Klik "LIKE" jika suka TUK KIYAI: ISU SEMASA

Klik "IKUT" untuk teman TUK KIYAI

Sembang & Pesanan

http://tokkiyai.freeshoutbox.net/

PKFZ I PRK BAGAN PINANG: SELAMAT MENGUNDI... TUMBANGKAN UMNO...

Label:


"Baru beberapa hari sahaja UMNO dikalahkan dengan teruknya oleh PAS di DUN N11 Permatang Pasir, Pulau Pinang. Ahli UMNO yang pening-pening lalat buat demonstrasi kepala lembu tanpa memperhitungkan sentiviti penganut agama Hindu.

MCA pecat Timbalan Presidennya. Presiden MCA disiasat oleh SPRM. SPR jadi hakim dalam kes ADUN Kota Siputeh semata-mata kerana takut menghadapi rakyat melalui PRK.

ADUN UMNO DUN Terengganu membisu semasa persidangan. Muhyiddin tidak dicakna oleh ADUN UMNO Terengganu. Musa Hassan dilantik semula menjadi KPN walaupun ditentang keras oleh PR.

Kesemua insiden di atas benar-benar menyerabutkan pemikiran pemimpin tertinggi UMNO. Terlalu banyak benda yang tidak selesai dalam parti mereka. Namun, Allah Maha Segalanya. Sebagai Khalik, Dia menentukan segala-galanya.

Tidak jadi PRK di Kota Siputeh, mahu tidak mahu UMNO terpaksa berhadapan juga dengan rakyat di DUN Bagan Pinang, Negeri Sembilan. DUN ini merupakan satu lagi kawasan pilihan raya yang pengundinya bercampur.

Pengundi Melayu hanya 66%. Pengundi bukan Melayu berjumlah 34%. Berdasarkan trend pengundian terkini, sokongan bukan Melayu kepada PR sedang memuncak. Jika 30% bukan Melayu dan 22% (satu pertiga pengundi Melayu) menyokong PR, PR sudah memperoleh 52% undi.

Insya-Allah, PAS yang mewakili PR akan menang. Kemenangan akan menjadi lebih besar sekiranya semangat kerjasama antara petugas-petugas pilihan raya PAS, PKR, dan DAP seperti yang ditunjukkan di Permatang Pauh, Kuala Terengganu, Bukit Gantang, Bukit Selambau, Penanti, Manek Urai, dan Permatang Pasir digandakan lagi.

Ayuh pengundi-pengundi Bagan Pinang, kita tumbangkan UMNO sekali lagi. PAS FOR ALL. Kekalkan Kemenangan untuk Rakyat. Allahu Akbar!!!"

SUMBER di sini.

KES MEMFITNAH DATIN ROSMAH MANSOR: RAJA PETRA GAGAL DIKESAN - PENDAKWA RAYA [PKFZ I BAGAN PINANG]

Label:


KUALA LUMPUR- Penulis blog, Raja Petra Raja Kamaruddin, masih gagal dikesan walaupun pelbagai usaha dilakukan oleh pihak polis menyebabkan waran tangkap gagal diserahkan kepadanya.

Timbalan Pendakwa Raya Mohd Hafiz Mohd Yusoff memberitahu perkara itu di Mahkamah Sesyen di sini berikutan ketidakhadiran Raja Petra hari ini bagi perbicaraan kes memfitnah Datin Seri Rosmah Mansor dan dua yang lain.

Mohd Hafiz berkata notis tunjuk sebab kepada penjamin iaitu isteri Raja Petra, Mable@Marina Lee juga tidak dapat dilakukan.

Bagaimanapun Pegawai Penyiasat ACP Aziz Zakaria, yang memberi keterangan bersumpah di kandang saksi, memberitahu mahkamah bahawa pihak polis telahpun menggandakan usaha mencari Raja Petra termasuk menyediakan pegawai khas untuk memantau rumahnya di Sungai Buloh tetapi masih gagal mengesannya.

"Kita (pihak Polis) ada menerima maklumat pergerakan Raja Petra dan cuba mengesannya di beberapa tempat yang sering beliau berada tetapi sampai sekarang kita tidak tahu di mana kedudukan Raja Petra," katanya ketika ditanya Mohd Hafiz.

Menurutnya usaha mengesan Raja Petra masih diteruskan kerana beliau juga mempunyai kes di Mahkamah Sesyen Petaling Jaya yang turut mengeluarkan waran tangkap terhadapnya.

Ditanya peguam Amarjit Singh, yang mewakili Raja Petra, berapa kali pihak polis cuba ke rumah anak guamnya, Aziz berkata: "Ada anggota yang sentiasa memantau rumah dia, tunggu dia balik." Aziz berkata beliau tidak pasti sama ada Raja Petra masih berada di dalam negara atau tidak.

Bagaimanapun di awal prosiding, Mohd Hafiz memberitahu bahawa berdasarkan rekod imigresen tiada sebarang maklumat yang menyatakan Raja Petra telah keluar dari Malaysia.

Berdasarkan rekod lepas, waran tangkap terhadap Raja Petra dikeluarkan pada 26 Mei lalu dan kesnya telah disebut sebanyak dua kali termasuk hari ini di hadapan Hakim Mohamad Sakeri Mamat.

Raja Petra, 59, dituduh memfitnah Rosmah, semasa suaminya Datuk Seri Najib Tun Razak merupakan Timbalan Perdana Menteri serta pegawai pengiring Rosmah ketika itu, Lt Kol Norhayati Hassan dan suaminya, Lt Kol Abdul Aziz Buyong, dalam satu akuan bersumpah yang dibuat di Kompleks Mahkamah Jalan Duta di sini pada 10.25 pagi, 18 Jun tahun lepas.

Raja Petra, yang turut diwakili peguam Amarjeet Singh, boleh dipenjara sehingga dua tahun atau didenda jika disabit kesalahan.

Setelah mendengar penjelasan Aziz mengenai usaha mengesan Raja Petra, Mohd Sakeri menetapkan 13 Nov untuk sebutan kali terakhir. Terdahulu, Amarjit memohon anak guamnya dilepaskan tanpa dibebaskan berikutan kegagalan menyerahkan waran tangkap dan notis tunjuk sebab itu.

Mohd Hafiz pula membantah permohonan itu kerana katanya, pihak pendakwaan telah bersedia untuk meneruskan kes tetapi tertuduh yang melarikan diri.

Beliau memohon mahkamah menimbangkan situasi itu dan memberi tempoh masa untuk menyempurnakan waran tangkap dan notis tersebut.

SUMBER di sini.

PKFZ I PRK BAGAN PINANG: SPR GUNA DUA DAFTAR PEMILIH BERBEZA???

Label:


PORT DICKSON: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menafikan pihaknya menggunakan senarai daftar pemilih pengundi pos yang berbeza pada hari pembuangan undi pos semalam berbanding daftar pemilih pengundi pos yang diserahkan kepada calon pada hari penamaan calon sebelum ini.

Timbalan Pengerusi SPR, Datuk Wan Ahmad Wan Omar berkata, perkara itu tidak timbul sebaliknya menyifatkan ia sebagai tuduhan melulu tanpa usul periksa yang dilakukan pembangkang.

"Tak ada... tak ada yang berbeza, daftar pemilih itulah yang digunakan pada hari penamaan calon dan juga yang digunakan semasa undi pos yang bermula semalam.

"Senarai itu sama, tetapi yang semalam itu telah dibahagikan mengikut unit kem tentera... meja-meja itu dibahagikan mengikut unit," katanya kepada mStar Online.

