Klik "LIKE" jika suka TUK KIYAI: ISU SEMASA

Klik "IKUT" untuk teman TUK KIYAI

Sembang & Pesanan

http://tokkiyai.freeshoutbox.net/

[VIDEO] Ceramah Terkini Anwar

Label:[VIDEO] Salahuddin Ayub: Himpunan Tanah Rakyat di Johor Bahru

Label:


Khalid Ismath Ditahan Sebelum Sempat Beri Keterangan

Label:


Saya petik:
[HD] KUALA LUMPUR: Keluarga serta rakan-rakan aktivis mahasiswa, Khalid Ismath yang ditahan polis pagi tadi meminta pihak polis "tidak mempermainkan mereka" dan berterus terang apa yang akan dilakukan terhadap Khalid.

Khalid, 22, pada mulanya hanya diminta hadir ke mana-mana balai polis untuk diambil keterangan berhubung dakwaan berkaitan status laman sosial Facebook yang dikatakan menyokong tindakan supaya anggota polis dibunuh.

Namun Khalid yang ditemani ibu bapa, saudara mara dan sekumpuluan aktivis mahasiswa ditahan sejurus tiba di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur (IPK KL) kira-kira jam 10 pagi tadi.

Menurut seorang aktivis mahasiswa yang berada di IPK KL, Ehsan Bukhari, selepas Khalid ditahan, dia dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah Cheras kira-kira jam 11.30 untuk siasatan lanjut.

Selepas itu, dia sekali lagi dibawa menaiki kereta dan dimaklumkan akan dibawa ke IPD Jinjang.

Namun, Khalid yang masih dibenarkan berhubung dengan ahli keluarga memberitatu, dalam perjalanan ke Jinjang, mereka berpatah balik ke IPD Cheras.

Sehingga berita ini ditulis, Khalid berada di IPD Cheras.

"Tadi kami semua ke IPD Cheras, lepas itu ikut ke IPD Jinjang tapi belum sempat tiba, Khalid bagitahu mereka berpatah balik ke IPD Cheras. Sekarang kami nak gerak ke IPD Cheras.

"Kami tak tahu polis tengah main game apa ni. Kami minta polis tolong berterus-terang apa tindakan yang akan dikenakan ke atas Khalid," katanya.

[PANAS] Pendedahan Terbaru Skandal Menteri dengan Artis

Label:


oleh: Paparazi sabahkini.net


WALAUPUN Ratu Botox, Zahida Mohamad Rafiq dan Menteri Top-Up, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal menafikan hubungan sulit mereka, namun majoriti artis dan rakyat Malaysia yakin bahawa laporan media tentang hubungan mereka amat sukar disangsikan.
Gaya hidup mewah Zahida berbanding dengan pendapatannya yang 'ciput' (sedikit) tidak memungkinkan beliau menyara kehidupannya tanpa bantuan Shafie atau Datuk 'M' yang menggunakan Zahida sebagai 'Banker' dalam permainan 'Monopoly'.

Selama ini Zahida mendakwa bahawa beliau mempunyai pendapatan lumayan dan kukuh untuk menyara kehidupan mewahnya kerana memiliki dua syarikat masing-masing Noble Benchmark Sdn.Bhd (556710-V) dan Lembaran Putih Sdn. Bhd. (584803-A).

Paparazzi telah menjalankan siasatan rapi di RAM Credit Information Sdn.Bhd (RAM) dan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) untuk menilai keboleh upayaan Zahida menyara kehidupan mewahnya dengan menjalankan perniagaan yang kononnya mengaut keuntungan yang besar; dan bukannya ditaja oleh Menteri Top-Up.

Ternyata kenyataan mantan pemandunya, Noor Azman Azemi bahawa Menteri Top-Up telah membayar RM100,000 setiap kali menemui Zahida dan sehingga kini telah menyerahkan RM1.5 juta sukar untuk disangkal.

Artis Botox, Plastik dan Kolagen kacukan Melayu-Pakistan tidak dapat hidup mewah daripada lakonan kerana selama menjadi anak wayang, Zahida hanya membintangi enam buah filem antaranya Senario, Mami Jarum, Mami Jarum Jr, Anak Mami The Movie dan Kuliah Cinta dan mendapat bayaran kurang daripada RM10,000 bagi setiap filem yang dilakonkannya.

Namun Menteri Top-Up telah menyalahguna kuasa memberi peluang yang cukup luas kepada Zahida ketika menjadi Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kepenggunaan (KPDNK) pada 31 Mac 2004 sehingga 17 Mac 2008 iaitu sebagai kontraktor Kempen Belilah Barangan Buatan Malaysia dan pembekal barang mentah untuk semua rangkaian Pasaraya Giant.

Syarikat Zahida, Noble Benchmark juga turut diberi peluang menghasilkan dua buah filem pendek berjudul 'Budi Bahasa' dan '1Malaysia' terbitan FINAS dan beberapa kontrak persembahan pentas ketika Menteri Top-Up menjadi Menteri Perpaduan, Kebudayaan dan Warisan Malaysia di antara 18 Mac 2008 sehingga 9 April 2009.

Setelah Menteri Top-Up menjadi Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKLW) Zahida tidak perlu bekerja keras lagi kerana mendapat durian runtuh setiap bulan; sebagaimana yang didakwa oleh Noor Azman Azemi, terutama projek Top-Up yang dilaksanakan melalui proksi dan nominee seperti Datuk Chin Su Phin, Wilfred Yong Chen Leong, Datuk Christopher Chiu, Haji Yusof Apdal, Azis Jamman, Marzuki Datuk Nasir, Datuk Peter Anthony dan sebagainya.

