 JUTA ADALAH "TAIK" PENINGGALAN UMNO

Label:


Ganti rugi RM800 juta.....Itulah dia "taik" peninggalan umno yang memerintah Kelantan sehingga tahun 1990. Seperti juga hutang kerajaan negeri yang ditinggalkan umno yang terpaksa dibayar oleh Kerajaan PAS Kelantan. Itulah padahnya apabila kerajaan umno dahulu hanya memikirkan keuntungan jangka pendek yang hanya merugikan rakyat Kelantan dan alam sekitar.

[themalaysianinsider] Kerajaan negeri Kelantan mendakwa situasi pihaknya diarah membayar ganti rugi RM800 juta kepada sebuah syarikat pembalakan kerana melanggar beberapa perjanjian di antara kedua-dua belah pihak sejak 35 tahun lalu berpunca daripada keputusan era pentadbiran Umno-BN.

Ketika menyatakan perkara itu di sini hari ini, Exco Kerajaan Negeri Datuk Husam Musa berkata masalah itu berpunca daripada pembatalan projek pada tahun 1975.

Sehubungan itu kata beliau, pihaknya akan membuat rayuan kelak.

Bagaimanapun beliau tidak menyatakan bila rayuan akan dibuat oleh kerajaan negeri.

Keputusan Mahkamah Tinggi Kota Baru itu dikatakan mencatatkan sejarah tersendiri kerana jumlah ganti rugi itu adalah antara yang terbesar dalam kes sivil di negara ini.

Difahamkan keputusan itu dibuat dalam prosiding yang berlangsung semalam membabitkan Timbermine Sdn Bhd dan kerajaan negeri.

Kes itu dipercayai difailkan pada tahun 2004.

UMNO BAHAGIAN LUMPUH: BUKTI PEMIMPIN GILA KUASA

Label:


(Gambar sekadar hiasan)

Perhubungan Umno Kelantan sehingga kini dikatakan gagal mengambil sebarang langkah menyelesaikan krisis yang berlaku di bahagian Rantau Panjang.

Dua kumpulan yang sedang bertelagah iaitu diketuai Abdullah Mat Yassin dan Dato’ Mohd Zain Ismail kini masing-masing sudah mengisytiharkan ‘perang’.

Ini membuatkan Umno bahagian tersebut menjadi lumpuh daripada melakukan sebarang kegiatan untuk faedah rakyat.

Akibat kemelut yang tidak berkesudahan itu juga, bahagian berkenaan tidak dapat mengadakan sebarang mesyuarat ahli jawatan kuasa bahagian.

Ini kerana ketiadaan kesefahaman di antara kedua-dua kumpulan tersebut. Baca selanjutnya
di sini.

UMNO KINI HANCUR LEBUR SEPERTI ALTANTUYA DIBOM?

Label:Tok Kiyai tertarik dengan artikel yang ditulis oleh blogger pro umno melalui blog selamatkanumno.blogspot.com. Blogger tersebut meluahkan isi hatinya terhadap apa yang telah berlaku pada umno. Begitulah buruknya umno sekarang di mata blogger tersebut dek kerana pelbagai masalah dan skandal pemimpinnya. Bermula dari pemimpin umno bahagian hinggalah kepada PM 1Malaysia.

Blogger tersebut juga menyenaraikan kes-kes besar yang memalukan malah tidak dapat diselesaikan dan menjadi misteri. Kes Altantuya dan pengakuan Balasubramaniam yang dikaitkan dengan Najib, kes kematian Teoh Beng Hock, kehilangan engin jet, dan sebagainya.

Di bawah ini, Tok Kiyai salin & tampal artikel dari blog pro umno itu.UMNO – pembersihan melibatkan Najib?

Buatlah apa sahaja perubahan polisi dan lakukan apa sahaja untuk rakyat, selagi diri berbau dan tidak nampak bersih semua itu dikatakan muslihat politik. UMNO dalam delima sekarang ini. Banyak isu yang tidak dapat diselesaikan dan menambah burukkan keadaan dan reputasi UMNO. UMNO perlu diselamatkan demi untuk orang Melayu tetapi kalau orang Melayu sendiri khususnya ahli UMNO tidak mahu menyelamatkan diri maka UMNO akan tersungkur, ditalkinkan dan Melayu akan jadi hamba di negara sendiri.

