Klik "LIKE" jika suka TUK KIYAI: ISU SEMASA

Klik "IKUT" untuk teman TUK KIYAI

Sembang & Pesanan

http://tokkiyai.freeshoutbox.net/

Tanda Putera gagal capai sasaran, hanya kutip RM500 ribu
Filem kontroversi Tanda Putera gagal mencapai sasaran pecah panggung pada minggu pertama tayangannya menyebabkan ia terpaksa dipindahkan ke pawagam lebih kecil.

Filem memaparkan babak yang boleh dipersoalkan berhubung rusuhan kaum 13 Mei itu mula ditayangkan Khamis lalu, tetapi hanya berjaya mengutip RM500,000 daripada penjualan tiket di 70 pawagam seluruh negara dari hari bermula tayangan hingga Isnin.

“Ini sangat memalukan dan menyedihkan,” kata Pengerusi Skim Wajib Tayang Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (FINAS), Datuk Mustapha Maarof dan memberitahu kos produksi filem itu berjumlah RM4.8 juta.


Skim Wajib Tayang mewajibkan filem tempatan diberi hak tayangan di pawagam di Malaysia.

Mustapha memberitahu The Malaysian Insider, kutipan box office Tanda Putera sangat menyedihkan jika dibandingkan dengan filem KL Zombie yang mendapat kutipan RM3 juta bagi tempoh sama.

“Tanda Putera sebuah filem yang bagus namun selera penonton berbeza-beza. Disebabkan kurang sambutan yang diterima, filem berkenaan harus ditayangkan di panggung yang lebih kecil.

“Kontroversi yang melanda filem itu bukan penyebab ia kurang sambutan, tetapi genre filem berkenaan yang tidak menepati selera penonton masa kini,” katanya.

Ketika ditanya mengenai kerugian yang dialami kerajaan berhubung tiada sambutan terhadap tayangan filem berkenaan, Mustapha berkata, filem sejarah tidak perlu dikira untung ruginya kerana setiap negara perlu ada identiti tersendiri.

Beliau berkata, Datin Paduka Shuhaimi Baba mengarahkan filem berkenaan dengan amat baik sekali tetapi mungkin Shuhaimi sendiri tidak mengalami peristiwa rusuhan kaum 13 Mei 1969, maka elemen fiksyen lebih ditekankan dalam filem itu.

Katanya, dalam Skim Wajib Tayang, filem tempatan hanya diberi keistimewaan untuk mendapat hak tayangan di panggung perdana untuk empat hari sahaja.

“Prestasi filem itu akan dinilai pada hari keempat iaitu pada hari Ahad selepas mengambil kira pandangan penerbit, pawagam dan pengedar filem terbabit.

“Pawagam juga pastinya tidak mahu menanggung kerugian dengan menawarkan panggung yang lebih besar tetapi tiada penonton. Selepas dua minggu juga, pihak pawagam boleh menarik keluar sesuatu filem, jika sambutan kurang memberangsangkan.

“Kami sedaya-upaya memastikan filem tempatan dihargai kerana kerenah pengusaha pawagam tempatan hanya mahu menayangkan filem luar negara.

“Antara sebab pawagam menolak filem tempatan ialah kerana mutu filemnya yang rendah. Justeru, menjadi tanggungjawab FINAS membantu pengeluar filem tempatan mendapatkan tarikh yang sesuai untuk ditayangkan serta disiarkan empat kali sehari,” katanya.

Walaupun filem itu disambut dingin oleh orang ramai, sesetengah pemimpin kerajaan mengatakan filem itu adalah filem yang baik dan harus dikaji oleh universiti tempatan.

Dalam kenyataannya semalam, Shuhaimi mengatakan sambutan dingin terhadap filemnya kerana ia mula ditayangkan pada pertengahan minggu pada hari bekerja.

“Ini perkara biasa, walaupun untuk filem blockbuster Hollywood. Apa motif di sebalik laporan media negatif terhadap Tanda Putera,” katanya.

Shuhaimi berkata, di sebalik hentaman dan sindiran, termasuk daripada pemimpin politik yang didakwanya cuba memperlekeh dan menimbulkan kebencian kepada filem itu, beliau bersyukur kutipan masih baik.

"Kepada pembenci filem ini yang melabelkannya filem Umno, mana mungkin pawagam tidak dipenuhi ahli Umno seramai 3 juta orang itu pada 4 hari pertama filem ini ditayangkan.

"Sudah tentu pecah panggung dan mencatat pungutan box office berjuta-juta ringgit!" katanya.

Filem sejarah Shuhaimi sebelum ini “1957: Hati Malaya” juga menempa kegagalan selepas kutipan jualan tiket filem berkenaan hanya mencatatkan RM760,000 berbanding kos penerbitannya mencecah RM3.6 juta.