Melalui Projek Top-Up, terutamanya Projek Bekalan Elektrik Luar Bandar (BELB) dan Bekalan Air Luar Bandar (BALB), Menteri Top-Up akan mendapat antara 10% sehingga 25 % komisyen daripada kos projek berkenaan (Harga projek dinaikkan sehingga 60%); semuanya telah didedahkan oleh Sabahkini.net sebelum ini, terutama Projek Sistem Solar Hibrid Fasa II Pulau Banggi, Kudat.

Soal sama ada Zahida telah bernikah dengan Menteri Top-Up tidak wajar ditimbulkan untuk menutup Skandal Seks mereka kerana rakyat Malaysia mahu tahu dari mana Menteri Top-Up memperolehi wang tidak kurang RM500 juta (Rekod SPRM); setakat ini RM50 juta daripadanya telah diserahkan kepada Zahida.

Kerakusan Zahida membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Ampang Jaya polis pada 3 Mac 2012 membawa padah kerana RM200,000 wang yang kononnya dilarikan Noor Azman Azemi lesap; malah kes yang disiasat mengikut Seksyen 406 Kanun Keseksaan kerana pecah amanah masih belum dapat dibuktikan.

Lebih malang apabila pada 18 April 2012, Ahli Parlimen Ampang, Zuraida Kamaruddin memperoleh penyata bank peribadi Zahida dan mendedahkan kepada media di lobi Parlimen bahawa terdapat beberapa transaksi yang dilakukan Menteri Top-Up itu kepada Zahida di antara Oktober 2011 hingga Januari 2012.

Kata Zuraida, pada bulan Oktober 2011 sahaja ada dua transaksi iaitu RM36,000 dan RM26,000. Maknanya pada bulan itu sahaja sebanyak RM58,000 tunai yang diambil Noor Azman Azemi untuk dimasukkan ke dalam akaun Zahida Rafik.

Pada November 2011 pula terdapat RM118,000 dan pada Disember pula terdapat RM333,000. Pada Januari 2012 RM510,000. Jumlah kesemuanya lebih kurang RM1.4 juta dalam masa empat bulan.

Zuraida Kamaruddin turut mendedahkan Zahida Rafik mempunyai sebuah kereta mewah jenis BMW 6 Series, Porshe, Toyota Harrier dan juga rumah bernilai RM2.9 juta.

Sikap Zahida yang suka bercakap besar kepada wartawan menyebabkan beliau terperangkap dalam dunia ciptaan sendiri dan berbangga dengan wajah ASPAL (Asli Tetapi Palsu) hasil pembedahan plastik, suntikan botok dan kolagen.

“Saya bukan nak cakap besar, tapi London sudah macam rumah kedua saya. Sekurang-kurangnya setahun dua kali saya ke sana terutama pada waktu jualan murah musim Krismas. Saya juga sangat selesa dan mahir dengan jalan-jalan di sana. Lebih daripada itu, saya mempunyai ramai teman di London, jadi tak terasa asing,” ujar Zahida kepada wartawan yang mempersoalkan hidup mewahnya sedangkan beliau bukan artis popular yang berpendapatan besar.

Menteri Top-Up dilahirkan di Semporna pada 20 Oktober 1957 dari keturunan Bajau Sikubung (Pendatang Filipina) kerana bapanya Haji Apdal pernah menjadi tentera Filipina; kini merupakan salah seorang Naib Presiden UMNO; menikah dengan Shuryani binti Shuaib dan mempunyai enam orang anak.


Agak melucukan apabila Wikipedia mencatatkan Menteri Top-Up ini mempunyai Laman Web iaitu http://shafieapdal.com tetapi pelayar internet memaklumkan kepada Paparazzi bahawa laman web tersebut menjual kondom, gajet seks dan video lucah?

Dengan bantuan rangkaian Paparazzi di JPJ dan PDRM, Paparazzi telah mengenal pasti tuduhan Zuraida bahawa Zahida memiliki beberapa kenderaan mewah import memang benar.


Mengikut rekod JPJ, Zahida memiliki tiga buah kereta mewah yang didaftarkan atas nama beliau sendiri iaitu Toyota Harrier nombor plet AAE2; BMW Model 630 (A) nombor plet WTN1941 dan Porsche Cayman s (A) nombor plet AAB3.

Kegemaran aneh Zahida iaitu suka menukar nombor plet kerana mengikut rekod JPJ, Paparazzi mengesan kereta AAE2 sebelum ini menggunakan nombor plet WLX6074, milik Hasnah Binti Yahya MyKad 600711035680 yang beralamat di Kg Chenerai Alor Pasir, 1700 Pasir Mas, Kelantan; senario ganjil kerana JPJ meluluskan penukaran nombor Plet bagi pemilik yang berasingan.

Manakala kereta BMW WTN 1941 sebelum ini menggunakan nombor Plet AAB3 dan kereta Porche AAB3 sebelum ini menggunakan nombor plet WTN 1941, kedua-duanya milik Zahida.

Zahida yang gemar memandu laju tidak pernah menjelaskan 10 saman trafik sejak 2005 atas pelbagai kesalahan termasuk memandu laju mempunyai saman tertunggak sejumlah RM980, tetapi kebal daripada waran tangkap.

Semakan lanjut rekod RAM, Paparazzi mendapati Zahida mempunyai rekod kewangan yang kurang baik kerana disaman oleh Malayan Banking disebabkan gagal membayar pinjaman perumahan di No 10678, Lot 14529, Gombak, Kuala Lumpur yang masih tertunggak RM210,000.


Namun dalam kenyataan balas Zahida pada 20 April 2012 berhubung pendedahan penyata akaunnya, Zahida menjelaskan bahawa beliau melakukan perniagaan penjualan kereta import bersama abang iparnya serta perniagaan arang batu di Kalimantan, Indonesia bersama abang angkatnya (?).