Selain itu, Wan Ahmad berkata, SPR juga tidak akan menghentikan proses pengundian pos seperti yang digesa PAS.

"Kita tak boleh berhentikannya sebab itu hanya dakwaan mereka, semua pihak boleh bercakap apa sahaja yang mereka dakwakan.

"SPR bekerja berlandaskan undang-undang dan apabila undian berjalan, kita tak boleh tutup hanya berdasarkan satu keraguan... kerana itu satu dakwaan," katanya.

Hari ini PAS mendakwa SPR telah melanggar Peraturan 14A Pilihanraya (Perjalanan Pilihanraya) Peraturan 1981, apabila menggunakan daftar pemilih yang berbeza di antara daftar pemilih yang diberikan kepada calon pada hari penamaan dan daftar pemilih yang digunakan di hari pembuangan undi pos Dewan Undangan Negeri (DUN) Bagan Pinang.

Oleh itu, PAS menggesa supaya SPR menghentikan proses pengundian pos bagi mengelakkan keseluruhan pilihan tersebut terbatal.

Bagaimanapun menurut Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub, proses pengundian awam pada Ahad ini boleh diteruskan seperti yang dijadualkan.

Proses pengundian pos melibatkan anggota keselamatan termasuk tentera dan polis telah bermula semalam.

Anggota tentera mengundi di Dewan Jeneral Tan Sri Sani, Pusat Latihan Asas Tentera Darat (Pusasda) Kem Si Rusa manakala anggota polis mengundi di Ibu Pejabat Polis Port Dickson.

Sehingga semalam seramai 1,275 daripada kira-kira 2,000 pengundi tentera yang tinggal di dalam kem telah keluar mengundi manakala pengundi pos di kalangan anggota polis, seramai 27 daripada 31 pengundi berdaftar sudah mengundi pada hari pertama.

Terdapat sejumlah 4,604 pengundi pos di kawasan DUN Bagan Pinang. Daripada jumlah itu 4,571 terdiri daripada anggota tentera, 31 anggota polis manakala dua pengundi pos dikategorikan sebagai pemilik tak hadir kerana bertugas di luar negara.

Mereka merupakan sebahagian daripada 13,664 pengundi dalam DUN Bagan Pinang, yang turut membabitkan 9,060 pengundi biasa.

Mengulas lanjut mengenai dakwaan PAS itu, Wan Ahmad berkata senarai daftar pemilih yang digunakan pada pengundian pos semalam telah dipecahkan mengikut unit-unit tertentu.

"Dalam senarai daftar yang mereka ada itu tak dibahagikan mengikut unit, tapi semalam kita pecahkan untuk tujuan pengundian.

"Sebab itu kita bahagikan kepada sembilan meja, jadi bila agen bawa senarai yg penuh, mungkin dia tak dapat mengikuti pecahan mengikut uni-unit itu... tapi dari segi jumlah pengundi, dari segi nama semuanya sama," katanya.


SUMBER di sini.

PKFZ I PRK BAGAN PINANG: TAHNIAH, "PENGASAS" PKR KELUAR PARTI!

Label:[BERNAMA] - Salah seorang anggota pengasas Parti Keadilan Rakyat (PKR) Khamis malam mengisytihar keluar parti bersama 63 anggota PKR dan menyokong Barisan Nasional (BN).

Abdul Manap Shahardin dan rakan-rakannya itu, yang keluar PKR kerana kecewa dengan parti tersebut yang disifatkannya sebagai sebuah parti yang mempunyai pemimpin yang hanya pandai bercakap sahaja tetapi tidak melaksanakan apa yang mereka sendiri perjuangkan.

"Saya bukan nak buruk-burukkan (pemimpin parti ini) tetapi inilah realitinya," katanya pada satu majlis ringkas mengenai pengumuman beliau dan para pengikutnya itu di sini yang turut dihadiri Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim.

Abdul Manap, 64, yang menubuhkan parti itu bersama beberapa rakan lain, berkata beliau juga kecewa dengan PKR kerana perjuangan ikhlasnya selama ini tidak dihargai oleh parti itu.

Sebagai seorang pesara tentera yang sebelum ini bertugas di Kem Sunggala, pernah bertanding sebagai calon PKR untuk kerusi Parlimen Teluk Kemang pada pilihan raya umum 2004, berkata beliau dan para penyokongnya akan membantu Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad pada pilihan raya kecil itu Sabtu ini.

Beliau menyifatkan Mohd Isa sebagai calon yang berpengaruh dan diterima oleh rakyat di Bagan Pinang.

Pengaruh Mohd Isa, yang pernah menjadi Menteri Besar Negeri Sembilan selama 22 tahun itu adalah sangat jelas dan ia masih kekal sehingga ke hari ini kerana walaupun PKR dapat menawan kerusi Parlimen Teluk Kemang pada pilihan raya umum tahun lepas, kerusi Dewan Unsangan Negeri (DUN) Bagan Pinang dan Linggi masih kekal di tangan BN.

Sementara itu Rais berkata BN menerima dengan insaf pendirian bekas anggota PKR itu dan ia menandakan bahawa usaha ikhlas parti itu selama ini adalah diiktiraf.

"Saya kenal beliau semasa bersama-sama dalam Parti Melayu Semangat 46 dulu, saya faham perjuangan beliau dulu," katanya.

Rais turut mengalu-alukan sokongan bekas anggota PKR daripada kaum India dan bersedia membantu mereka pada sambutan perayaan Deepavali 17 Okt ini.

Menteri itu berkata Abdul Manap dan penyokongnya akan membawa bersama lebih ramai bekas anggota PKR di Teluk Kemang untuk menyokong BN pada pilihan raya kecil kali ini.

PKFZ I PRK BAGAN PINANG: POLIS BUAT BODOH KETIKA SAMSENG UMNO MENGGANAS???

Label:


Dalam keadaan mabuk, kumpulan pemuda samseng Umno ini melakukan sekatan jalan raya di Batu 4 dekat sini dan menahan beberapa buah kereta yang dilihat mempunyai lambang-lambang atau logo PAS sekaligus membelasah pemandu-pemandu terbabit sehingga cedera.

Lebih teruk, sebilangan mereka menceroboh masuk ke beberapa buah rumah kampung khususnya di Bagan Pinang dan melakukan tindakan yang sama ke atas penghuni rumah yang dipercayai penyokong PAS dan Pakatan Rakyat.

Ada kawasan tertentu yang tercetusnya kes yang sama, seorang tua diselamatkan oleh sekumpulan anggota tentera daripada terus menjadi sasaran samseng tidak berhati perut ini.

Dan lebih dasyat, kejadian sekumpulan samseng Umno membelasah dan menetak dengan parang seorang petugas PAS berlaku betul-betul di depan 'biji mata' dan 'batang hidung' Balai Polis Telok Kemang namun tidak diendahkan pasukan polis.

Demikian rentetan peristiwa yang menyaksikan seolah-olah wujud kerjasama dan modus operandi ini dibantu oleh pihak polis, kata Ahli Majlis Tertinggi KeADILan, Badrul Hisham Shaharin.

Beliau menyifatkan kelakuan samseng pemuda Umno pada 7 Oktober lalu memukul dan menyerang petugas Pakatan Rakyat hanya menjadikan Bagan Pinang kini bagai 'zon perang'.

"Saya hairan bagaimana ada kejadian yang berlaku di hadapan Balai Polis Telok Kemang tidak diendahkan pihak berkuasa polis.