Najib sendiri hari ini menjadi di lantik menjadi Perdana Menteri yang mempunyai banyak misteri. Dari Altantuya hinggalah kepada kes Rosmah dan akhirnya jet pejuang yang hilang yang mana Najib sewaktu itu Menteri Pertahanan. Najib sekarang sudah tersepit. Nama sudah tidak lagi bersih dan mungkin tidak lama lagi menjadi liabiliti kepada UMNO. UMNO tidak nampak bersih, nampak menipu dan mempergunakan kuasa untuk kepentingan diri, habis macam mana nak dekati rakyat. Najib sendiri sekarang ini dinampakkan bermasalah dan kalau beliau buat kerja untuk rakyat pun ia akan tetapi dikatakan muslihat politik. Begitulah buruknya UMNO. Begitulah hakikatnya UMNO.

Patutkan kita biarkan perkara itu – sebab individu menjadikan UMNO hancur lebur, berkecai seperti mana Altantuya di bom. Macam mana nak percaya sekiranya kes-kes besar tidak dapat diselesaikan. Kita baca http://www.themalaysianinsider.com – mereka tulis kekecewaan besar abad ini ialah Pak Lah jadi Perdana Menteri dan yang memalukan untuk abad ini adalah perebutan Perak – menunjukkan UMNO terdesak. Semua ini mempengaruhi rakyat. Namun banyak lagi yang boleh dilabel – memalukan tahun ini – isu kematian Teoh Beng Hock, memalukan tahun ini – pengakuan Balasubramaniam dengan pendedahan penglibatan adik Najib untuk merasuah beliau menutup kes penglibatan Najib dengan Altantuya, memalukan tahun ini adalah kehilangan enjin jet pejuang. Semua ini memalukan dan nama Najib hadir dalam semua kes kecuali kes Teoh Beng Hock.

UMNO nak cakap apa lagi. UMNO kena mula duduk berbincang sesama di peringkat bahagian – kaji semula bukan duduk fikir bagaimana nak tendang orang itu dan ini untuk cari jawatan. UMNO perlu cari jalan bagaimana nak berdepan dengan rakyat dan menguatkan diri dengan perubahan kritikal bukan kosmetik. UMNO perlu sedar bahawa kehadiran mereka penting tetapi kalau segelintir kepimpinan gagal tetapi tidak ada tindakan ke atas mereka maka UMNO turut akan gagal.
Kalau itu berlaku – kalau UMNO terus di cemuh maka UMNO akan PASTI HILANG dalam PRU 13 nanti.

Klik
di sini untuk teks asal.

SAYA ISTERI KEDUA SULTAN KELANTAN - ELIA SUHANA AHMAD

Label:One of the two women brought into the royal suite at the Mount Elizabeth Hospital in Singapore is the second wife of the Sultan of Kelantan, Sultan Ismail Petra, it has been revealed.A source close to the Kelantan palace confirmed that the Sultan's second wife and her personal assistant had visited the ailing ruler. Baca lanjut di sini.

Berita Berkaitan: JHEAIK sahkan perkahwinan kedua Sultan Kelantan

Semoga Allah mencucuri rahmat dan kebahagiaan kepada Tuanku dan keluarga......

DESAKAN SUPAYA PAS S'GOR KELUAR PAKATAN SEPERTI USAHA KUDETA UMNO PERAK

Label:


Pesuruhjaya PAS Perak Ustaz Abu Bakar Hussain tidak menolak kemungkinan bahawa demonstrasi pemuda mendesak PAS supaya keluar dari Pakatan Rakyat di Selangor merupakan suatu usaha menjatuhkan kerajaan negeri itu.

“Saya tak tolak kemungkinan ia suatu usaha mereka (Umno) untuk menjatuhkan kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor, seperti kudeta yang mereka buat di Perak,” jelasnya

“Semacam di Perak, mereka (Umno) cuba adakan pelbagai helah dan demonstrasi, modul ini yang kita lihat di Selangor sejak Umno tak perintah kerajaan negeri itu lagi.”

Selain menyamakan demontrasi tersebut dengan Demonstrasi Mengarak Kepala Lembu September lalu, beliau mengganggap demontrasi tersebut dilakukan oleh segelintir yang kecewa melihat PAS bersama-sama Pakatan Rakyat memerintah Selangor sejak 8 Mac tahun lalu.

“Sama seperti demonstrasi kepala lembu berdarah sebelum ini, perhimpunan ini mungkin didalangi membabitkan mereka yang kecewa apabila Umno (dan) BN gagal menguasai (kerajaan negeri) Selangor,” jelasnya.