Filem terbitan Pesona Pictures Sdn Bhd itu meskipun ditayangkan di 38 pawagam di seluruh negara, tetapi hanya mampu bertahan kira-kira tiga minggu saja.

“1957: Hati Malaya” memberi tumpuan kepada perjuangan Datuk Onn Jaafar, Pengasas Umno yang berjaya membangkitkan semangat nasionalisme Melayu menentang Malayan Union pada 1946.

DAP dan MCA mengkritik filem berkenaan, menyuarakan kebimbangan berhubung babak dan dialog dalam filem itu yang boleh mencetus ketegangan kaum.

Penasihat DAP Lim Kit Siang kesal dengan filem Tanda Putera yang masih menayangkan babak beberapa pemuda Cina kencing di tiang bendera laman bekas Menteri Besar Selangor, Datuk Harun Idris. – 4 September, 2013. -TheMalaysianInsider

15 tahun selepas dipecat, Anwar positif pandang masa depanPada 2 September 1998, kira-kira 15 tahun lalu, Datuk Seri Anwar Ibrahim (gambar) masuk ke pejabat sebagai orang nombor dua paling berkuasa di Malaysia, tetapi pulang beberapa jam kemudian selepas dipecat daripada jawatan timbalan perdana menteri dan menteri kewangan.

Selepas bebas seketika, Anwar ditangkap, dilokap, dibicara dan seterusnya dipenjarakan.

Pada hari beliau dipecat, pelbagai golongan termasuk presiden PAS pada ketika itu, Datuk Dr Fadzil Mohd Nor berkunjung ke rumahnya di Bukit Damansara untuk memberikan sokongan moral.


Hampir setiap hari sejak hari itu, rumah beliau penuh dengan pelbagai jenis manusia. Peguam, wartawan, diplomat asing dan rakyat biasa berkumpul di rumah itu.

Masih teringat, beberapa hari selepas itu pada 20 September, rumah beliau dipecahkan oleh polis untuk menangkapnya.

Selepas ditangkap, timbul kisah mata lebam yang kemudiannya disahkan oleh suruhanjaya siasatan bahawa ia dilakukan oleh Ketua Polis Negara pada ketika itu, Tan Sri Abdul Rahim Noor.

Anwar kemudiannya diajukan dengan pelbagai penghinaan dan siksaan kepada dirinya, keluarga dan anak sama ada melalui ucapan pemimpin negara dan laporan media.

Akibat rentetan kejadian itu, pemimpin politik khasnya daripada pembangkang dan NGO bergabung tenaga di bawah kepimpinan Fadzil Noor dan seterusnya menubuhkan Gerakan Rakyat Malaysia yang dikenali sebagai Gerak.

Sejak hari itu sehingga hari ini politik Malaysia tidak pernah sunyi . Apa yang berlaku hari ini adalah kesan daripada apa yang terjadi pada 2 September, 15 tahun lalu.

Sudah dua penggal berturut-turut kerajaan Barisan Nasional (BN) hilang kuasa dua pertiga undi dalam Dewan Rakyat. Dalam pilihan raya umum ke 13 (PRU13) baru-baru ini, 52 peratus rakyat menyokong Pakatan Rakyat (PR) berbanding BN yang disokong 47 peratus pengundi negara ini.

Kerajaan BN yang dibentuk juga dilihat tidak stabil. Ada sahaja isu yang melanda. Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dan bekas menteri kewangan Tun Daim Zainudin dilihat mempunyai pengaruh besar walaupun tidak berkuasa.

Ekoran itu timbul cerita cadangan pembentukan kerajaan perpaduan antara BN dengan PR sebagai jalan penyelesaian konflik ini.

Wartawan The Malaysian Insider menemui Anwar untuk mengimbas kembali saat itu dan kesannya ke atas politik Malaysia sehingga hari ini. Berikut adalah sedutan daripada temubual itu.

The Malaysian Insider: Pada 2 September ini genaplah 15 tahun Datuk Seri dipecat daripada kerajaan. Apa yang berlaku hari ini hasil dari kejadian 15 tahun lalu. Apa komen Datuk Seri terhadap apa yang berlaku sekarang?

Anwar: Saya Alhamdulillah. Saya ingat saat derita itu ke atas saya, Azizah dan keluarga serta teman-teman. Saya syukur Alhamdulillah kerana ia tidak mengganggu ketenteraman jiwa saya dan tidak rasa benci kepada orang yang menganiaya saya.

Saya bersyukur kerana Allah beri ruang kepada saya untuk melakar sesuatu dan memilih teman yang setia, khasnya arwah Datuk Fadzil Noor, dan sekarang PAS dengan Ustaz Hadi dan Kit Siang bersama DAP serta Dr Syed Husin serta teman lain. Saya kira saya mahu melihat ke depan.