"Ketika 'ketegangan' memuncak sekitar jam 3.00 pagi hingga 5,00 pagi, saya sendiri beberapa panggilan dibuat kepada pihak polis, namun setiap panggilan tidak berjawab," katanya kepada Harakahdaily di Markas Utama PAS Bagan Pinang.

Badrul juga turut menahan sebuah kereta peronda polis untuk meminta bantuan seorang anggota berpangkat kostabel namun polis terbabit memohon maaf kerana tidak dapat berbuat apa-apa dan meninggalkan beliau begitu sahaja.

Ada anggota polis yang menjawab panggilan kecemasan yang dibuat beliau tetapi memberitahu bahawa mereka merupkan anggota dan pasukan polis luar yang tidak tahu selok belok jalan dan kawasan untuk menangani kes terbabit, kata Badrul.

Beliau mendakwa, ada kemungkinan tindakan ini 'sengaja' dirancang hanya untuk memberi tekanan kepada petugas Pakatan Rakyat.

"Mereka yang diganggu termasuk petugas Pakatan Rakyat yang berusia.

"Saya tahu pemuda Umno ini mabuk dan mereka ini keluar dari Umno Command Centre, mereka buat 'road block' sendiri di Batu 4, mereka tahan siapa sahaja yang lalu yang pakai logo PAS," ujarnya.

Beliau turut mendakwa, salah seorang anak pemimpin tinggi Umno di Negeri Sembilan terbabit dengan keganasan ini.

Beliau menamakan anak pimpinan Umno yang terbabit itu sebagai 'Bob' yang dibayangkan seorang yang bertubuh besar dan berkulit cerah.

Tindakan samseng jentera Umno itu sebenarnya hanya menjadikan suasana pilihan raya kecil Dun Bagan Pinang yang pada awalnya tentera, kini seperti 'zon perang'.

Justeru beliau menggesa pihak berkuasa segera mengambil tindakan tegas kepada mereka yang membuat 'onar' iaitu Pemuda Umno.

"Jangan sampai mengasak atau meberi tekanan kepada Pemuda Pakatan Rakyat sampai ke dinding. Kesabaran kami ada hadnya," jelasnya tegas dan tidak menolak kemungkinan insiden ini akan berlaku dalam dua tiga hari lagi.

Sehingga kini, difahamkan terdapat 9 laporan polis telah dibuat berhubung tindakan ganas samseng Umno ini dan gambar-gambar mangsa belasah parang dan pedang samurai itu telah tersebar di papan-papan poster markas, internet, rakaman telefon dan diedarkan sebagai risalah.

Malah ada sms yang meminta Pemuda Pakatan Rakyat dan PAS untuk tingkatkan keselamatan dan siap siaga bagi mendepani sebarang kemungkinan yang tidak diingini beberapa hari menjelang hari pengundian Ahad ini.

HARAKAHDAILY

PKFZ I PRK BAGAN PINANG: ANTARA MAMAK AZEEZ DENGAN PETUGAS PAS INI, SIAPA HERO TAMIL?

Label:
Berita di bawah ini CONFIRM tidak akan disiarkan oleh TV3 suku tetapi berita Azeez (Ketua Putera Umno) yang dicuit dan "terpaksa" dimasukkan ke wad (lakonan semata-mata) pula didendang bermalam-malam oleh TV3 suku itu.

[HARAKAHDAILY] Lebih enam orang petugas Dewan Pemuda PAS (DPP) dipukul dan ada yang ditetak dangan parang oleh sekumpulan lelaki ketika sedang bertugas di beberapa tempat termasuk di markas induk DPP di Bagan Pinang.

Bercakap pada sidang media tergempar di Pejabat Agung PAS, Jalan Raja Laut siang tadi, Ketua DPP Pusat, Ustaz Nasaruddin Hassan berkata, kejadian itu berlaku lebih kurang jam 1.30 pagi.

Sekumpulan 100 lelaki bermotosikal dikatakan memakai baju BN telah menyerbu dan menceroboh markas induk DPP dan menumbuk petugas yang berada di situ.

Sewaktu kejadian lebih kurang 40 orang petugas berada di markas tersebut.

Selain ditumbuk, kesemua mangsa juga dihalau keluar meninggalkan markas itu.

Turut difahamkan ramai lagi petugas PAS di pukul malah ada juga yang dikejar dengan parang hingga ke rumah.

Ekoran itu DPP pusat akan membuat laporan polis jam 6 petang ini di Balai Polis Port Dickson.

"Sekarang ini kita sedang mengumpul semua maklumat berkaitan. Kita diberitahu banyak kes serupa berlaku di tempat lain juga. Kita kumpul semua dan buat satu laporan petang ini," Ujar Nasaruddin lagi.

Nasarudin turut mempersoal sikap pihak keselamatan yang lambat bertindak sedangkan semalam insiden serupa telah berlaku dan telah dimaklumkan kepada pihak polis.

"Semalam sudah berlaku perkara ini, kita dah maklum kepada pihak polis supaya ketatkan keselamatan, tapi malam tadi berlaku lagi, yang ini kita sangat kecewa," katanya.

Seorang Exco DPP, Suhaizan Kayat yang maklum berkenaan kejadian tersebut berkata, penyokong Umno BN terbabit tidak berpuas hati kerana mandakwa pemuda PAS telah menjatuhkan bendera dan kain rentang parti mereka.

"Mereka tuduh kita jatuhkan berndera dan poster Umno BN. Mereka semua datang ke markas induk, terus tumbuk petugas kita bertubi tubi. Bayangkan dari luar mereka tumbuk sampai la ke dalam markas," ujar Suhaizan yang juga Ketua Penerangan DPP.

Kejadian sama juga berlaku di beberapa lagi markas pemuda yang lain, namun semua bukti dan maklumat lengkap sedang dikumpulkan.

Suhaizan juga kesal di atas kejadian itu menganggap penyokong Umno BN tersebut bertindak membelakangi undang-undang.

"Sepatutnya kalau ada bukti, buat lah laporan Polis, bukannya datang serang macam ni," katanya.

Ekoran kejadian tersebut juga, DDP telah mengarahkan semua pemuda di seluruh negeri datang ke Bagan Pinang hari ini bagi membantu gerak kerja kempen di sini.

Satu taklimat khas kepada pemuda yang hadir akan di adakan malam ini di markas induk mereka.

"Kita arahkan semua pemuda seluruh negeri datang bantu kita di sini, kita bukan nak buat kacau, tapi kita nak berkawal untuk keselamatan," ujar Suhaizan lagi.

Mereka juga yakin tindakan penyokong Umno tersebut sebgai terdesak dan cuba memerangkap pemuda PAS agar bertindak agresif bagi dijadikan modal kempen mereka.

"Kita yakin, ini satu provokasi dan perangkap mereka. Modus operandi sama sebelum ini diguna Abdul Azeez, tapi nampaknya tak berjaya. Jadi ini dia agenda mereka seterusnya," ujarnya lagi.

Dalam perkembangan lain, seorang saksi mendakwa dia melihat kumpulan samseng tersebut menggunakan senjata semasa melakukan serangan di beberapa tempat lain.

"Saya nampak mereka guna kayu, topi keledar, pedang dan senjata lain seperti besi semasa melakukan serangan," dakwa seorang saksi yang tidak mahu namanya didedahkan.

Selain mengoyakkan poster dan kain rentang PAS, samseng terbabit juga dikatakan turut memecahkan cermin dan merosakkan kereta milik penyokong Pakatan.
SUMBER: di sini.