Sekiranya anggapan tersebut benar, beliau menasihatkan kepemimpinan PAS Negeri serta Pakatan Rakyat Selangor supaya tidak cepat melatah dengan aksi-aksi pemuda terbabit.

“Saya lihat PAS dan Pakatan sepatutnya tidak mudah melatah dengan permainan mereka (Umno) ini yang sengaja mencari isu (dan) jalan (taktik) walaupun tidak bermoral asalkan boleh boleh rampas Selangor seperti mereka kudeta Perak,” jelasnya.

“Keduanya, PAS dan Pakatan Rakyat sepatutnya lebih usaha mengeratkan persefahaman, semacam yang dituntut dalam Konvensyen (Pakatan Rakyat) baru-baru ini.”

Semalam, lebih 20 pemuda melancarkan demontrasi kerana mengganggap PKR dan DAP mengetepikan keberadaan PAS dalam Pakatan Rakyat ketika mentadbir negeri itu.

Mereka yang diwakili Wan Hilman Abdul Halim dilaporkan mahu menyerah memorandum kepada Pesuruhjaya PAS Datuk Dr. Mohd Hassan pagi tadi, namun gagal.

Dalam perkembangan berkaitan, Setiausaha Agong PAS Datuk Mustafa Ali kemudiannya mengarahkan Badan Perhubungan PAS Selangor supaya menyiasat dalang di sebalik perhimpunan misteri tersebut.

Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub pula menegaskan bahawa mereka yang terbabit sebenarnya tidak mewakili PAS negeri itu.
SUMBER di sini.

BERITA BERKAITAN: Demo Tuntut PAS Keluar Pakatan, Satu Lagi Siri Fitnah Ke Atas PAS

UMNO LEBIH BERMINAT AMBIL ALIH SELANGOR MENERUSI PRU 13. BOLEH PERCAYA KE?

Label:


Tok Kiyai: Boleh percaya ke kata-kata Khir itu? Bukan ke UMNO Selangor nak sangat merampas Selangor seperti umno merampas Perak?

Berdasarkan beberapa isu/kes yang berlaku sebelum ini, umno melalui juak-juaknya sememangnya sedaya upaya dan berhempas pulas cuba untuk menjatuhkan PR Selangor. Banyak isu yang direka cipta oleh mereka. Isu lembu, kereta MB Selangor, bendera, kes Teoh, dan sebagainya menunjukkan umno teringin sangat hendak merampas Selangor dari PR.


[themalaysianinsider] Umno Selangor lebih berminat untuk mengambil alih kerajaan negeri menerusi pilihan raya umum akan datang, bukannya dengan mendalangi demonstrasi dan tunjuk perasaan yang didakwa PAS.

Sehubungan itu Ketua Pembangkang Selangor Datuk Seri Dr Mohd Khir Toyo menyangkal dakwaan bahawa Umno negeri itu telah mendalangi demonstrasi sekumpulan pemuda yang mendesak PAS agar keluar Pakatan Rakyat (PR).PAKATAN RAKYAT LULUS UJIAN GETIR 2009, BAGAIMANA GELOMBANG 2010?

Label:


Pelbagai gelora yang ditempuhi oleh Pakatan Rakyat (PR) spanjang 2009, terutama ’serangan’ dari Umno-BN yang menggunakan seluruh jentera dari media arus perdana hinggalah ke jabatan-jabatan kerajaan, terutama Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Suruhanjaya Pilihanraya (SPR), Polis untuk menjatuhkan.

Namun di sebalik usaha ‘melenyapkan’ PR, terutama di lima negeri (kini empat selepas Perak ‘dirampas’ dengan cara di luar amalan demokrasi dan tidak beperlembagaan), gagasan yang ditunjangi tiga parti itu, PAS, PKR dan DAP, masih utuh, malah terus kukuh mencengkam pendakian ke Putrajaya.

Laporan Ketua Audit Negara yang memuji kecekapan pentadbiran PR di empat negeri yang di perintahnya, Kelantan, Kedah, Pulau Pinang dan Selangor, menjadi satu tamparan kepada slogan yang sering dilaung-laungkan oleh parti itu, hanya Umno saja yang boleh memerintah negara ini. PR kian diyakin rakyat untuk membawa perubahan demi kesejahteraan hidup di negara yang disayangi ini.

Konvensyen Pakatan Rakyat (PR) pada 19 Disember lalu, adalah puncak permuafakatan tiga idoelogi yang sekali gus mencabar ketelusan, kewibawaan Umno-BN yang penuh dengan 1,001 penyelewengan.