The Malaysian Insider: Selepas 15 tahun mencuba, Datuk Seri belum berjaya mengubah kerajaan. Apa ini menjadi faktor cakap-cakap mengenai kerajaan perpaduan?

Anwar: Pertama tidak benar ia tidak berjaya. Bulan lalu saya ke Istanbul, Turki dan berjumpa dengan pemimpin dari Syria, Mesir termasuk Sheikh Ghanusi dari An Nahdah Tunisia. Kata Ghanusi:”Anwar, tidak ada dalam mana-mana negara berhadapan dengan sistem yang menekan, mencatatkan satu kejayaan, tidak ada. Kalau ada pilihan raya semuanya ranap.” Daripada segi itu, Alhamdulillah saya capai satu kejayaan besar. Ya kita tidak berjaya mengambil alih kerajaan tetapi mengambil alih dengan cara yang kotor dan curang juga tidak menyenangkan.

Soal kerajaan perpaduan tidak berbangkit sama sekali. Orang membicarakan, jadi bagi saya yang perlu ada adalah muafakat untuk bersetuju untuk beberapa dasar yang sama. Ini yang kita suarakan. Saya suarakan ini sejak 2008. Saya masih ingat ucapan pertama saya selaku ketua pembangkang adalah menyuarakan supaya diadakan dialog berterusan untuk isu dasar, ekonomi, pencegahan jenayah dan sebagainya kerana ini amat diperlukan.

Saya tidak faham kenapa pimpinan Umno boleh hidup dalam keselesaan dan merasakan semuanya baik tetapi angka berada di sebaliknya.

Saya juga lihat ada yang mentafsirkan ini fatiq atau seolah-olah kita sudah keletihan. Bagi saya ini tidak berbangkit.

The Malaysian Insider: Apa perkembangan dalam Pakatan Rakyat sekarang? Adakah Datuk Seri puas hati dengan apa yang ada?

Anwar: Ada pandangan yang menyatakan, setelah selesai pilihan raya, Pakatan harus melonjak jangan nampak terlalu tenang. Saya setuju, kita harus tingkatkan kerjasama. Ada pandangan menyatakan DAP selesa kerana sokongan Cina kuat, PAS harus tumpukan kepada soal pengundi Melayu. Bagi saya, ini semua tidak mempersulitkan atau menghalang kerjasama ini tetapi muafakat di kalangan Pakatan Rakyat itu satu yang sangat kritikal bukan sahaja kepada Pakatan Rakyat tetapi juga kepada negara.

The Malaysian Insider: Tahun depan bakal di adakan persempadanan kawasan pilihan raya. Apa pandangan Datuk Seri mengenainya?

Anwar: Kita menentang keras kerana tidak wajar SPR (Suruhanjaya Pilihan Raya) yang curang dengan rekod kotor dan jijik itu diamanahkan untuk melakukan sesuatu perubahan besar. Tidak munasabah dan kita akan tentang keras dan kita beri ingatan jangan sekali-kali mengadakan persempadanan ini oleh SPR yang ada.

Bukan soal dua pertiga tetapi soal kredibiliti SPR itu sendiri yang mesti diselesaikan. Soal pendaftar undi pun tidak berjaya diselesaikan lagi sampai sekarang. Selesaikan itu dahulu.

Penyelesaian ini tidak boleh selesai dengan penukaran setiausaha yang bersara diganti dengan yang baru tetapi penukaran orang kanan mereka.

Sudah-sudahlah kepada yang berkhidmat, terima kasihlah. Bagilah kepada mereka pingat dan ganjaran kerana mereka berjasa kepada Umno, bagilah. Tetapi jangan korbankan prinsip kebebasan dan ketelusan ini. - 2 September, 2013.
-TheMalaysianInsider

Kantoi khalwat malam merdeka

Haslinda bersama pasangan bukan Islam diperiksa oleh penguatkuasa agama.

SUNGAI PETANI - Seorang pelajar berusia 14 tahun antara yang ditahan bersama pasangan masing-masing ketika serbuan dijalankan anggota penguatkuasa Pejabat Agama Daerah Kuala Muda dalam Ops Merdeka kelmarin.

Pelajar tersebut yang dikenali Shahirah (bukan nama sebenar) berpakaian baju kurung merah ditahan pada jam 1 pagi bersama pasangannya yang memakai pakaian sedondon dalam sebuah bilik di hotel sekitar bandar ini.

Lebih berani, perbuatan terkutuk itu dilakukan pasangan terbabit yang hanya berjarak kira-kira tiga kilometer dari rumah Shahirah.

Pegawai Penguatkuasa Daerah Kuala Muda, Zaiferi Zainul Abidin berkata, ketika pintu diketuk, pasangan itu mengambil masa 20 minit sebelum membuka pintu.
“Pintu hanya dibuka setelah anggota penguatkuasa beri amaran untuk pecahkan pintu,” katanya.