"Semua penyata akaun serta wang yang dimaksudkan oleh Ahli Parlimen Ampang adalah benar, tetapi ia adalah hasil titik peluh saya sendiri dalam perniagaan yang diceburi dan ianya tiada kaitan dengan seorang menteri yang dikaitkan oleh YB. Zuraida Kamaruddin kepada umum," kata Zahida yang mengakui mempunyai pelbagai rangkaian perniagaan yang diceburi setelah tidak lagi aktif dalam bidang lakonan.

Semakan Paparazzi di Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) mendapati bahawa Lembaran Putih Sdn.Bhd adalah syarikat Dormant dan telah diwinding-up melalui suit 28-308(4)-2007 Kuala Lumpur pada 28 Nov 2007 dan diwartakan pada 19 Jun 2008. Manakala Noble Benchmark Sdn.Bhd pula tidak lagi menghantar Penyata Kewangan sejak 5 Ogos 2008. Persoalannya kenapa Zahida tidak berterus terang?


Inilah Bukti 'Kejayaan' Media, Kesan Menyebarkan Cerita Seks. Sila Baca

Label:

Antara berita SEKS di media Tempatan

Saya petik:
[BH] KANGAR: Seorang peniaga mendakwa seorang remaja berusia 15 tahun anak kepada pengasuh anaknya, memaksa anak perempuannya yang baru berusia tiga tahun melakukan seks oral menyebabkan mangsa sering mengalami kesakitan pada bahagian alat sulit terutama ketika membuang air kecil.

Wanita berusia 42 tahun itu mendakwa, anaknya sejak tiga minggu lalu dikatakan pernah berkali-kali mengadu kepada beliau mengenai perbuatan anak lelaki kepada pengasuh itu yang dikatakan pernah mengajarnya melakukan seks oral.

Sehubungan itu, katanya, atas nasihat pihak hospital beliau membuat laporan polis tengah hari semalam, selepas khuatir anaknya itu menjadi mangsa cabul termasuk kemungkinan besar dirogol.
Katanya, beliau pernah bertanyakan kepada pengasuh anaknya itu mengenai aduan berhubung kelakuan tidak senonoh yang diceritakan mangsa.

Bagaimanapun, katanya, dakwaan itu dinafikan wanita terbabit dengan alasan tidak pernah meninggalkan mangsa seorang diri bersama anak lelakinya itu.

“Saya sendiri tidak tahu bila ia bermula, tetapi seingat saya cerita terbabit sudah mula timbul sejak tiga minggu lalu sehinggakan anak saya mula takut dan menangis setiap kali ingin ke rumah pengasuh berkenaan.

“Namun, selepas anak saya mula mengalami masalah untuk kencing dua tiga hari lalu, saya mula musykil. Justeru, saya terus bawa dia ke hospital untuk pemeriksaan, sebelum dinasihat membuat laporan polis, “ katanya ketika ditemui di sini, semalam.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kangar, Superintendan Abdul Rahman Mohd Noordin ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan yang dibuat ibu mangsa kira-kira jam 12 tengah hari semalam. 

P/s: Ada satu kisah benar, isteri saya menceritakan kepada saya bahawa anak kawannya yang berumur 5 tahun, meminta seks daripada bapanya, "Abah, nak seks tu satu macam dalam TV3". Mungkin kanak-kanak ini ingat seks itu seperti biskut.  Apakah perasaan anda sebagai bapa apabila anak sekecil itu telah dihidangkan dengan cerita/berita seks di dalam media? Rosak anak-anak kita!!  Di mana etika media kita? Atau sudah tidak beretika demi mempertahankan politik jijik pihak tertentu?

[VIDEO] Kelantan - 3 Lions XII - 0 : Jaringan Menarik

Label:

Media Malaysia Tidak Bebas, Malah Monggolia, Papua New Guinea dan Bangladesh Lebih Baik dari Malaysia

Label:Rangking Kebebasan Media 2012 oleh FREEDOM HOUSE yang baru dikeluarkan  menunjukkan Malaysia terperosok jauh di belakang berbanding Monggolia (80), Papua New Guinea (54) dan Bangladesh (111). Malaysia berada di tempat 144 dari 197 negara.
Apa alasan Kerajaan umno BN untuk menafikan perkara ini? Dan adakah akan umno berlapang dada mengiktiraf  rangking ini?  Kalau tidak,  mengapa? atau Kerajaan umno BN mahu membuat rangkingnya sendiri? Kah kah kah...

[BONGKAR] Kezaliman Polis Yang Disembunyikan daripada Media BN

Label:

Saya petik:
[SK] PETALING JAYA, 4 MEI: Pihak media arus perdana terus menyembunyikan kisah mangsa tindakan agresif polis pada perhimpunan Bersih 3.0 meskipun seorang demi seorang mangsa tampil membuat pengakuan membongkar kezaliman pihak polis.

Kisah tragis tindakan agresif polis diceritakan oleh Pengedar Teh, Lau Chee Sun, yang terkena tembakan canister gas pemedih mata dari jarak 10 meter sehingga mengakibatkan kecederaan di bahu kiri.

“Dalam keadaan sesak, tembakan dilepaskan dari bawah jambatan landasan kereta api. Saya melihat dua canister ke arah saya. Saya berjaya mengelak salah satu daripadanya. Saya rasa pening dan mencari tempat berlindung. Saya berjalan ke kedai mamak untuk menyelamatkan diri,” katanya.

Sementara itu, seorang lagi mangsa, Jashamsurnizam Md Jani pula disepak di belakang badan sebelum dihumban ke longkang oleh tiga anggota polis berhampiran bangunan DBKL.

Beliau merupakan seorang pensyarah berkata, kejadian tersebut berlaku ketika orang ramai bersesak menyelamatkan diri dan beliau berjalan kaki seorang diri menuju ke HKL sambil menanggung kesakitan.