Rakyat kian yakin dengan hala tuju PR, terutama selepas konvensyen yang genap seminggu berlalu. Rakyat semakin mendekati PR dari segenap sudut.

Segala usaha Umno-BN untuk meleraikan ikatan PR, terutama cuba ‘memisahkan’ Pas dari gagasan itu, ternyata meleset. Kini juak-juak Umno-BN cuba pula memecahbelahkan Pas dalam usaha mereka melemahkan parti Islam itu. Mursyidul Am Pas yang juga Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat ‘diserang’ habis-habisan kerana prinsipnya yang tidak mahu bersekongkol dengan parti sekular Umno-BN menerusi pembentukan Kerajaan Perpaduan. Baca lanjut
di sini.

TAK MENJADI: MELAYU HAPRAK BERDEMO DI IBU PEJABAT PAS SELANGOR

Label:
"KAMI TAK RELA PAS JADI BONEKA DAP"

Itulah antara sepanduk yang dibawa oleh segerombolan Melayu haprak berdemo di ibu pejabat PAS Selangor di Seksyen 13 Shah Alam.

Melayu haprak berdemo kerana tidak puas hati dengan PAS Selangor dalam memperjuangkan Islam dan bangsa Melayu dan tidak mahu PAS diperalat oleh parti komponen lain terutamanya DAP.

Tok Kiyai tengok mereka ni semua Melayu haprak. Tak de langsung ciri-ciri ahli atau penyokong PAS. Tak usah menyamar la jadi penyokong PAS.


Bagi Tok Kiyai Melayu haprak ini berharap PAS akan keluar Pakatan dan menyertai UMNO untuk membela bangsa Melayu dan Islam. Poooraaah...

Siapakah dalang bagi demo semalam. Adakah geng kepala lembu lagi?

Baca lanjut di sini. dan juga di sini.

Bagi blog antiPKR pula mengatakan Anwar Ibrahim adalah dalang demo tersebut yang bertujuan antaranya untuk membuang Hasan Ali dari pentadbiran Kerajaan Selangor. Baca lanjut di sini. Ha ha ha, lawak lawak.....

Berapakah agaknya budak suruhan dapat upah pegang poster ya? Mungkin ikut saiz poster kot. Poster yang besar dapat la lebih sikit.
Demo semalam adalah demo yang aman kerana...
tiada tangkapan...
tiada water cannon...
tiada provokasi...

Tak payah berdemo la wahai Melayu haprak... Rakyat Selangor sudah faham dengan taktik dan hati busuk kamu itu....

LEBIH BAIK KAMU BERDEMO SUPAYA DIHAPUSKAN YURAN SEKOLAH ANAK-ANAK KAMU.....
Apa yang pasti, pergelutan politik antara BN dengan PR akan berlanjutan walaupun tahun 2009 bakal melabuhkan tirainya. Tahun 2009 biarpun disarat penuh dengan kekalutan, lebih-lebih lagi dengan tragedi kematian Teoh Beng Hock, krisis Perak dan sebagainya, namun ia tetap akan menemui cahaya di hujung terowong seandainya kita berkeyakinan untuk meneruskan perjalanan berlandaskan nilai dan prinsip sejagat.

Laungan "Reformasi" bergema sejak tahun 1998, dan mengambil masa satu dekad untuk mencetuskan tsunami politik pada PRU ke-12. Kini, PR berada di Kajang sebelum sampai di Putrajaya, satu jarak yang mungkin dekat tetapi penuh risiko. Namun demikian, apa maknanya jikalau PR sampai ke destinasi Putrajaya, tetapi mindanya masih terkurung di sebalik penjara Kajang (politik lama)? Sebaliknya, persoalan yang melantun akan berbunyi, apa maknanya minda bebas, tetapi dengan jasad terkurung di Penjara Kajang? Baca selanjutnya di sini.
UMNO AMBIL ALIH K'JAAN SELANGOR BULAN INI?
Jumaat, Januari 01, 2010 | Author: Tuk Kiyai

Umno Selangor akan merampas Kerajaan Selangor dari PR bulan ini. Begitulah ura-uranya dan itulah yang didendangkan oleh pemimpin umno Selangor kepada pengikutnya.

Menurut Blogger RPK dalam tulisannya memberitahu, para pemimpin Umno telah memberitahu orang-orangnya dalam agensi kerajaan negeri ini bahawa Barisan Nasional akan mengambil alih Selangor Januari ini.