Menurutnya, setelah disoal siasat mendapati, remaja perempuan masih di bawah umur dan bersekolah di tingkatan dua manakala remaja lelaki berusia 21 tahun.

Zaiferi berkata, hasil pemeriksaan turut menemui khidmat pesanan ringkas (SMS) yang dihantar ibu Shahirah meminta remaja itu pulang ke rumah, bagaimanapun permintaan itu tidak diendahkan sebaliknya anak perempuan itu bertindak mematikan talian telefon.

Anggota penguatkuasa kemudian menghubungi kedua-dua ahli keluarga terbabit untuk tindakan selanjutnya.

Beri pelbagai alasan

Sementara itu, pemeriksaan seterusnya menemui sepasang remaja yang bersekedudukan dalam bilik berasingan di mana operasi dilakukan secara serentak.

Walaupun pasangan kekasih berusia 22 dan 20 tahun dari Padang Serai itu mengakui berhasrat mahu menamatkan zaman bujang tahun depan, alasan berkenaan bagaimanapun tidak menghalang anggota penguatkuasa menahan mereka atas alasan bersekedudukan tanpa ikatan yang sah.

Menurut Zaiferi, pihaknya turut menahan sepasang kekasih masing-masing merupakan penjawat awam berusia 24 tahun yang turut menjadikan hotel bajet sebagai lokasi melakukan maksiat.

Amran (bukan nama sebenar) dimaklumkan menetap di Pengkalan Hulu, Perak memberi alasan mahu pulang ke kampung tetapi kenderaannya mengalami kerosakan sebelum mahu membuat pemeriksaan di sebuah bengkel di bandar ini.

“Saya memang nak balik tetapi kereta saya rosak terpaksa baiki di Sungai Petani,” katanya.

Sementara, pasangannya, Riani (bukan nama sebenar) yang menutup kepala menggunakan tuala dikatakan tinggal bersama nenek di Kuala Nerang sebelum mahu pulang ke kampung halaman berdekatan rumah Amran di Pengkalan Hulu.

Difahamkan, pasangan kekasih tersebut sudah lapan tahun menjalinkan hubungan cinta sejak di bangku sekolah selain mengaku sudah beberapa kali melakukan hubungan intim.

Lebih memalukan, hasil soal selidik pada hari kejadian mendapati, Amran sudah bersedia mahu menghantar rombongan ahli keluarganya ke rumah Riani kerana berhasrat mahu bertunang pada hari yang sama.

Serbuan turut menemui seorang pekerja kilang berusia 22 tahun bersama pemandu van kilangnya yang bukan beragama Islam.

Apabila ditanya, pemandu van berusia 32 tahun itu memberitahu, kedatangannya ke bilik yang disewa Haslinda (bukan nama sebenar) adalah untuk menghantar makanan walaupun jam sudah menunjukkan jam 1.20 pagi.

Rumah sewa turut diserbu

Operasi turut dijalankan di sebuah rumah sewa milik pasangan kekasih di mana masing-masing bekerja sebagai juruteknik sebuah syarikat swasta dan kerani di sebuah kedai motosikal di Sungai Lalang.

Menurut Zaiferi, hasil dari maklumat awam, sepasang kekasih berusia 21 dan 26 tahun dicekup berdua-duaan dalam rumah berkenaan.

Berdasarkan pemeriksaan, Zaimi dan Nadia (bukan nama sebenar) dipercayai baru pulang dari makan malam.

Zaimi berkata, mereka merancang mahu ke rumah keluarga angkat tetapi setelah beberapa kali menghubungi tiada jawapan diterima.

Zaimi dengan alasan letih tidak menghantar Nadia pulang sebaliknya menghabiskan masa di rumah sewanya bersama kekasihnya itu.

Difahamkan, kedua-dua pasangan ini mengakui mahu berkahwin tetapi hasrat mereka ditentang keluarga.

Zaiferi berkata, seramai 10 individu disiasat termasuk seorang lelaki bukan Islam yang berada bersama pasangan beragama Islam dalam pemeriksaan yang dijalankan sekitar daerah termasuk di Taman Jubli Perak, Pantai Merdeka, Titi Semeling dan beberapa buah hotel bajet yang menjadi tumpuan.

Seramai 10 anggota bertugas dalam operasi yang bermula jam 6 petang sebelum berakhir jam 5 pagi.

Katanya, sembilan individu ditahan mengikut Seksyen 9 Enakmen Kanun Jenayah Syariah Kedah 1988.

Sementara itu, Pegawai Agama Daerah Kuala Muda, Sheikh Radzi Abdul Mutalib berkata, pihaknya meminta masyarakat prihatin terhadap aktiviti maksiat yang berlaku dengan memaklumkan perkara berkenaan kepada pihak jawatankuasa masjid, pejabat agama atau agensi berkaitan bagi membanteras gejala itu. -sinarharian
Tanda Putera gagal capai sasaran, hanya kutip RM500 ribu
Rabu, September 04, 2013 | Author: Tuk KiyaiFilem kontroversi Tanda Putera gagal mencapai sasaran pecah panggung pada minggu pertama tayangannya menyebabkan ia terpaksa dipindahkan ke pawagam lebih kecil.