Jelas beliau, ketika di HKL terdapat ramai pegawai tinggi polis menunggu di hadapan pintu kecemasan dan sehingga kini, beliau, masih belum memperoleh laporan perubatan.

“Saya dicampak ke dalam longkang sedalam dua atau tiga kaki. Saya mengalami kecederaan retak di bahagian tangan kanan dan tempurung lutut kanan saya lari. Saya bangun sendiri dan menuju ke HKL,” katanya.

Seoarang Jurutera, Mohd Firdaus Nurhakim Mohd Esah menceritakan detik hitam yang dialami sepanjang 100 meter menuju ke tempat tahanan apabila beliau di pukul oleh beberapa anggota polis sehingga mengalami kecederaan di bahagian belakang badan dan leher.

“Pada jam 5.30 petang, ketika itu keadaan dilihat agak tenang di Dataran Merdeka. Polis datang dari dua arah dan saya mengangkat tangan tanda menyerah. Saya tidak tahu hendak lari ke mana lagi dan mereka membelasah saya disitu juga. Sepanjang jalan menuju tempat tahanan, lebih sepuluh anggota polis membelasah saya. Seorang polis menanduk dada saya menggunakan kepalanya.

“Saya terkilan sebab saya tidak membuat apa-apa kepada mereka. Mereka tidak ada hak berbuat sebegitu kepada saya,” katanya.

Katanya, pihak polis memukul dalam keadaan terburu-buru sehingga beliau tidak dapat bernafas dan diseret sehingga ke Dataran Merdeka.

Beliau mengakui melihat sendiri tindakan pihak polis meragut rantai emas selain merampas dompet peserta dan apabila ditanya dimana dompet berkenaan, jawapan yang diterima hanyalah ‘tidak tahu’.

Beliau turut mengakui pihak polis yang memukulnya tidak memakai nombor badan seperti kebiasaan dan hanya bersorak ‘Padan Muka’ kepadanya ketika dibawa oleh dua anggota polis.

“100 peratus pasti, nombor badan tiada. Bahagian nama saya tidak pasti. Layanan yang diterima di Pulapol berbeza. Saya diberitahu unit di Dataran dan Pulapol berbeza,” katanya.

Lapan orang individu yang mengalami kekasaran telah membuat laporan polis hari ini di Ibu Pejabat Polis Petaling Jaya sambil ditemani oleh wakil Lawyer Of Liberty (LFL) Fadiah Nadwa Fikri dan wakil SUARAM, Nalini Elumalai.

Fadiah yang ditemui sejurus selepas itu berkata, pihaknya akan berbincang dan mengumpul segala maklumat berkaitan mangsa keganasan polis dan mendesak satu suruhanjaya penyiasatan bebas ditubuhkan.

Polis siar foto anggota kasari orang ramai, wartawan

Label:
Polis Diraja Malaysia (PDRM) hari ini menyiarkan dalam Facebook polis Kuala Lumpur rakaman gambar anggota polis yang didakwa telah mengkasari orang awam serta wartawan semasa perhimpunan BERSIH 3.0 Sabtu lalu.

Dalam kenyataan yang turut disiarkan dalam Facebook tersebut, Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Mohmad Salleh menyeru orang ramai supaya tampil memberi kerjasama dan bukti.

"Melalui rakaman gambar-gambar ini, saya mengambil kesempatan ini untuk menyeru mana-mana juga orang ramai yang berada di sekitar tempat kejadian, khususnya terhadap mereka yang menyaksikan kejadian itu, tampil memberi kerjasama, serta bukti-bukti yang ada untuk keterangan mereka direkodkan oleh pegawai penyiasat berdasarkan kepada prosedur undang-undang negara ini," katanya.

Bagaimanapun, pihak polis nampaknya hanya berminat dengan satu insiden yang berlaku di sepanjang Jalan Tun Perak di mana ia hanya menunjukkan pergelutan yang berlaku di hadapan cawangan bank OCBC di situ.

Banyak lagi gambar atau klip video yang menggambarkan kekejaman polis semasa BERSIH 3.0 yang telah dimuat-naik di Internet oleh para saksi, tidak disebut.

Selain itu, Facebook itu juga turut menyiarkan sejumlah 42 keping lagi gambar hasil daripada penelitian terhadap gambar-gambar yang telah dirakam oleh media dan polis semasa perhimpunan BERSIH 3.0 yang diadakan di sekitar Bandaraya KualaLumpur ke Dataran Merdeka pada 28 April lalu.

"Di samping itu, turut diedarkan adalah gambar-gambar yang
mengandungi aksi-aksi deretan peserta perhimpunan yang telah merempuh kawalan polis di suatu lokasi yang berhampiran dengan Dataran Merdeka.

"Rempuhan ini menunjukkan peserta perhimpunan mempunyai hasrat menuju ke Dataran Merdeka yang dikawal oleh polis dan pihak Bandaraya Kuala Lumpur," kata Mohmad.

Bagaimanapun, gambar-gambar yang ditunjukkan itu sepadan dengan
gambar Malaysiakini di mana peserta memecahkan benteng polis di hadapan KLCC, di sudut Jalan Ampang dan Jalan P Ramlee, kira-kira 5 kilometer dari Dataran.

Mohmad menyeru orang ramai yang mengenali pihak atau kepada individu dalam gambar tersebut supaya tampil memberi maklumat kepada mana-mana pegawai polis, balai polis atau berhubung terus dengan ASP Azmi Aziz, pegawai jabatan siasatan jenayah D7A ibupejabat polis Kuala Lumpur melalui emel azmiaziz@rmp.gov.my atau telefon 019-2602344 dan 019-3872344.