PKFZ I PRK BAGAN PINANG: TUN M TIDAK AKAN BERKEMPEN UNTUK ISA

Label:


Dr Mahathir menegaskan beliau tetap dengan pendiriannya tidak akan berkempen untuk membantu calon Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Bagan Pinang, Tan Sri Mohd Isa Samad.

Beliau yang sebelum ini mahu supaya Mohd Isa yang juga Ketua UMNO Bahagian Teluk Kemang itu tidak dicalonkan pada pilihan raya kecil di kawasan terbabit mendakwa, beliau amat tegas dengan pendiriannya kerana tidak ingin berkempen bagi calon yang sudah terbukti terlibat dengan rasuah seperti mana pendiriannya sebelum ini.

Dr Mahathir berkata beliau enggan berkempen kerana tidak ingin orang berpandangan negatif terhadap calon yang dikatakan pernah terlibat dengan gejala politik wang.

“Saya tidak boleh berkempen dan berkata benda yang saya kata berlainan dahulu, jadi orang akan kata apa orang ini, sekejap kata macam ini, sekejap kata macam tu, bagilah orang lain kempen,” katanya.

Dr Mahathir dijemput UiTM Dungun untuk menyampaikan amanat bagi membuka minda penuntut Melayu mengenai masa depan dan hala tuju sekiranya kaum bumiputera itu hilang kuasa politik, ekonomi dan pendidikan.

PKFZ I PRK BAGAN PINANG: ORANG UMNO AKAN SABOTAJ ISA?

Label:


Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub mencabar Setiausaha Agung Umno, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor agar mengambil tindakan perundangan bagi menyangkal kesahihan surat yang kononnya ditulis oleh Setiausaha Agung UMNO itu kepada Badan Perhubungan Umno Negeri supaya memilih Tan Sri Mohd Isa Samad sebagai calon Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Bagan Pinang.

Hari ini dalam mstar online, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor berkata, parti umno mengambil sikap untuk tidak mempedulikan cabaran PAS itu.

"Kita tidak akan terjebak dengan permainan politik mereka... ini adalah taktik yang mereka gunakan untuk memperdayakan kita," katanya.

Surat yang menggunakan kepala surat rasmi Setiausaha Agung Umno itu mula diedarkan di sekitar DUN Bagan Pinang sejak hari penamaan calon Sabtu lalu antaranya ditulis seperti berikut: "Pihak Majlis Tertinggi amat dukacita memaklumkan bahawa calon yang dicadangkan oleh Badan Perhubungan Umno Negeri Sembilan terpaksa ditolak kerana Presiden parti mahukan Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad sebagai calon PRK N31 Bagan Pinang."

PKFZ I PRK BAGAN PINANG: BEKAS SARJAN MENGAKU PALSUKAN UNDI POS

Label:[MALAYSIAKINI] Seorang bekas sarjan hari ini mengakui pernah terlibat memangkah BN bagi pihak anggota-anggota tentera dalam dua pilihan raya umum – pemalsuan undi yang selama ini hanya digembar-gemburkan oleh ahli-ahli politik pembangkang.

Abu Kassim, yang bertugas sebagai "sarjan gaji", berkata beliau dan beberapa kakitangan tentera dalam bahagian pentadbiran, seperti ketua kerani, mendapat arahan bagi memanipulasikan undi pos daripada pegawai pentadbir kem.

Beliau, kira-kira 10 tahun menyertai PAS, bagaimanapun tidak ingat tarikh tepat dan tempat peristiwa itu dengan alasan ia "sudah lama" berlaku tetapi ia didakwa terjadi semasa bawah pentadbiran perdana menteri waktu itu Tun Dr Mahathir Mohamad.

"Saya tidak ingat. Lama sudah. Tetapi dalam pilihan raya besar (umum), zaman Dr Mahathir dulu," katanya kepada Malaysiakini.


Anak kelahiran Kuala Pilah itu menganggotai tentera darat selama 23 tahun sehingga 1989. Beliau paling lama berkhidmat di Markas Stesen Staf Port Dickson.

Pengakuan Depan Pengerusi SPR
Abu kini seorang ahli jawatankuasa undi pos Pemuda PAS yang diketuai oleh ketua penerangan dewan itu Suhaizan Kaiat.

“Setiap pilihan raya, saya diminta memantau pengundian pos. Mungkin sebab saya bekas askar, mereka pilih saya,” katanya yang kini menetap di Bandar Tenggara, Port Dickson.

Jumaat lalu, Pemuda PAS mendedahkan pengakuan Abu, yang didakwanya bersedia tampil membongkar perkara itu, menjelang pilihan raya kecil DUN Bagan Pinang pada 11 Oktober ini.

Suhaizan sebelumnya berkata pengakuan Abu itu juga dibuat di depan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof dalam satu pertemuan rombongan PAS, yang diketuai naib presidennya Salahuddin Ayub, pada 28 Ogos lalu.

Menulis di blognya Bila Kentong Berbunyi, pemimpin Pemuda itu berkata, Abu terpaksa berbuat demikian atas arahan pegawainya, yang berdiri di belakang dan memerhati kertas undi dipangkah.

Dihubungi pagi ini, Abu berkata walaupun pernah mengundi untuk orang lain, beliau langsung tidak pernah mengundi untuk dirinya sendiri.

"Sepanjang berpuluh-puluh tahun menjadi askar, saya tidak pernah memangkah bagi pihak diri sendiri, tetapi tolong memangkah bagi pihak orang lain," katanya, dengan mendakwa seramai empat sehingga lima kakitangan pentadbiran kem turut terlibat dalam proses itu.

Diugut Dibuang ke Laut

Tambahnya, pemalsuan undi pos itu melibatkan sekurang-kurangnya 400 anggota tentera.

Beliau bagaimanapun tidak pasti sama ada pemalsuan undi pos masih berlaku di kem-kem tentera walaupun masih mencurigai amalan itu.

Abu juga berkata, akibat mendedahkan perkara itu secara terbuka kepada umum, beliau pernah "diugut hendak dibuang ke laut" melalui mesej SMS daripada pihak yang tidak dikenalinya.

"Banyak SMS macam itu saya terima," katanya.

Ditanya apa yang membuatkannya berani tampil kali ini, Abu berseloroh berkata: "Takkan sekarang mereka (kerajaan) hendak potong pencen saya."

Dalam setiap pilihan raya, perjalanan pengundian pos sentiasa mendapat bantahan pembangkang kerana dicurigai wujudnya penyelewengan yang akan memenangkan calon BN.

Dalam pilihan raya kecil di kerusi ini, jumlah pemilih pos sangat besar - 4,620 daripada 13,664 orang yang layak membuang undi.

PKFZ I PRK BAGAN PINANG: KETUA PEMUDA UMNO M'SIA MUNTAH-MUNTAH KESAN TUMBUKAN. UWEKKKK

Label:


Uwekkk...Nak termuntah Tok Kiyai bila TV3 suku dalam dua hari berturut-turut menyiarkan berita ketua pemuda umno yang juga hero kepada mat-mat rempit di Malaysia kena tumbuk kat bahagian leher yang dikatakan ditumbuk oleh penyokong PAS walaupun mungkin dipukul oleh "orang upahan" mereka. Maklumlah nak bagi rakyat Bagan Pinang kesian...

Terbaru malam tadi TV3 suku menyiarkan berita Mamat Aziz ni dikatakan muntah-muntah dan pengsan akibat tumbukan tersebut dan ditahan di wad dan terpaksa memakai alat sokongan di leher....

Poorahh!!! Ha ha ha... Badan jer besar tapi kena balun sekali dah muntah-muntah. PENIPU....RAKYAT DAH TERMAKAN DAH DENGAN TAKTIK BODOH HANG TU...