Filem memaparkan babak yang boleh dipersoalkan berhubung rusuhan kaum 13 Mei itu mula ditayangkan Khamis lalu, tetapi hanya berjaya mengutip RM500,000 daripada penjualan tiket di 70 pawagam seluruh negara dari hari bermula tayangan hingga Isnin.

“Ini sangat memalukan dan menyedihkan,” kata Pengerusi Skim Wajib Tayang Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (FINAS), Datuk Mustapha Maarof dan memberitahu kos produksi filem itu berjumlah RM4.8 juta.


Skim Wajib Tayang mewajibkan filem tempatan diberi hak tayangan di pawagam di Malaysia.

Mustapha memberitahu The Malaysian Insider, kutipan box office Tanda Putera sangat menyedihkan jika dibandingkan dengan filem KL Zombie yang mendapat kutipan RM3 juta bagi tempoh sama.

“Tanda Putera sebuah filem yang bagus namun selera penonton berbeza-beza. Disebabkan kurang sambutan yang diterima, filem berkenaan harus ditayangkan di panggung yang lebih kecil.

“Kontroversi yang melanda filem itu bukan penyebab ia kurang sambutan, tetapi genre filem berkenaan yang tidak menepati selera penonton masa kini,” katanya.

Ketika ditanya mengenai kerugian yang dialami kerajaan berhubung tiada sambutan terhadap tayangan filem berkenaan, Mustapha berkata, filem sejarah tidak perlu dikira untung ruginya kerana setiap negara perlu ada identiti tersendiri.

Beliau berkata, Datin Paduka Shuhaimi Baba mengarahkan filem berkenaan dengan amat baik sekali tetapi mungkin Shuhaimi sendiri tidak mengalami peristiwa rusuhan kaum 13 Mei 1969, maka elemen fiksyen lebih ditekankan dalam filem itu.

Katanya, dalam Skim Wajib Tayang, filem tempatan hanya diberi keistimewaan untuk mendapat hak tayangan di panggung perdana untuk empat hari sahaja.

“Prestasi filem itu akan dinilai pada hari keempat iaitu pada hari Ahad selepas mengambil kira pandangan penerbit, pawagam dan pengedar filem terbabit.

“Pawagam juga pastinya tidak mahu menanggung kerugian dengan menawarkan panggung yang lebih besar tetapi tiada penonton. Selepas dua minggu juga, pihak pawagam boleh menarik keluar sesuatu filem, jika sambutan kurang memberangsangkan.

“Kami sedaya-upaya memastikan filem tempatan dihargai kerana kerenah pengusaha pawagam tempatan hanya mahu menayangkan filem luar negara.

“Antara sebab pawagam menolak filem tempatan ialah kerana mutu filemnya yang rendah. Justeru, menjadi tanggungjawab FINAS membantu pengeluar filem tempatan mendapatkan tarikh yang sesuai untuk ditayangkan serta disiarkan empat kali sehari,” katanya.

Walaupun filem itu disambut dingin oleh orang ramai, sesetengah pemimpin kerajaan mengatakan filem itu adalah filem yang baik dan harus dikaji oleh universiti tempatan.

Dalam kenyataannya semalam, Shuhaimi mengatakan sambutan dingin terhadap filemnya kerana ia mula ditayangkan pada pertengahan minggu pada hari bekerja.

“Ini perkara biasa, walaupun untuk filem blockbuster Hollywood. Apa motif di sebalik laporan media negatif terhadap Tanda Putera,” katanya.

Shuhaimi berkata, di sebalik hentaman dan sindiran, termasuk daripada pemimpin politik yang didakwanya cuba memperlekeh dan menimbulkan kebencian kepada filem itu, beliau bersyukur kutipan masih baik.

"Kepada pembenci filem ini yang melabelkannya filem Umno, mana mungkin pawagam tidak dipenuhi ahli Umno seramai 3 juta orang itu pada 4 hari pertama filem ini ditayangkan.

"Sudah tentu pecah panggung dan mencatat pungutan box office berjuta-juta ringgit!" katanya.

Filem sejarah Shuhaimi sebelum ini “1957: Hati Malaya” juga menempa kegagalan selepas kutipan jualan tiket filem berkenaan hanya mencatatkan RM760,000 berbanding kos penerbitannya mencecah RM3.6 juta.

Filem terbitan Pesona Pictures Sdn Bhd itu meskipun ditayangkan di 38 pawagam di seluruh negara, tetapi hanya mampu bertahan kira-kira tiga minggu saja.