Sementara itu, dalam satu lagi kenyataan Mohmad berkata berikutan penyiaran gambar mereka yang terlibat, hanya seorang yang tampil setakat ini untuk membantu siasatan.

Katanya, lelaki berkenaan yang berumur 39 tahun, datang sendiri ke ibupejabat polis kontinjen Kuala Lumpur pada jam 3 petang tadi.

"Sementara itu, seorang siswa berumur 22 tahun telah berjanji akan serah diri bersama peguamnya pagi esok," katanya.

Anwar Akan Bikin Najib 'Panas' Mulai 7 Mei Ini?

Label:

Saya petik:
[HD] KUALA LUMPUR: Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim dijangka membuat beberapa pengumuman penting dalam siri jelajah 'Merdeka Rakyat: Pasca Bersih 3.0' akan bermula 7 Mei ini.

Menurut Pengarah Strategi PKR Rafizi Ramli, pengumuman itu antara lain berkaitan dengan kedudukan Pengerusi dan Timbalan Pengerusi SPR yang sebelum ini mengaku sebagai ahli Umno.

Pengumuman itu dijangkan dibuat pada malam pelanjaran program jelajah itu di Padang Kampung Baru, Batu Caves, Gombak 7 Mei ini.

Selain itu, program jelajah itu juga antara lain akan memberi gambaran sebenar kepada rakyat berhubung perhimpunan bersejarah Bersih 3.0 yang dilapor berat sebelah oleh media arus perdana.

"PKR akan terus membawa berita gembira dari Bersih 3.0 ke seluruh negara mengenai kebangkitan rakyat. Tarikh 28 April 2012 akan kita nobatkan sebagai Merdeka Rakyat.

"PKR juga akan menayangkan dengan terperinci kejadian keganasan yang dilakukan pihak berkuasa," kata Rafizi.

Selain itu Anwar juga dijangka membongkarkan perkembangan terkini perbicaraan kes rasuah pembelian kapal selam Scorpene yang mengaitkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

[VIDEO] Najib nak rempuh pejabat MB Klate

Label:

Walaupun Mohon Maaf, Senator Australia akan saman NST

Label:


Saya petik:
[TMI] KUALA LUMPUR, 4 Mei — Senator Australia Nicholas Xenophon telah mengesahkan beliau akan mengemukakan saman terhadap New Straits Times (NST), menuduh akhbar Umno itu sengaja menjejaskan keselamatannya apabila mengeluarkan artikel yang menggambarkan dirinya sebagai anti Islam.

Ahli Parlimen bebas itu berkata kepada The Malaysian Insider, beliau memahami niat akhbar berkenaan menarik balik laporan yang disiarkan mereka namun beliau akan tetap mengambil tindakan perundangan sama ada di Malaysia mahupun Australia.

“Saya akan mengadakan perbincangan dengan peguam di Malaysia dan Australia berhubung perkara ini.

“Ini adalah fitnah yang keterlaluan dan ianya amat menyedihkan.

“Pendapat saya terhadap Islam adalah satu rekaan semata-mata ... ianya menjelikkan,” katanya dalam perbualan telefon kepada The Malaysian Insider semalam.

Akhbar pro-Umno itu semalam mengakui telah membuat kenyaatan tidak benar terhadap Xenophon (gambar) dalam artikelnya pada Rabu laluyang menggelarkan Islam sebagai “pertubuhan jenayah” ketika ucapannya pada 2009 di Parlimen Australia.

Namun, menurut Hansard, senator terbabit yang merupakan sekutu kuat Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim, menegaskan beliau menggunakan istilah “Scientology”.

“Sudah tentu ia membahayakan saya. Saya dituduh melakukan sesuatu yang sangat serius ... menghina Islam dalam keadaan yang amat hina.

“Saya telah dinasihatkan keselamatan saya sekarang ini berada dalam keadaan merbahaya,” katanya.

Xenophon menjelaskan walaupun NST telah menarik balik kenyataan dalam artikel tersebut daripada laman web mereka, ia telah dibaca oleh ribuan pelawat.

Beliau menegaskan dirinya tidak menentang Islam malah amat menghormati agama tersebut.

“Sampai hati mereka melakukan perbuatan itu?” soalnya. “Saya amat menghormati masyarakat Malaysia ... Malaysia merupakan rakan saya.”

Tambahnya, beliau berada di Malaysia sebagai sebahagian daripada suruhanjaya pemerhati antarabangsa pembangkang untuk memantau Bersih 3.0 bukan atas jemputan tetapi atas “dasar kehendak” untuk negara dan rakyatnya.

“Ini adalah perkara yang saya perlu lakukan, satu keperluan. Saya perlukan tindakan mahkamah atas apa yang berlaku,” katanya merujuk kepada keputusan mengambil tindakan mahkamah.

Apabila ditanya, sama ada beliau akan menggesa kerajaan Malaysia mengambil tindakan NST, Xenophon menjelaskan beliau akan mendapatkan nasihat peguamnya terlebih dahulu.

Namun begitu, menurutnya, akhbar Umni itu telah “mengeruhkan keadaan.”

“Saya tidak faham bagaimana mereka boleh melakukan perkara ini,” katanya.

Dalam respon terhadap insiden semalam, NST telah berjanji akan menyiarkan “kenyataan yang sepatutnya” di akhbar dan juga laman webnya, dan menambah mereka menyesali tindakan ke atas senator bebas Australia itu.

Respon balas NST adalah: “merujuk kepada berita yang disiarkan terhadap rungutan Encik Nicholas Xenophon berhubung artikel bertajuk ‘Pemerhati Di dalam Perhatian’ dengan sub tajuk ‘Rakan Subahat Dipersoal: Pemimpin Anti Islam Australia Dikecam’, seperti yang disiarkan pada 2 Mei, 2012 edisi New Straits Times yang disiarkan kami.