Ekoran itu, katanya, banyak agensi kerajaan negeri yang masih dipimpin oleh penyokong Umno 'tidak berfungsi sebagaimana yang sepatutnya'. Ini kerana, mereka menunggu apakah kerajaan negeri Pakatan di Selangor ini akan jatuh atau tidak ke tangan BN Januari ini sebagaimana yang dijanjikan pemimpin Umno itu.

Adalah dipercayai, jika benarlah tulisan RPK ini bermakna antara strategi Umno adalah dengan memecahkan PAS Selangor dan Pakatan Rakyat. Anda boleh lihat apa yang telah dilakukan oleh mereka untuk merampas Selangor.
GULA NAIK 20 SEN SEKILO: HADIAH TAHUN BARU K'JAAN BN KEPADA RAKYAT
Khamis, Disember 31, 2009 | Author: Tuk Kiyai

Bermula esok, harga gula akan naik 20 sen untuk sekilogram. Hadiah tahun baru kerajaan BN itu pastinya membuatkan rakyat kecewa dengan kenaikan harga terbaru gula itu.

Selepas ini pastinya ada barang-barang yang melibatkan penggunaan gula akan naik.


BN oh BN.....
BN = Barang Naik
BN = Bila Naik
BN = Baru Naik
BN = Besok Naik...
GANTI RUGI RM800 JUTA ADALAH "TAIK" PENINGGALAN UMNO
Khamis, Disember 31, 2009 | Author: Tuk Kiyai

Ganti rugi RM800 juta.....Itulah dia "taik" peninggalan umno yang memerintah Kelantan sehingga tahun 1990. Seperti juga hutang kerajaan negeri yang ditinggalkan umno yang terpaksa dibayar oleh Kerajaan PAS Kelantan. Itulah padahnya apabila kerajaan umno dahulu hanya memikirkan keuntungan jangka pendek yang hanya merugikan rakyat Kelantan dan alam sekitar.

[themalaysianinsider] Kerajaan negeri Kelantan mendakwa situasi pihaknya diarah membayar ganti rugi RM800 juta kepada sebuah syarikat pembalakan kerana melanggar beberapa perjanjian di antara kedua-dua belah pihak sejak 35 tahun lalu berpunca daripada keputusan era pentadbiran Umno-BN.

Ketika menyatakan perkara itu di sini hari ini, Exco Kerajaan Negeri Datuk Husam Musa berkata masalah itu berpunca daripada pembatalan projek pada tahun 1975.

Sehubungan itu kata beliau, pihaknya akan membuat rayuan kelak.

Bagaimanapun beliau tidak menyatakan bila rayuan akan dibuat oleh kerajaan negeri.

Keputusan Mahkamah Tinggi Kota Baru itu dikatakan mencatatkan sejarah tersendiri kerana jumlah ganti rugi itu adalah antara yang terbesar dalam kes sivil di negara ini.

Difahamkan keputusan itu dibuat dalam prosiding yang berlangsung semalam membabitkan Timbermine Sdn Bhd dan kerajaan negeri.

Kes itu dipercayai difailkan pada tahun 2004.

UMNO BAHAGIAN LUMPUH: BUKTI PEMIMPIN GILA KUASA
Khamis, Disember 31, 2009 | Author: Tuk Kiyai

(Gambar sekadar hiasan)

Perhubungan Umno Kelantan sehingga kini dikatakan gagal mengambil sebarang langkah menyelesaikan krisis yang berlaku di bahagian Rantau Panjang.

Dua kumpulan yang sedang bertelagah iaitu diketuai Abdullah Mat Yassin dan Dato’ Mohd Zain Ismail kini masing-masing sudah mengisytiharkan ‘perang’.

Ini membuatkan Umno bahagian tersebut menjadi lumpuh daripada melakukan sebarang kegiatan untuk faedah rakyat.

Akibat kemelut yang tidak berkesudahan itu juga, bahagian berkenaan tidak dapat mengadakan sebarang mesyuarat ahli jawatan kuasa bahagian.

Ini kerana ketiadaan kesefahaman di antara kedua-dua kumpulan tersebut. Baca selanjutnya
di sini.
UMNO KINI HANCUR LEBUR SEPERTI ALTANTUYA DIBOM?
Rabu, Disember 30, 2009 | Author: Tuk Kiyai


Tok Kiyai tertarik dengan artikel yang ditulis oleh blogger pro umno melalui blog selamatkanumno.blogspot.com. Blogger tersebut meluahkan isi hatinya terhadap apa yang telah berlaku pada umno. Begitulah buruknya umno sekarang di mata blogger tersebut dek kerana pelbagai masalah dan skandal pemimpinnya. Bermula dari pemimpin umno bahagian hinggalah kepada PM 1Malaysia.