Berita Berkaitan
- SALAHUDDIN DAKWA AZEEZ BERBOHONG

- BUKTI BERGAMBAR, AZEEZ BUKANNYA DITUMBUK!
PKFZ I PRK BAGAN PINANG: SELAMAT MENGUNDI... TUMBANGKAN UMNO...
Sabtu, Oktober 10, 2009 | Author: Tuk Kiyai

"Baru beberapa hari sahaja UMNO dikalahkan dengan teruknya oleh PAS di DUN N11 Permatang Pasir, Pulau Pinang. Ahli UMNO yang pening-pening lalat buat demonstrasi kepala lembu tanpa memperhitungkan sentiviti penganut agama Hindu.

MCA pecat Timbalan Presidennya. Presiden MCA disiasat oleh SPRM. SPR jadi hakim dalam kes ADUN Kota Siputeh semata-mata kerana takut menghadapi rakyat melalui PRK.

ADUN UMNO DUN Terengganu membisu semasa persidangan. Muhyiddin tidak dicakna oleh ADUN UMNO Terengganu. Musa Hassan dilantik semula menjadi KPN walaupun ditentang keras oleh PR.

Kesemua insiden di atas benar-benar menyerabutkan pemikiran pemimpin tertinggi UMNO. Terlalu banyak benda yang tidak selesai dalam parti mereka. Namun, Allah Maha Segalanya. Sebagai Khalik, Dia menentukan segala-galanya.

Tidak jadi PRK di Kota Siputeh, mahu tidak mahu UMNO terpaksa berhadapan juga dengan rakyat di DUN Bagan Pinang, Negeri Sembilan. DUN ini merupakan satu lagi kawasan pilihan raya yang pengundinya bercampur.

Pengundi Melayu hanya 66%. Pengundi bukan Melayu berjumlah 34%. Berdasarkan trend pengundian terkini, sokongan bukan Melayu kepada PR sedang memuncak. Jika 30% bukan Melayu dan 22% (satu pertiga pengundi Melayu) menyokong PR, PR sudah memperoleh 52% undi.

Insya-Allah, PAS yang mewakili PR akan menang. Kemenangan akan menjadi lebih besar sekiranya semangat kerjasama antara petugas-petugas pilihan raya PAS, PKR, dan DAP seperti yang ditunjukkan di Permatang Pauh, Kuala Terengganu, Bukit Gantang, Bukit Selambau, Penanti, Manek Urai, dan Permatang Pasir digandakan lagi.

Ayuh pengundi-pengundi Bagan Pinang, kita tumbangkan UMNO sekali lagi. PAS FOR ALL. Kekalkan Kemenangan untuk Rakyat. Allahu Akbar!!!"

SUMBER di sini.

KUALA LUMPUR- Penulis blog, Raja Petra Raja Kamaruddin, masih gagal dikesan walaupun pelbagai usaha dilakukan oleh pihak polis menyebabkan waran tangkap gagal diserahkan kepadanya.

Timbalan Pendakwa Raya Mohd Hafiz Mohd Yusoff memberitahu perkara itu di Mahkamah Sesyen di sini berikutan ketidakhadiran Raja Petra hari ini bagi perbicaraan kes memfitnah Datin Seri Rosmah Mansor dan dua yang lain.

Mohd Hafiz berkata notis tunjuk sebab kepada penjamin iaitu isteri Raja Petra, Mable@Marina Lee juga tidak dapat dilakukan.

Bagaimanapun Pegawai Penyiasat ACP Aziz Zakaria, yang memberi keterangan bersumpah di kandang saksi, memberitahu mahkamah bahawa pihak polis telahpun menggandakan usaha mencari Raja Petra termasuk menyediakan pegawai khas untuk memantau rumahnya di Sungai Buloh tetapi masih gagal mengesannya.

"Kita (pihak Polis) ada menerima maklumat pergerakan Raja Petra dan cuba mengesannya di beberapa tempat yang sering beliau berada tetapi sampai sekarang kita tidak tahu di mana kedudukan Raja Petra," katanya ketika ditanya Mohd Hafiz.

Menurutnya usaha mengesan Raja Petra masih diteruskan kerana beliau juga mempunyai kes di Mahkamah Sesyen Petaling Jaya yang turut mengeluarkan waran tangkap terhadapnya.

Ditanya peguam Amarjit Singh, yang mewakili Raja Petra, berapa kali pihak polis cuba ke rumah anak guamnya, Aziz berkata: "Ada anggota yang sentiasa memantau rumah dia, tunggu dia balik." Aziz berkata beliau tidak pasti sama ada Raja Petra masih berada di dalam negara atau tidak.

Bagaimanapun di awal prosiding, Mohd Hafiz memberitahu bahawa berdasarkan rekod imigresen tiada sebarang maklumat yang menyatakan Raja Petra telah keluar dari Malaysia.

Berdasarkan rekod lepas, waran tangkap terhadap Raja Petra dikeluarkan pada 26 Mei lalu dan kesnya telah disebut sebanyak dua kali termasuk hari ini di hadapan Hakim Mohamad Sakeri Mamat.

Raja Petra, 59, dituduh memfitnah Rosmah, semasa suaminya Datuk Seri Najib Tun Razak merupakan Timbalan Perdana Menteri serta pegawai pengiring Rosmah ketika itu, Lt Kol Norhayati Hassan dan suaminya, Lt Kol Abdul Aziz Buyong, dalam satu akuan bersumpah yang dibuat di Kompleks Mahkamah Jalan Duta di sini pada 10.25 pagi, 18 Jun tahun lepas.

Raja Petra, yang turut diwakili peguam Amarjeet Singh, boleh dipenjara sehingga dua tahun atau didenda jika disabit kesalahan.

Setelah mendengar penjelasan Aziz mengenai usaha mengesan Raja Petra, Mohd Sakeri menetapkan 13 Nov untuk sebutan kali terakhir. Terdahulu, Amarjit memohon anak guamnya dilepaskan tanpa dibebaskan berikutan kegagalan menyerahkan waran tangkap dan notis tunjuk sebab itu.

Mohd Hafiz pula membantah permohonan itu kerana katanya, pihak pendakwaan telah bersedia untuk meneruskan kes tetapi tertuduh yang melarikan diri.

Beliau memohon mahkamah menimbangkan situasi itu dan memberi tempoh masa untuk menyempurnakan waran tangkap dan notis tersebut.

SUMBER di sini.
PKFZ I PRK BAGAN PINANG: SPR GUNA DUA DAFTAR PEMILIH BERBEZA???
Jumaat, Oktober 09, 2009 | Author: Tuk Kiyai

PORT DICKSON: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menafikan pihaknya menggunakan senarai daftar pemilih pengundi pos yang berbeza pada hari pembuangan undi pos semalam berbanding daftar pemilih pengundi pos yang diserahkan kepada calon pada hari penamaan calon sebelum ini.

Timbalan Pengerusi SPR, Datuk Wan Ahmad Wan Omar berkata, perkara itu tidak timbul sebaliknya menyifatkan ia sebagai tuduhan melulu tanpa usul periksa yang dilakukan pembangkang.

"Tak ada... tak ada yang berbeza, daftar pemilih itulah yang digunakan pada hari penamaan calon dan juga yang digunakan semasa undi pos yang bermula semalam.

"Senarai itu sama, tetapi yang semalam itu telah dibahagikan mengikut unit kem tentera... meja-meja itu dibahagikan mengikut unit," katanya kepada mStar Online.