“Kami menyesali artikel tersebut mengandungi kenyataan terhadap Xenophon, terutamanya yang menggunakan perkataan ‘Islam’ yang beliau tidak gunakan sewaktu ucapan di Parlimen pada November 2009. Kami mengambil langkah untuk meminda kenyataan itu dengan kenyataan yang wajar dalam akhbar dan versi online untuk menyelesaikan isu ini.

“Kami menyesali perkara ini dan memahami Xenophon telah terseksa dan malu daripada penyiaran artikel berkenaan, dan secara jujurnya, tindakan kami ini akan menyelesaikan perkara ini.

Menurut laporan Sydney Morning Herald (SMH) semalam, Xenophon mendakwa NST telah menuduhnya menggunakan perkataan “Islam” bagi menggantikan perkataan sebenar “Scientology”, yang telah dikritiknya pada ucapan 2009 adalah,”contoh taktik kotor kerajaan yang juga digunakan terhadap Ketua Pembangkang Anwar.”

NST telah menggugurkan artikel tersebut daripada laman web mereka, namun salinan tersebut masih boleh ditemui dalam direktori mereka.

Dalam artikel NST, Xenophon bukan sahaja dituduh menghina Islam dalam ucapan penangguhan Parlimen Australia pada 2009, namun turut menyatakan sokongan terhadap komuniti LGBT (lesbian, gay, bisexual and transgender.

NST memetik laporan ucapan tersebut yang mana senator itu berkata: “Apa yang kita lihat adalah paten jenayah dan kekejaman dunia. Sebagai bukti, ia tidak berlaku dengan sengaja; ia telah dirancang. Islam bukanlah pertubuhan agama. ia adalah organisasi jenayah yang bersembunyi di sebalik kepercayaan beragama.” (“What we are seeing is a worldwide pattern of abuse and criminality. On the body of evidence, this is not happening by accident; it is happening by design. Islam is not a religious organisation. It is a criminal organisation that hides behind its so-called religious beliefs.”)

Namun begitu, SMH melaporkan, ucapan sebenar Xenophon berbunyi: “Apa yang kita lihat adalah paten jenayah dan kekejaman dunia. Sebagai bukti, ia tidak berlaku dengan sengaja; ia telah dirancang. Scientology bukanlah organisasi keagamaan. Ia adalah organisasi jenyah yang bersembunyi di sebalik kepercayaan beragama.” (“What we are seeing is a worldwide pattern of abuse and criminality. On the body of evidence, this is not happening by accident; it is happening by design. Scientology is not a religious organisation. It is a criminal organisation that hides behind its so-called religious beliefs.”)

Menurut laporan NST, Xenophon turut menyatakan sokongan terhadap perkahwinan sejenis dalam ucapan penangguhan yang sama, dan menyatakan ahli Parlimen lain turut sependapat dengannya dan pertubuhan sedemikian dibenarkan oleh undang-undang.

Akhbar itu turut memetik kenyataan Ahli Parlimen Bebas, yang bersama PKR sebelum ini, Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim yang mengkritik Xenophon atas kenyataan tersebut yang bukan sahaja melampau terhadap Islam malah turut menyokong LGBT.

“Perlukah kita membiarkan orang macam Xenophon ini mempengaruhi budaya dan moral masyarakat kita menggunakan politik? dengan bersama Xenophon, adakah ini menyatakan Anwar turut menyokong pergerakan LGBT?” soalnya dipetik NST.

“Saya turut mencabar ulama PAS untuk menyoal Anwar kenapa beliau bersama Xenophon sebagai rakan, sedangkan jelas Xenophon menentang nilai-nilai Islam.”

SMH bagaimanapun tidak menyatakan laporan NST berkenaan sokongan Xenophon terhadap gejala homoseks.

Namun akhbar itu mendakwa NST enggan mengulas lanjut berkenaan perkara itu malam tadi.

Xenophon merupakan salah seorang panel bebas yang antarabangsa “pra pilihan raya” yang dijemput ke Kuala Lumpur oleh Anwar untuk memerhati sistem pilihan raya negara.

Kumpulan tersebut mempunyai misi enam hari bermula 25 April ditugaskan untuk menemuramah kerajaan tempatan dan pemimpin politik, sebelum menyiapkan laporan dan cadangan berkenaan penambah baikan system pilihan raya yang bebas dan adil di Malaysia, berikutan pembangkang menyatakan sistem pilihan raya Malaysia adalah tidak adil dan bebas.

Mereka turut membuat pemantauan sewaktu Bersih 3.0 Sabtu lalu, dan dalam respon awal, Xenophon menegaskan perhimpunan itu aman dan meriah, walaupun pemimpin kerajaan mendakwa berlakunya kekacauan. Oleh kerana kenyataan itu, Xenophon menerima kritikan kerana dikatakan bersekongkol dengan Anwar, dan persoalan berkenaan pendirian bebasnya ditimbulkan. 

P/s: Mengapa Xenophon dituduh anti-Islam? Jawapannya ialah kerana beliau berkawan dengan Anwar Ibrahim. Kalau dia berkawan dengan PM Wasatiyah sudah pasti tuduhan itu tidak berlaku. Jika berkawan dengan manusia bernama Anwar Ibrahim akan dituduh anti-Islam, pengamal seks songsang, dan sebagainya....

BERSIH 3.0: Video Paling Menarik

Label:Tak cukup dengan air pemedih mata, ditembaknya pulak gas pemedih mata

Video BERSIH 3.0 Ini Telah Dipadam Tetapi Dimuat turun Kembali

Label:

 Syabas JKK FanClub!!