Blogger tersebut juga menyenaraikan kes-kes besar yang memalukan malah tidak dapat diselesaikan dan menjadi misteri. Kes Altantuya dan pengakuan Balasubramaniam yang dikaitkan dengan Najib, kes kematian Teoh Beng Hock, kehilangan engin jet, dan sebagainya.

Di bawah ini, Tok Kiyai salin & tampal artikel dari blog pro umno itu.UMNO – pembersihan melibatkan Najib?

Buatlah apa sahaja perubahan polisi dan lakukan apa sahaja untuk rakyat, selagi diri berbau dan tidak nampak bersih semua itu dikatakan muslihat politik. UMNO dalam delima sekarang ini. Banyak isu yang tidak dapat diselesaikan dan menambah burukkan keadaan dan reputasi UMNO. UMNO perlu diselamatkan demi untuk orang Melayu tetapi kalau orang Melayu sendiri khususnya ahli UMNO tidak mahu menyelamatkan diri maka UMNO akan tersungkur, ditalkinkan dan Melayu akan jadi hamba di negara sendiri.

Najib sendiri hari ini menjadi di lantik menjadi Perdana Menteri yang mempunyai banyak misteri. Dari Altantuya hinggalah kepada kes Rosmah dan akhirnya jet pejuang yang hilang yang mana Najib sewaktu itu Menteri Pertahanan. Najib sekarang sudah tersepit. Nama sudah tidak lagi bersih dan mungkin tidak lama lagi menjadi liabiliti kepada UMNO. UMNO tidak nampak bersih, nampak menipu dan mempergunakan kuasa untuk kepentingan diri, habis macam mana nak dekati rakyat. Najib sendiri sekarang ini dinampakkan bermasalah dan kalau beliau buat kerja untuk rakyat pun ia akan tetapi dikatakan muslihat politik. Begitulah buruknya UMNO. Begitulah hakikatnya UMNO.

Patutkan kita biarkan perkara itu – sebab individu menjadikan UMNO hancur lebur, berkecai seperti mana Altantuya di bom. Macam mana nak percaya sekiranya kes-kes besar tidak dapat diselesaikan. Kita baca http://www.themalaysianinsider.com – mereka tulis kekecewaan besar abad ini ialah Pak Lah jadi Perdana Menteri dan yang memalukan untuk abad ini adalah perebutan Perak – menunjukkan UMNO terdesak. Semua ini mempengaruhi rakyat. Namun banyak lagi yang boleh dilabel – memalukan tahun ini – isu kematian Teoh Beng Hock, memalukan tahun ini – pengakuan Balasubramaniam dengan pendedahan penglibatan adik Najib untuk merasuah beliau menutup kes penglibatan Najib dengan Altantuya, memalukan tahun ini adalah kehilangan enjin jet pejuang. Semua ini memalukan dan nama Najib hadir dalam semua kes kecuali kes Teoh Beng Hock.

UMNO nak cakap apa lagi. UMNO kena mula duduk berbincang sesama di peringkat bahagian – kaji semula bukan duduk fikir bagaimana nak tendang orang itu dan ini untuk cari jawatan. UMNO perlu cari jalan bagaimana nak berdepan dengan rakyat dan menguatkan diri dengan perubahan kritikal bukan kosmetik. UMNO perlu sedar bahawa kehadiran mereka penting tetapi kalau segelintir kepimpinan gagal tetapi tidak ada tindakan ke atas mereka maka UMNO turut akan gagal.
Kalau itu berlaku – kalau UMNO terus di cemuh maka UMNO akan PASTI HILANG dalam PRU 13 nanti.

Klik
di sini untuk teks asal.
SAYA ISTERI KEDUA SULTAN KELANTAN - ELIA SUHANA AHMAD
Rabu, Disember 30, 2009 | Author: Tuk Kiyai


One of the two women brought into the royal suite at the Mount Elizabeth Hospital in Singapore is the second wife of the Sultan of Kelantan, Sultan Ismail Petra, it has been revealed.A source close to the Kelantan palace confirmed that the Sultan's second wife and her personal assistant had visited the ailing ruler. Baca lanjut di sini.