“1957: Hati Malaya” memberi tumpuan kepada perjuangan Datuk Onn Jaafar, Pengasas Umno yang berjaya membangkitkan semangat nasionalisme Melayu menentang Malayan Union pada 1946.

DAP dan MCA mengkritik filem berkenaan, menyuarakan kebimbangan berhubung babak dan dialog dalam filem itu yang boleh mencetus ketegangan kaum.

Penasihat DAP Lim Kit Siang kesal dengan filem Tanda Putera yang masih menayangkan babak beberapa pemuda Cina kencing di tiang bendera laman bekas Menteri Besar Selangor, Datuk Harun Idris. – 4 September, 2013. -TheMalaysianInsider
15 tahun selepas dipecat, Anwar positif pandang masa depan
Isnin, September 02, 2013 | Author: Tuk Kiyai


Pada 2 September 1998, kira-kira 15 tahun lalu, Datuk Seri Anwar Ibrahim (gambar) masuk ke pejabat sebagai orang nombor dua paling berkuasa di Malaysia, tetapi pulang beberapa jam kemudian selepas dipecat daripada jawatan timbalan perdana menteri dan menteri kewangan.

Selepas bebas seketika, Anwar ditangkap, dilokap, dibicara dan seterusnya dipenjarakan.

Pada hari beliau dipecat, pelbagai golongan termasuk presiden PAS pada ketika itu, Datuk Dr Fadzil Mohd Nor berkunjung ke rumahnya di Bukit Damansara untuk memberikan sokongan moral.


Hampir setiap hari sejak hari itu, rumah beliau penuh dengan pelbagai jenis manusia. Peguam, wartawan, diplomat asing dan rakyat biasa berkumpul di rumah itu.

Masih teringat, beberapa hari selepas itu pada 20 September, rumah beliau dipecahkan oleh polis untuk menangkapnya.

Selepas ditangkap, timbul kisah mata lebam yang kemudiannya disahkan oleh suruhanjaya siasatan bahawa ia dilakukan oleh Ketua Polis Negara pada ketika itu, Tan Sri Abdul Rahim Noor.

Anwar kemudiannya diajukan dengan pelbagai penghinaan dan siksaan kepada dirinya, keluarga dan anak sama ada melalui ucapan pemimpin negara dan laporan media.

Akibat rentetan kejadian itu, pemimpin politik khasnya daripada pembangkang dan NGO bergabung tenaga di bawah kepimpinan Fadzil Noor dan seterusnya menubuhkan Gerakan Rakyat Malaysia yang dikenali sebagai Gerak.

Sejak hari itu sehingga hari ini politik Malaysia tidak pernah sunyi . Apa yang berlaku hari ini adalah kesan daripada apa yang terjadi pada 2 September, 15 tahun lalu.

Sudah dua penggal berturut-turut kerajaan Barisan Nasional (BN) hilang kuasa dua pertiga undi dalam Dewan Rakyat. Dalam pilihan raya umum ke 13 (PRU13) baru-baru ini, 52 peratus rakyat menyokong Pakatan Rakyat (PR) berbanding BN yang disokong 47 peratus pengundi negara ini.

Kerajaan BN yang dibentuk juga dilihat tidak stabil. Ada sahaja isu yang melanda. Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dan bekas menteri kewangan Tun Daim Zainudin dilihat mempunyai pengaruh besar walaupun tidak berkuasa.

Ekoran itu timbul cerita cadangan pembentukan kerajaan perpaduan antara BN dengan PR sebagai jalan penyelesaian konflik ini.

Wartawan The Malaysian Insider menemui Anwar untuk mengimbas kembali saat itu dan kesannya ke atas politik Malaysia sehingga hari ini. Berikut adalah sedutan daripada temubual itu.

The Malaysian Insider: Pada 2 September ini genaplah 15 tahun Datuk Seri dipecat daripada kerajaan. Apa yang berlaku hari ini hasil dari kejadian 15 tahun lalu. Apa komen Datuk Seri terhadap apa yang berlaku sekarang?

Anwar: Saya Alhamdulillah. Saya ingat saat derita itu ke atas saya, Azizah dan keluarga serta teman-teman. Saya syukur Alhamdulillah kerana ia tidak mengganggu ketenteraman jiwa saya dan tidak rasa benci kepada orang yang menganiaya saya.

Saya bersyukur kerana Allah beri ruang kepada saya untuk melakar sesuatu dan memilih teman yang setia, khasnya arwah Datuk Fadzil Noor, dan sekarang PAS dengan Ustaz Hadi dan Kit Siang bersama DAP serta Dr Syed Husin serta teman lain. Saya kira saya mahu melihat ke depan.

The Malaysian Insider: Selepas 15 tahun mencuba, Datuk Seri belum berjaya mengubah kerajaan. Apa ini menjadi faktor cakap-cakap mengenai kerajaan perpaduan?