Rakan sekerja dicekup khalwat

Label:Saya petik:
[SH] AMPANG- Seorang lelaki yang dipercayai tidak pulang sejak tiga bulan lalu ditangkap khalwat bersama kekasihnya dalam serbuan di Taman Chempaka, di sini, awal pagi semalam.

Serbuan yang dilakukan Jabatan Agama Islam Selangor dan Pegawai Masjid Al-Azim Pandan Indah kira-kira 1 pagi berjaya menahan lelaki berusia 27 tahun dan seorang perempuan, 22 tahun yang dipercayai tinggal bersama di rumah sewa berkenaan.

Ketika ditahan, perempuan itu memberi alasan tiada pilihan untuk tinggal di tempat lain menyebabkan dia tinggal bersama rakan sekerja yang berkhidmat dengan sebuah syarikat swasta itu.

Pegawai Masjid Al-Azim, Ahmad Nawi Othman berkata, pihaknya menerima aduan mengenai lelaki dan wanita berkenaan tinggal serumah sehingga menimbulkan keraguan penduduk.

“Pemeriksaan lanjut menemui seorang perempuan berpakaian lengkap di dalam bilik,” katanya.

Ahmad Nawi berkata, lelaki berkenaan sudah berkahwin dan tidak pulang ke rumah isterinya sejak tiga bulan lalu, manakala pasangannya masih bujang.

“Difahamkan lelaki berkenaan mengenali teman wanitanya itu sejak setahun yang lalu. Dia juga dipercayai tidak memberi nafkah kepada isterinya.

"Operasi itu dijalankan mengikut Seksyen 29, Enakmen Jenayah Syariah Jais 1995 dan jika disabit kesalahan kedua-duanya boleh didenda RM3,000 atau penjara dua tahun atau kedua-duanya sekali," katanya.

Lagi 4 Video Seks Pemimipin PR Bakal Didedah. Bukti PRU13 Makin Hampir...

Label:


KUALA LUMPUR 3 Mei - Belum pun reda isu penyebaran gambar aksi panas seorang lelaki mirip Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) Azmin Ali, kini tersebar pula desas-desus mengatakan empat lagi video aksi panas pemimpin pembangkang akan didedahkan.

Difahamkan video-video panas tersebut hanya menanti masa untuk didedahkan dengan dua daripadanya dikatakan menyerupai dua pemimpin tertinggi PKR dan masing-masing seorang lelaki yang mirip pemimpin kanan Pas serta DAP. 

Malah, khabar angin mengenai kemungkinan penyebaran empat lagi video panas terbaru itu turut disiarkan di dalam blog propembangkang, suarapakatanrakyat.com.

"Semua ini, kalau-kalau benar berlaku nanti penulis lihat bakal mengusutkan senario politik negara yang sudah sedia kusut dengan pendedahan gambar dari video (didakwa) membabitkan Azmin. -utuseks


P/s: Dengan keluarnya video seks fitnah pemimpin Pakatan Rakyat bermaksud pilihanraya semakin dekat....Gerombolan sudah tidak ada isu lagi untuk berhujah dengan Pakatan Rakyat.
Siapa sebenarnya individu yang mewujudkan blog suarapakatanrakyat.com? Anda jangan mudah terpedaya dengan helah blog tersebut? Kepada blog pro Pakatan, sila keluarkan blog tersebut dari blog anda. Tak usahlah mempromosikannya di blog anda!!

Dengan Rakyat Polis Berani, Dengan Jarum Polis Takut!!

Label:


Foto: Yop Tualang Sekah

Apa reaksi anda apabila melihat foto abang polis ini?

Berbeza dengan reaksi mereka (polis) pada BERSIH 3.0...Kah kah kah
Bapa Bayar Wang Tebusan untuk Bebaskan Anak Ini

Label:

Saya petik:
[BH] KUALA LUMPUR: Pelajar Sekolah Antarabangsa Mont Kiara, Nayati Shamelin Moodliar, 12, yang dilaporkan diculik ketika berjalan kaki ke sekolahnya sejak seminggu lalu dibebaskan pagi semalam, kira-kira 19 jam selepas ibu bapanya membayar sejumlah wang tebusan kepada kumpulan penculiknya.

Dalam kejadian jam 7.55 pagi itu, kanak-kanak terbabit ditinggalkan bersama telefon bimbit milik seorang suspek kes penculikannya di Hentian Rehat dan Rawat (R&R) Sungai Buloh sebelum mangsa menghubungi ibu bapanya memaklumkan pembebasannya dan meminta mengambilnya di tempat kejadian. 

Bertindak atas maklumat itu, ibu bapa mangsa, Sham Moodliar, 41, dan Janice Smith, 40, kedua-duanya warga Belanda, bergegas ke lokasi dan menemui anak lelaki mereka dalam keadaan selamat tetapi keletihan, selain ketakutan sebelum memaklumkan polis mengenai penemuannya. 

Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Mohmad Salleh ketika mengesahkan pembebasan mangsa, berkata kanak-kanak itu ditemui sendiri oleh keluarganya di hentian berkenaan tanpa sebarang kesan kecederaan kecuali mengalami trauma berikutan kejadian menimpanya sejak seminggu lalu.

“Mangsa diambil sendiri oleh ibu bapanya selepas dihubungi anak mereka. Ada kemungkinan mangsa ditinggalkan di situ ketika kumpulan penculiknya dalam perjalanan melarikan diri. Kita mengesahkan memang ada wang tebusan ibu bapa mangsa yang mendorong kepada pembebasannya pagi ini.

“Berdasarkan maklumat yang diterima, ibu bapa mangsa membayar wang tebusan itu di satu lokasi di Cheras kira-kira jam 12 tengah hari semalam selepas mengadakan beberapa siri rundingan dengan kumpulan penculik.