Selain itu, Wan Ahmad berkata, SPR juga tidak akan menghentikan proses pengundian pos seperti yang digesa PAS.

"Kita tak boleh berhentikannya sebab itu hanya dakwaan mereka, semua pihak boleh bercakap apa sahaja yang mereka dakwakan.

"SPR bekerja berlandaskan undang-undang dan apabila undian berjalan, kita tak boleh tutup hanya berdasarkan satu keraguan... kerana itu satu dakwaan," katanya.

Hari ini PAS mendakwa SPR telah melanggar Peraturan 14A Pilihanraya (Perjalanan Pilihanraya) Peraturan 1981, apabila menggunakan daftar pemilih yang berbeza di antara daftar pemilih yang diberikan kepada calon pada hari penamaan dan daftar pemilih yang digunakan di hari pembuangan undi pos Dewan Undangan Negeri (DUN) Bagan Pinang.

Oleh itu, PAS menggesa supaya SPR menghentikan proses pengundian pos bagi mengelakkan keseluruhan pilihan tersebut terbatal.

Bagaimanapun menurut Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub, proses pengundian awam pada Ahad ini boleh diteruskan seperti yang dijadualkan.

Proses pengundian pos melibatkan anggota keselamatan termasuk tentera dan polis telah bermula semalam.

Anggota tentera mengundi di Dewan Jeneral Tan Sri Sani, Pusat Latihan Asas Tentera Darat (Pusasda) Kem Si Rusa manakala anggota polis mengundi di Ibu Pejabat Polis Port Dickson.

Sehingga semalam seramai 1,275 daripada kira-kira 2,000 pengundi tentera yang tinggal di dalam kem telah keluar mengundi manakala pengundi pos di kalangan anggota polis, seramai 27 daripada 31 pengundi berdaftar sudah mengundi pada hari pertama.

Terdapat sejumlah 4,604 pengundi pos di kawasan DUN Bagan Pinang. Daripada jumlah itu 4,571 terdiri daripada anggota tentera, 31 anggota polis manakala dua pengundi pos dikategorikan sebagai pemilik tak hadir kerana bertugas di luar negara.

Mereka merupakan sebahagian daripada 13,664 pengundi dalam DUN Bagan Pinang, yang turut membabitkan 9,060 pengundi biasa.

Mengulas lanjut mengenai dakwaan PAS itu, Wan Ahmad berkata senarai daftar pemilih yang digunakan pada pengundian pos semalam telah dipecahkan mengikut unit-unit tertentu.

"Dalam senarai daftar yang mereka ada itu tak dibahagikan mengikut unit, tapi semalam kita pecahkan untuk tujuan pengundian.

"Sebab itu kita bahagikan kepada sembilan meja, jadi bila agen bawa senarai yg penuh, mungkin dia tak dapat mengikuti pecahan mengikut uni-unit itu... tapi dari segi jumlah pengundi, dari segi nama semuanya sama," katanya.


SUMBER di sini.
PKFZ I PRK BAGAN PINANG: TAHNIAH, "PENGASAS" PKR KELUAR PARTI!
Jumaat, Oktober 09, 2009 | Author: Tuk Kiyai


[BERNAMA] - Salah seorang anggota pengasas Parti Keadilan Rakyat (PKR) Khamis malam mengisytihar keluar parti bersama 63 anggota PKR dan menyokong Barisan Nasional (BN).

Abdul Manap Shahardin dan rakan-rakannya itu, yang keluar PKR kerana kecewa dengan parti tersebut yang disifatkannya sebagai sebuah parti yang mempunyai pemimpin yang hanya pandai bercakap sahaja tetapi tidak melaksanakan apa yang mereka sendiri perjuangkan.

"Saya bukan nak buruk-burukkan (pemimpin parti ini) tetapi inilah realitinya," katanya pada satu majlis ringkas mengenai pengumuman beliau dan para pengikutnya itu di sini yang turut dihadiri Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim.

Abdul Manap, 64, yang menubuhkan parti itu bersama beberapa rakan lain, berkata beliau juga kecewa dengan PKR kerana perjuangan ikhlasnya selama ini tidak dihargai oleh parti itu.

Sebagai seorang pesara tentera yang sebelum ini bertugas di Kem Sunggala, pernah bertanding sebagai calon PKR untuk kerusi Parlimen Teluk Kemang pada pilihan raya umum 2004, berkata beliau dan para penyokongnya akan membantu Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad pada pilihan raya kecil itu Sabtu ini.

Beliau menyifatkan Mohd Isa sebagai calon yang berpengaruh dan diterima oleh rakyat di Bagan Pinang.

Pengaruh Mohd Isa, yang pernah menjadi Menteri Besar Negeri Sembilan selama 22 tahun itu adalah sangat jelas dan ia masih kekal sehingga ke hari ini kerana walaupun PKR dapat menawan kerusi Parlimen Teluk Kemang pada pilihan raya umum tahun lepas, kerusi Dewan Unsangan Negeri (DUN) Bagan Pinang dan Linggi masih kekal di tangan BN.

Sementara itu Rais berkata BN menerima dengan insaf pendirian bekas anggota PKR itu dan ia menandakan bahawa usaha ikhlas parti itu selama ini adalah diiktiraf.

"Saya kenal beliau semasa bersama-sama dalam Parti Melayu Semangat 46 dulu, saya faham perjuangan beliau dulu," katanya.

Rais turut mengalu-alukan sokongan bekas anggota PKR daripada kaum India dan bersedia membantu mereka pada sambutan perayaan Deepavali 17 Okt ini.

Menteri itu berkata Abdul Manap dan penyokongnya akan membawa bersama lebih ramai bekas anggota PKR di Teluk Kemang untuk menyokong BN pada pilihan raya kecil kali ini.

Dalam keadaan mabuk, kumpulan pemuda samseng Umno ini melakukan sekatan jalan raya di Batu 4 dekat sini dan menahan beberapa buah kereta yang dilihat mempunyai lambang-lambang atau logo PAS sekaligus membelasah pemandu-pemandu terbabit sehingga cedera.

Lebih teruk, sebilangan mereka menceroboh masuk ke beberapa buah rumah kampung khususnya di Bagan Pinang dan melakukan tindakan yang sama ke atas penghuni rumah yang dipercayai penyokong PAS dan Pakatan Rakyat.

Ada kawasan tertentu yang tercetusnya kes yang sama, seorang tua diselamatkan oleh sekumpulan anggota tentera daripada terus menjadi sasaran samseng tidak berhati perut ini.

Dan lebih dasyat, kejadian sekumpulan samseng Umno membelasah dan menetak dengan parang seorang petugas PAS berlaku betul-betul di depan 'biji mata' dan 'batang hidung' Balai Polis Telok Kemang namun tidak diendahkan pasukan polis.

Demikian rentetan peristiwa yang menyaksikan seolah-olah wujud kerjasama dan modus operandi ini dibantu oleh pihak polis, kata Ahli Majlis Tertinggi KeADILan, Badrul Hisham Shaharin.

Beliau menyifatkan kelakuan samseng pemuda Umno pada 7 Oktober lalu memukul dan menyerang petugas Pakatan Rakyat hanya menjadikan Bagan Pinang kini bagai 'zon perang'.

"Saya hairan bagaimana ada kejadian yang berlaku di hadapan Balai Polis Telok Kemang tidak diendahkan pihak berkuasa polis.

"Ketika 'ketegangan' memuncak sekitar jam 3.00 pagi hingga 5,00 pagi, saya sendiri beberapa panggilan dibuat kepada pihak polis, namun setiap panggilan tidak berjawab," katanya kepada Harakahdaily di Markas Utama PAS Bagan Pinang.