Berita Berkaitan: JHEAIK sahkan perkahwinan kedua Sultan Kelantan

Semoga Allah mencucuri rahmat dan kebahagiaan kepada Tuanku dan keluarga......

DESAKAN SUPAYA PAS S'GOR KELUAR PAKATAN SEPERTI USAHA KUDETA UMNO PERAK
Selasa, Disember 29, 2009 | Author: Tuk Kiyai

Pesuruhjaya PAS Perak Ustaz Abu Bakar Hussain tidak menolak kemungkinan bahawa demonstrasi pemuda mendesak PAS supaya keluar dari Pakatan Rakyat di Selangor merupakan suatu usaha menjatuhkan kerajaan negeri itu.

“Saya tak tolak kemungkinan ia suatu usaha mereka (Umno) untuk menjatuhkan kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor, seperti kudeta yang mereka buat di Perak,” jelasnya

“Semacam di Perak, mereka (Umno) cuba adakan pelbagai helah dan demonstrasi, modul ini yang kita lihat di Selangor sejak Umno tak perintah kerajaan negeri itu lagi.”

Selain menyamakan demontrasi tersebut dengan Demonstrasi Mengarak Kepala Lembu September lalu, beliau mengganggap demontrasi tersebut dilakukan oleh segelintir yang kecewa melihat PAS bersama-sama Pakatan Rakyat memerintah Selangor sejak 8 Mac tahun lalu.

“Sama seperti demonstrasi kepala lembu berdarah sebelum ini, perhimpunan ini mungkin didalangi membabitkan mereka yang kecewa apabila Umno (dan) BN gagal menguasai (kerajaan negeri) Selangor,” jelasnya.

Sekiranya anggapan tersebut benar, beliau menasihatkan kepemimpinan PAS Negeri serta Pakatan Rakyat Selangor supaya tidak cepat melatah dengan aksi-aksi pemuda terbabit.

“Saya lihat PAS dan Pakatan sepatutnya tidak mudah melatah dengan permainan mereka (Umno) ini yang sengaja mencari isu (dan) jalan (taktik) walaupun tidak bermoral asalkan boleh boleh rampas Selangor seperti mereka kudeta Perak,” jelasnya.

“Keduanya, PAS dan Pakatan Rakyat sepatutnya lebih usaha mengeratkan persefahaman, semacam yang dituntut dalam Konvensyen (Pakatan Rakyat) baru-baru ini.”

Semalam, lebih 20 pemuda melancarkan demontrasi kerana mengganggap PKR dan DAP mengetepikan keberadaan PAS dalam Pakatan Rakyat ketika mentadbir negeri itu.

Mereka yang diwakili Wan Hilman Abdul Halim dilaporkan mahu menyerah memorandum kepada Pesuruhjaya PAS Datuk Dr. Mohd Hassan pagi tadi, namun gagal.

Dalam perkembangan berkaitan, Setiausaha Agong PAS Datuk Mustafa Ali kemudiannya mengarahkan Badan Perhubungan PAS Selangor supaya menyiasat dalang di sebalik perhimpunan misteri tersebut.

Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub pula menegaskan bahawa mereka yang terbabit sebenarnya tidak mewakili PAS negeri itu.
SUMBER di sini.

BERITA BERKAITAN: Demo Tuntut PAS Keluar Pakatan, Satu Lagi Siri Fitnah Ke Atas PAS

Tok Kiyai: Boleh percaya ke kata-kata Khir itu? Bukan ke UMNO Selangor nak sangat merampas Selangor seperti umno merampas Perak?

Berdasarkan beberapa isu/kes yang berlaku sebelum ini, umno melalui juak-juaknya sememangnya sedaya upaya dan berhempas pulas cuba untuk menjatuhkan PR Selangor. Banyak isu yang direka cipta oleh mereka. Isu lembu, kereta MB Selangor, bendera, kes Teoh, dan sebagainya menunjukkan umno teringin sangat hendak merampas Selangor dari PR.


[themalaysianinsider] Umno Selangor lebih berminat untuk mengambil alih kerajaan negeri menerusi pilihan raya umum akan datang, bukannya dengan mendalangi demonstrasi dan tunjuk perasaan yang didakwa PAS.