Anwar: Pertama tidak benar ia tidak berjaya. Bulan lalu saya ke Istanbul, Turki dan berjumpa dengan pemimpin dari Syria, Mesir termasuk Sheikh Ghanusi dari An Nahdah Tunisia. Kata Ghanusi:”Anwar, tidak ada dalam mana-mana negara berhadapan dengan sistem yang menekan, mencatatkan satu kejayaan, tidak ada. Kalau ada pilihan raya semuanya ranap.” Daripada segi itu, Alhamdulillah saya capai satu kejayaan besar. Ya kita tidak berjaya mengambil alih kerajaan tetapi mengambil alih dengan cara yang kotor dan curang juga tidak menyenangkan.

Soal kerajaan perpaduan tidak berbangkit sama sekali. Orang membicarakan, jadi bagi saya yang perlu ada adalah muafakat untuk bersetuju untuk beberapa dasar yang sama. Ini yang kita suarakan. Saya suarakan ini sejak 2008. Saya masih ingat ucapan pertama saya selaku ketua pembangkang adalah menyuarakan supaya diadakan dialog berterusan untuk isu dasar, ekonomi, pencegahan jenayah dan sebagainya kerana ini amat diperlukan.

Saya tidak faham kenapa pimpinan Umno boleh hidup dalam keselesaan dan merasakan semuanya baik tetapi angka berada di sebaliknya.

Saya juga lihat ada yang mentafsirkan ini fatiq atau seolah-olah kita sudah keletihan. Bagi saya ini tidak berbangkit.

The Malaysian Insider: Apa perkembangan dalam Pakatan Rakyat sekarang? Adakah Datuk Seri puas hati dengan apa yang ada?

Anwar: Ada pandangan yang menyatakan, setelah selesai pilihan raya, Pakatan harus melonjak jangan nampak terlalu tenang. Saya setuju, kita harus tingkatkan kerjasama. Ada pandangan menyatakan DAP selesa kerana sokongan Cina kuat, PAS harus tumpukan kepada soal pengundi Melayu. Bagi saya, ini semua tidak mempersulitkan atau menghalang kerjasama ini tetapi muafakat di kalangan Pakatan Rakyat itu satu yang sangat kritikal bukan sahaja kepada Pakatan Rakyat tetapi juga kepada negara.

The Malaysian Insider: Tahun depan bakal di adakan persempadanan kawasan pilihan raya. Apa pandangan Datuk Seri mengenainya?

Anwar: Kita menentang keras kerana tidak wajar SPR (Suruhanjaya Pilihan Raya) yang curang dengan rekod kotor dan jijik itu diamanahkan untuk melakukan sesuatu perubahan besar. Tidak munasabah dan kita akan tentang keras dan kita beri ingatan jangan sekali-kali mengadakan persempadanan ini oleh SPR yang ada.

Bukan soal dua pertiga tetapi soal kredibiliti SPR itu sendiri yang mesti diselesaikan. Soal pendaftar undi pun tidak berjaya diselesaikan lagi sampai sekarang. Selesaikan itu dahulu.

Penyelesaian ini tidak boleh selesai dengan penukaran setiausaha yang bersara diganti dengan yang baru tetapi penukaran orang kanan mereka.

Sudah-sudahlah kepada yang berkhidmat, terima kasihlah. Bagilah kepada mereka pingat dan ganjaran kerana mereka berjasa kepada Umno, bagilah. Tetapi jangan korbankan prinsip kebebasan dan ketelusan ini. - 2 September, 2013.
-TheMalaysianInsider
Kantoi khalwat malam merdeka
Isnin, September 02, 2013 | Author: Tuk Kiyai
Haslinda bersama pasangan bukan Islam diperiksa oleh penguatkuasa agama.

SUNGAI PETANI - Seorang pelajar berusia 14 tahun antara yang ditahan bersama pasangan masing-masing ketika serbuan dijalankan anggota penguatkuasa Pejabat Agama Daerah Kuala Muda dalam Ops Merdeka kelmarin.

Pelajar tersebut yang dikenali Shahirah (bukan nama sebenar) berpakaian baju kurung merah ditahan pada jam 1 pagi bersama pasangannya yang memakai pakaian sedondon dalam sebuah bilik di hotel sekitar bandar ini.

Lebih berani, perbuatan terkutuk itu dilakukan pasangan terbabit yang hanya berjarak kira-kira tiga kilometer dari rumah Shahirah.

Pegawai Penguatkuasa Daerah Kuala Muda, Zaiferi Zainul Abidin berkata, ketika pintu diketuk, pasangan itu mengambil masa 20 minit sebelum membuka pintu.
“Pintu hanya dibuka setelah anggota penguatkuasa beri amaran untuk pecahkan pintu,” katanya.