Badrul juga turut menahan sebuah kereta peronda polis untuk meminta bantuan seorang anggota berpangkat kostabel namun polis terbabit memohon maaf kerana tidak dapat berbuat apa-apa dan meninggalkan beliau begitu sahaja.

Ada anggota polis yang menjawab panggilan kecemasan yang dibuat beliau tetapi memberitahu bahawa mereka merupkan anggota dan pasukan polis luar yang tidak tahu selok belok jalan dan kawasan untuk menangani kes terbabit, kata Badrul.

Beliau mendakwa, ada kemungkinan tindakan ini 'sengaja' dirancang hanya untuk memberi tekanan kepada petugas Pakatan Rakyat.

"Mereka yang diganggu termasuk petugas Pakatan Rakyat yang berusia.

"Saya tahu pemuda Umno ini mabuk dan mereka ini keluar dari Umno Command Centre, mereka buat 'road block' sendiri di Batu 4, mereka tahan siapa sahaja yang lalu yang pakai logo PAS," ujarnya.

Beliau turut mendakwa, salah seorang anak pemimpin tinggi Umno di Negeri Sembilan terbabit dengan keganasan ini.

Beliau menamakan anak pimpinan Umno yang terbabit itu sebagai 'Bob' yang dibayangkan seorang yang bertubuh besar dan berkulit cerah.

Tindakan samseng jentera Umno itu sebenarnya hanya menjadikan suasana pilihan raya kecil Dun Bagan Pinang yang pada awalnya tentera, kini seperti 'zon perang'.

Justeru beliau menggesa pihak berkuasa segera mengambil tindakan tegas kepada mereka yang membuat 'onar' iaitu Pemuda Umno.

"Jangan sampai mengasak atau meberi tekanan kepada Pemuda Pakatan Rakyat sampai ke dinding. Kesabaran kami ada hadnya," jelasnya tegas dan tidak menolak kemungkinan insiden ini akan berlaku dalam dua tiga hari lagi.

Sehingga kini, difahamkan terdapat 9 laporan polis telah dibuat berhubung tindakan ganas samseng Umno ini dan gambar-gambar mangsa belasah parang dan pedang samurai itu telah tersebar di papan-papan poster markas, internet, rakaman telefon dan diedarkan sebagai risalah.

Malah ada sms yang meminta Pemuda Pakatan Rakyat dan PAS untuk tingkatkan keselamatan dan siap siaga bagi mendepani sebarang kemungkinan yang tidak diingini beberapa hari menjelang hari pengundian Ahad ini.

HARAKAHDAILYBerita di bawah ini CONFIRM tidak akan disiarkan oleh TV3 suku tetapi berita Azeez (Ketua Putera Umno) yang dicuit dan "terpaksa" dimasukkan ke wad (lakonan semata-mata) pula didendang bermalam-malam oleh TV3 suku itu.

[HARAKAHDAILY] Lebih enam orang petugas Dewan Pemuda PAS (DPP) dipukul dan ada yang ditetak dangan parang oleh sekumpulan lelaki ketika sedang bertugas di beberapa tempat termasuk di markas induk DPP di Bagan Pinang.

Bercakap pada sidang media tergempar di Pejabat Agung PAS, Jalan Raja Laut siang tadi, Ketua DPP Pusat, Ustaz Nasaruddin Hassan berkata, kejadian itu berlaku lebih kurang jam 1.30 pagi.

Sekumpulan 100 lelaki bermotosikal dikatakan memakai baju BN telah menyerbu dan menceroboh markas induk DPP dan menumbuk petugas yang berada di situ.

Sewaktu kejadian lebih kurang 40 orang petugas berada di markas tersebut.

Selain ditumbuk, kesemua mangsa juga dihalau keluar meninggalkan markas itu.

Turut difahamkan ramai lagi petugas PAS di pukul malah ada juga yang dikejar dengan parang hingga ke rumah.

Ekoran itu DPP pusat akan membuat laporan polis jam 6 petang ini di Balai Polis Port Dickson.

"Sekarang ini kita sedang mengumpul semua maklumat berkaitan. Kita diberitahu banyak kes serupa berlaku di tempat lain juga. Kita kumpul semua dan buat satu laporan petang ini," Ujar Nasaruddin lagi.

Nasarudin turut mempersoal sikap pihak keselamatan yang lambat bertindak sedangkan semalam insiden serupa telah berlaku dan telah dimaklumkan kepada pihak polis.

"Semalam sudah berlaku perkara ini, kita dah maklum kepada pihak polis supaya ketatkan keselamatan, tapi malam tadi berlaku lagi, yang ini kita sangat kecewa," katanya.

Seorang Exco DPP, Suhaizan Kayat yang maklum berkenaan kejadian tersebut berkata, penyokong Umno BN terbabit tidak berpuas hati kerana mandakwa pemuda PAS telah menjatuhkan bendera dan kain rentang parti mereka.

"Mereka tuduh kita jatuhkan berndera dan poster Umno BN. Mereka semua datang ke markas induk, terus tumbuk petugas kita bertubi tubi. Bayangkan dari luar mereka tumbuk sampai la ke dalam markas," ujar Suhaizan yang juga Ketua Penerangan DPP.

Kejadian sama juga berlaku di beberapa lagi markas pemuda yang lain, namun semua bukti dan maklumat lengkap sedang dikumpulkan.

Suhaizan juga kesal di atas kejadian itu menganggap penyokong Umno BN tersebut bertindak membelakangi undang-undang.

"Sepatutnya kalau ada bukti, buat lah laporan Polis, bukannya datang serang macam ni," katanya.

Ekoran kejadian tersebut juga, DDP telah mengarahkan semua pemuda di seluruh negeri datang ke Bagan Pinang hari ini bagi membantu gerak kerja kempen di sini.

Satu taklimat khas kepada pemuda yang hadir akan di adakan malam ini di markas induk mereka.

"Kita arahkan semua pemuda seluruh negeri datang bantu kita di sini, kita bukan nak buat kacau, tapi kita nak berkawal untuk keselamatan," ujar Suhaizan lagi.

Mereka juga yakin tindakan penyokong Umno tersebut sebgai terdesak dan cuba memerangkap pemuda PAS agar bertindak agresif bagi dijadikan modal kempen mereka.

"Kita yakin, ini satu provokasi dan perangkap mereka. Modus operandi sama sebelum ini diguna Abdul Azeez, tapi nampaknya tak berjaya. Jadi ini dia agenda mereka seterusnya," ujarnya lagi.

Dalam perkembangan lain, seorang saksi mendakwa dia melihat kumpulan samseng tersebut menggunakan senjata semasa melakukan serangan di beberapa tempat lain.

"Saya nampak mereka guna kayu, topi keledar, pedang dan senjata lain seperti besi semasa melakukan serangan," dakwa seorang saksi yang tidak mahu namanya didedahkan.

Selain mengoyakkan poster dan kain rentang PAS, samseng terbabit juga dikatakan turut memecahkan cermin dan merosakkan kereta milik penyokong Pakatan.
SUMBER: di sini.

PKFZ I PRK BAGAN PINANG: TUN M TIDAK AKAN BERKEMPEN UNTUK ISA
Rabu, Oktober 07, 2009 | Author: Tuk Kiyai

Dr Mahathir menegaskan beliau tetap dengan pendiriannya tidak akan berkempen untuk membantu calon Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Bagan Pinang, Tan Sri Mohd Isa Samad.