Sehubungan itu Ketua Pembangkang Selangor Datuk Seri Dr Mohd Khir Toyo menyangkal dakwaan bahawa Umno negeri itu telah mendalangi demonstrasi sekumpulan pemuda yang mendesak PAS agar keluar Pakatan Rakyat (PR).PAKATAN RAKYAT LULUS UJIAN GETIR 2009, BAGAIMANA GELOMBANG 2010?
Isnin, Disember 28, 2009 | Author: Tuk Kiyai

Pelbagai gelora yang ditempuhi oleh Pakatan Rakyat (PR) spanjang 2009, terutama ’serangan’ dari Umno-BN yang menggunakan seluruh jentera dari media arus perdana hinggalah ke jabatan-jabatan kerajaan, terutama Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Suruhanjaya Pilihanraya (SPR), Polis untuk menjatuhkan.

Namun di sebalik usaha ‘melenyapkan’ PR, terutama di lima negeri (kini empat selepas Perak ‘dirampas’ dengan cara di luar amalan demokrasi dan tidak beperlembagaan), gagasan yang ditunjangi tiga parti itu, PAS, PKR dan DAP, masih utuh, malah terus kukuh mencengkam pendakian ke Putrajaya.

Laporan Ketua Audit Negara yang memuji kecekapan pentadbiran PR di empat negeri yang di perintahnya, Kelantan, Kedah, Pulau Pinang dan Selangor, menjadi satu tamparan kepada slogan yang sering dilaung-laungkan oleh parti itu, hanya Umno saja yang boleh memerintah negara ini. PR kian diyakin rakyat untuk membawa perubahan demi kesejahteraan hidup di negara yang disayangi ini.

Konvensyen Pakatan Rakyat (PR) pada 19 Disember lalu, adalah puncak permuafakatan tiga idoelogi yang sekali gus mencabar ketelusan, kewibawaan Umno-BN yang penuh dengan 1,001 penyelewengan.

Rakyat kian yakin dengan hala tuju PR, terutama selepas konvensyen yang genap seminggu berlalu. Rakyat semakin mendekati PR dari segenap sudut.

Segala usaha Umno-BN untuk meleraikan ikatan PR, terutama cuba ‘memisahkan’ Pas dari gagasan itu, ternyata meleset. Kini juak-juak Umno-BN cuba pula memecahbelahkan Pas dalam usaha mereka melemahkan parti Islam itu. Mursyidul Am Pas yang juga Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat ‘diserang’ habis-habisan kerana prinsipnya yang tidak mahu bersekongkol dengan parti sekular Umno-BN menerusi pembentukan Kerajaan Perpaduan. Baca lanjut
di sini.
TAK MENJADI: MELAYU HAPRAK BERDEMO DI IBU PEJABAT PAS SELANGOR
Isnin, Disember 28, 2009 | Author: Tuk Kiyai"KAMI TAK RELA PAS JADI BONEKA DAP"

Itulah antara sepanduk yang dibawa oleh segerombolan Melayu haprak berdemo di ibu pejabat PAS Selangor di Seksyen 13 Shah Alam.

Melayu haprak berdemo kerana tidak puas hati dengan PAS Selangor dalam memperjuangkan Islam dan bangsa Melayu dan tidak mahu PAS diperalat oleh parti komponen lain terutamanya DAP.

Tok Kiyai tengok mereka ni semua Melayu haprak. Tak de langsung ciri-ciri ahli atau penyokong PAS. Tak usah menyamar la jadi penyokong PAS.


Bagi Tok Kiyai Melayu haprak ini berharap PAS akan keluar Pakatan dan menyertai UMNO untuk membela bangsa Melayu dan Islam. Poooraaah...

Siapakah dalang bagi demo semalam. Adakah geng kepala lembu lagi?

Baca lanjut di sini. dan juga di sini.

Bagi blog antiPKR pula mengatakan Anwar Ibrahim adalah dalang demo tersebut yang bertujuan antaranya untuk membuang Hasan Ali dari pentadbiran Kerajaan Selangor. Baca lanjut di sini. Ha ha ha, lawak lawak.....

Berapakah agaknya budak suruhan dapat upah pegang poster ya? Mungkin ikut saiz poster kot. Poster yang besar dapat la lebih sikit.
Demo semalam adalah demo yang aman kerana...
tiada tangkapan...
tiada water cannon...
tiada provokasi...

Tak payah berdemo la wahai Melayu haprak... Rakyat Selangor sudah faham dengan taktik dan hati busuk kamu itu....

LEBIH BAIK KAMU BERDEMO SUPAYA DIHAPUSKAN YURAN SEKOLAH ANAK-ANAK KAMU.....