Menurutnya, setelah disoal siasat mendapati, remaja perempuan masih di bawah umur dan bersekolah di tingkatan dua manakala remaja lelaki berusia 21 tahun.

Zaiferi berkata, hasil pemeriksaan turut menemui khidmat pesanan ringkas (SMS) yang dihantar ibu Shahirah meminta remaja itu pulang ke rumah, bagaimanapun permintaan itu tidak diendahkan sebaliknya anak perempuan itu bertindak mematikan talian telefon.

Anggota penguatkuasa kemudian menghubungi kedua-dua ahli keluarga terbabit untuk tindakan selanjutnya.

Beri pelbagai alasan

Sementara itu, pemeriksaan seterusnya menemui sepasang remaja yang bersekedudukan dalam bilik berasingan di mana operasi dilakukan secara serentak.

Walaupun pasangan kekasih berusia 22 dan 20 tahun dari Padang Serai itu mengakui berhasrat mahu menamatkan zaman bujang tahun depan, alasan berkenaan bagaimanapun tidak menghalang anggota penguatkuasa menahan mereka atas alasan bersekedudukan tanpa ikatan yang sah.

Menurut Zaiferi, pihaknya turut menahan sepasang kekasih masing-masing merupakan penjawat awam berusia 24 tahun yang turut menjadikan hotel bajet sebagai lokasi melakukan maksiat.

Amran (bukan nama sebenar) dimaklumkan menetap di Pengkalan Hulu, Perak memberi alasan mahu pulang ke kampung tetapi kenderaannya mengalami kerosakan sebelum mahu membuat pemeriksaan di sebuah bengkel di bandar ini.

“Saya memang nak balik tetapi kereta saya rosak terpaksa baiki di Sungai Petani,” katanya.

Sementara, pasangannya, Riani (bukan nama sebenar) yang menutup kepala menggunakan tuala dikatakan tinggal bersama nenek di Kuala Nerang sebelum mahu pulang ke kampung halaman berdekatan rumah Amran di Pengkalan Hulu.

Difahamkan, pasangan kekasih tersebut sudah lapan tahun menjalinkan hubungan cinta sejak di bangku sekolah selain mengaku sudah beberapa kali melakukan hubungan intim.

Lebih memalukan, hasil soal selidik pada hari kejadian mendapati, Amran sudah bersedia mahu menghantar rombongan ahli keluarganya ke rumah Riani kerana berhasrat mahu bertunang pada hari yang sama.

Serbuan turut menemui seorang pekerja kilang berusia 22 tahun bersama pemandu van kilangnya yang bukan beragama Islam.

Apabila ditanya, pemandu van berusia 32 tahun itu memberitahu, kedatangannya ke bilik yang disewa Haslinda (bukan nama sebenar) adalah untuk menghantar makanan walaupun jam sudah menunjukkan jam 1.20 pagi.

Rumah sewa turut diserbu

Operasi turut dijalankan di sebuah rumah sewa milik pasangan kekasih di mana masing-masing bekerja sebagai juruteknik sebuah syarikat swasta dan kerani di sebuah kedai motosikal di Sungai Lalang.

Menurut Zaiferi, hasil dari maklumat awam, sepasang kekasih berusia 21 dan 26 tahun dicekup berdua-duaan dalam rumah berkenaan.

Berdasarkan pemeriksaan, Zaimi dan Nadia (bukan nama sebenar) dipercayai baru pulang dari makan malam.

Zaimi berkata, mereka merancang mahu ke rumah keluarga angkat tetapi setelah beberapa kali menghubungi tiada jawapan diterima.

Zaimi dengan alasan letih tidak menghantar Nadia pulang sebaliknya menghabiskan masa di rumah sewanya bersama kekasihnya itu.

Difahamkan, kedua-dua pasangan ini mengakui mahu berkahwin tetapi hasrat mereka ditentang keluarga.

Zaiferi berkata, seramai 10 individu disiasat termasuk seorang lelaki bukan Islam yang berada bersama pasangan beragama Islam dalam pemeriksaan yang dijalankan sekitar daerah termasuk di Taman Jubli Perak, Pantai Merdeka, Titi Semeling dan beberapa buah hotel bajet yang menjadi tumpuan.

Seramai 10 anggota bertugas dalam operasi yang bermula jam 6 petang sebelum berakhir jam 5 pagi.

Katanya, sembilan individu ditahan mengikut Seksyen 9 Enakmen Kanun Jenayah Syariah Kedah 1988.

Sementara itu, Pegawai Agama Daerah Kuala Muda, Sheikh Radzi Abdul Mutalib berkata, pihaknya meminta masyarakat prihatin terhadap aktiviti maksiat yang berlaku dengan memaklumkan perkara berkenaan kepada pihak jawatankuasa masjid, pejabat agama atau agensi berkaitan bagi membanteras gejala itu. -sinarharian