Beliau yang sebelum ini mahu supaya Mohd Isa yang juga Ketua UMNO Bahagian Teluk Kemang itu tidak dicalonkan pada pilihan raya kecil di kawasan terbabit mendakwa, beliau amat tegas dengan pendiriannya kerana tidak ingin berkempen bagi calon yang sudah terbukti terlibat dengan rasuah seperti mana pendiriannya sebelum ini.

Dr Mahathir berkata beliau enggan berkempen kerana tidak ingin orang berpandangan negatif terhadap calon yang dikatakan pernah terlibat dengan gejala politik wang.

“Saya tidak boleh berkempen dan berkata benda yang saya kata berlainan dahulu, jadi orang akan kata apa orang ini, sekejap kata macam ini, sekejap kata macam tu, bagilah orang lain kempen,” katanya.

Dr Mahathir dijemput UiTM Dungun untuk menyampaikan amanat bagi membuka minda penuntut Melayu mengenai masa depan dan hala tuju sekiranya kaum bumiputera itu hilang kuasa politik, ekonomi dan pendidikan.
PKFZ I PRK BAGAN PINANG: ORANG UMNO AKAN SABOTAJ ISA?
Selasa, Oktober 06, 2009 | Author: Tuk Kiyai

Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub mencabar Setiausaha Agung Umno, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor agar mengambil tindakan perundangan bagi menyangkal kesahihan surat yang kononnya ditulis oleh Setiausaha Agung UMNO itu kepada Badan Perhubungan Umno Negeri supaya memilih Tan Sri Mohd Isa Samad sebagai calon Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Bagan Pinang.

Hari ini dalam mstar online, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor berkata, parti umno mengambil sikap untuk tidak mempedulikan cabaran PAS itu.

"Kita tidak akan terjebak dengan permainan politik mereka... ini adalah taktik yang mereka gunakan untuk memperdayakan kita," katanya.

Surat yang menggunakan kepala surat rasmi Setiausaha Agung Umno itu mula diedarkan di sekitar DUN Bagan Pinang sejak hari penamaan calon Sabtu lalu antaranya ditulis seperti berikut: "Pihak Majlis Tertinggi amat dukacita memaklumkan bahawa calon yang dicadangkan oleh Badan Perhubungan Umno Negeri Sembilan terpaksa ditolak kerana Presiden parti mahukan Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad sebagai calon PRK N31 Bagan Pinang."
PKFZ I PRK BAGAN PINANG: BEKAS SARJAN MENGAKU PALSUKAN UNDI POS
Selasa, Oktober 06, 2009 | Author: Tuk Kiyai


[MALAYSIAKINI] Seorang bekas sarjan hari ini mengakui pernah terlibat memangkah BN bagi pihak anggota-anggota tentera dalam dua pilihan raya umum – pemalsuan undi yang selama ini hanya digembar-gemburkan oleh ahli-ahli politik pembangkang.

Abu Kassim, yang bertugas sebagai "sarjan gaji", berkata beliau dan beberapa kakitangan tentera dalam bahagian pentadbiran, seperti ketua kerani, mendapat arahan bagi memanipulasikan undi pos daripada pegawai pentadbir kem.

Beliau, kira-kira 10 tahun menyertai PAS, bagaimanapun tidak ingat tarikh tepat dan tempat peristiwa itu dengan alasan ia "sudah lama" berlaku tetapi ia didakwa terjadi semasa bawah pentadbiran perdana menteri waktu itu Tun Dr Mahathir Mohamad.

"Saya tidak ingat. Lama sudah. Tetapi dalam pilihan raya besar (umum), zaman Dr Mahathir dulu," katanya kepada Malaysiakini.


Anak kelahiran Kuala Pilah itu menganggotai tentera darat selama 23 tahun sehingga 1989. Beliau paling lama berkhidmat di Markas Stesen Staf Port Dickson.

Pengakuan Depan Pengerusi SPR
Abu kini seorang ahli jawatankuasa undi pos Pemuda PAS yang diketuai oleh ketua penerangan dewan itu Suhaizan Kaiat.

“Setiap pilihan raya, saya diminta memantau pengundian pos. Mungkin sebab saya bekas askar, mereka pilih saya,” katanya yang kini menetap di Bandar Tenggara, Port Dickson.

Jumaat lalu, Pemuda PAS mendedahkan pengakuan Abu, yang didakwanya bersedia tampil membongkar perkara itu, menjelang pilihan raya kecil DUN Bagan Pinang pada 11 Oktober ini.

Suhaizan sebelumnya berkata pengakuan Abu itu juga dibuat di depan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof dalam satu pertemuan rombongan PAS, yang diketuai naib presidennya Salahuddin Ayub, pada 28 Ogos lalu.

Menulis di blognya Bila Kentong Berbunyi, pemimpin Pemuda itu berkata, Abu terpaksa berbuat demikian atas arahan pegawainya, yang berdiri di belakang dan memerhati kertas undi dipangkah.

Dihubungi pagi ini, Abu berkata walaupun pernah mengundi untuk orang lain, beliau langsung tidak pernah mengundi untuk dirinya sendiri.

"Sepanjang berpuluh-puluh tahun menjadi askar, saya tidak pernah memangkah bagi pihak diri sendiri, tetapi tolong memangkah bagi pihak orang lain," katanya, dengan mendakwa seramai empat sehingga lima kakitangan pentadbiran kem turut terlibat dalam proses itu.

Diugut Dibuang ke Laut

Tambahnya, pemalsuan undi pos itu melibatkan sekurang-kurangnya 400 anggota tentera.

Beliau bagaimanapun tidak pasti sama ada pemalsuan undi pos masih berlaku di kem-kem tentera walaupun masih mencurigai amalan itu.

Abu juga berkata, akibat mendedahkan perkara itu secara terbuka kepada umum, beliau pernah "diugut hendak dibuang ke laut" melalui mesej SMS daripada pihak yang tidak dikenalinya.

"Banyak SMS macam itu saya terima," katanya.

Ditanya apa yang membuatkannya berani tampil kali ini, Abu berseloroh berkata: "Takkan sekarang mereka (kerajaan) hendak potong pencen saya."

Dalam setiap pilihan raya, perjalanan pengundian pos sentiasa mendapat bantahan pembangkang kerana dicurigai wujudnya penyelewengan yang akan memenangkan calon BN.

Dalam pilihan raya kecil di kerusi ini, jumlah pemilih pos sangat besar - 4,620 daripada 13,664 orang yang layak membuang undi.

Uwekkk...Nak termuntah Tok Kiyai bila TV3 suku dalam dua hari berturut-turut menyiarkan berita ketua pemuda umno yang juga hero kepada mat-mat rempit di Malaysia kena tumbuk kat bahagian leher yang dikatakan ditumbuk oleh penyokong PAS walaupun mungkin dipukul oleh "orang upahan" mereka. Maklumlah nak bagi rakyat Bagan Pinang kesian...

Terbaru malam tadi TV3 suku menyiarkan berita Mamat Aziz ni dikatakan muntah-muntah dan pengsan akibat tumbukan tersebut dan ditahan di wad dan terpaksa memakai alat sokongan di leher....

Poorahh!!! Ha ha ha... Badan jer besar tapi kena balun sekali dah muntah-muntah. PENIPU....RAKYAT DAH TERMAKAN DAH DENGAN TAKTIK BODOH HANG TU...

Berita Berkaitan
- SALAHUDDIN DAKWA AZEEZ BERBOHONG

- BUKTI BERGAMBAR, AZEEZ BUKANNYA DITUMBUK!