“Bagaimanapun, saya tidak boleh mendedahkan berapa jumlah wang tebusan yang dibayar, namun jumlahnya ‘boleh tahan’,” katanya kepada pemberita, di sini semalam.
Dalam kejadian 27 April lalu, Nayati yang lengkap berpakaian sekolah diculik dua lelaki tidak dikenali menaiki PROTON Gen-2 disyaki kereta curi, ketika sedang berjalan kaki di persimpangan Jalan Kiara - Jalan Kiara 1 untuk ke sekolah kira-kira jam 7.35 pagi, malah tempat kejadian hanya 700 meter dari rumah keluarganya di Kondominium 10 Mont Kiara.

Ibu bapanya kemudian membuat laporan di Balai Polis Mont Kiara selepas dimaklumkan mengenai kehilangannya oleh pihak pengurusan sekolah pada jam 7.45 pagi sebelum polis mengklasifikasikan kejadian itu sebagai kes penculikan dan disiasat mengikut Seksyen 3 Akta Penculikan.

Mohmad ketika mengulas lanjut, berkata pihaknya tidak terbabit langsung dalam keputusan pembayaran wang tebusan itu, sebaliknya dilakukan keluarga mangsa sendiri yang risaukan keselamatan anak mereka.

“Polis sedang menjalankan siasatan kes ini mengikut Seksyen 3 Akta Penculikan yang membawa hukuman mati jika sabit kesalahan. Kita juga sedang giat mengesan dan memburu kedua-dua suspek.

“Polis akan mengambil keterangan kanak-kanak itu secepat mungkin bagi membantu siasatan,” katanya.

Ditanya mengenai kemungkinan kes berkenaan turut membabitkan ahli keluarga mangsa seperti dilaporkan sebelum, beliau memaklumkan perkara itu masih dalam siasatan.

Sementara itu, Janice ketika dihubungi semalam menyatakan rasa syukur di atas penemuan anak lelakinya, malah turut merakamkan penghargaan kepada rakyat negara ini, terutama Polis Diraja Malaysia (PDRM) yang bertindak pantas dalam usaha mengesan kanak-kanak berkenaan.

“Syukur, Nayati selamat dan tidak mengalami sebarang kecederaan. Bagaimanapun, dia sedikit trauma dengan kejadian itu dan sedang berehat.

“Kepada Kerajaan Malaysia, khususnya PDRM, terima kasih kerana memberikan keutamaan kepada keselamatan anak kami, termasuk merancang rapi setiap tindakan yang diambil dalam menyelesaikan kes itu tanpa membahayakan nyawa Nayati.

“Kami akan mengadakan sidang media esok (hari ini), anda (wartawan) boleh bertanyakan lebih lanjut mengenai kejadian ini. Kami berharap pihak media memahami situasi kami sekeluarga,” katanya sambil menyatakan hasrat mereka untuk terus menetap di negara ini walaupun masih trauma dengan kejadian berlaku.


P/s: Inilah realiti yang berlaku di negara yang paling selamat di Asia Tenggara...

[VIDEO] Lelaki Ini Tiga Hari Masuk ICU Akibat Dibelasah Polis

Label:
Pendedahan panas oleh seorang mangsa keganasan pihak polis semasa Himpunan Bersih 3.0 di Kuala Lumpur baru-baru ini. Beliau terlantar tiga hari di ICYU Hospital Kuala Lumpur (HKL) gara-gara tindakan begitu ramai polis membelasahnya berhampiran Dataran Merdeka pada petang 28 April lalu

Polis Jahil, Keliru, dan Tertekan. Akhlak Mereka Rendah - Dr Abd Aziz Bari

Label:

Oleh Dr Abd Aziz Bari


'Ini Baju Kuning Tangkap'

SAKSI MATA Saya ditahan sekitar jam 350 petang semalam dekat OCBC ketika hendak pergi basuh muka di paip di situ. |

Penguatkuasa DBKL dan polis ramai-ramai keroyok saya dan menjerit: "Ini baju kuning tangkap!".

Saya tak kenal atau ingat identiti mereka tetapi saya terus diseret dan dimaki hamun.

Mereka kelihatan hendak mengejar orang lain tetapi bila mereka gagal mereka terus cekup saya hanya kerana saya pakai baju kuning BERSIH! Aneh. Sejak bila pakai baju kuning satu jenayah di Malaysia?

Itu sudah cukup jelas untuk memberi kita isyarat tentang integriti polis dan agensi lain termasuk DBKL.

"Tua tak sedar diri, dah tua duduk rumah sajalah."

Itulah antara ejekan yang saya dengar sewaktu diheret oleh anggota polis untuk dikumpul di depan DBKL. Kemudian saya ada mendengar rungutan yang polis turut mengejek kami: "Ini semua anjing Anwar Ibrahim'"

Sewaktu diheret polis mengugut seorang petugas media yang cuba mengambil gambar saya ditangkap. Begitu juga ketika kami semua dikumpul dekat Kelab Diraja Selangor.

Macam samseng

Pelik, adakah undang-undang menyekat orang ambil gambar di negara ini? Seorang pelajar fotografi mengadu kameranya yang berharga ribuan ringgit dimusnahkan oleh seorang anggota polis.

Umumnya saya lihat polis bertindak ganas dan memihak kepada Umno-BN. Pada saya hari itu polis kelihatan macam samseng PERKASA. Mereka nampak jelas marah dengan Pakatan Rakyat.

Tetapi yang lucunya bila saya tinggikan suara dan tanya undang-undang apa yang mereka gunakan anggota polis tersipu-sipu dan cepat-cepat beredar. Ini berlaku ketika kami dihimpun macam pendatang asing dekat Kelab Diraja Selangor.

Itulah gelagat anggota polis berpangkat rendah yang mulanya cuba tunjuk garang dan samseng. Para pegawai mereka duduk jauh-jauh.

Pada satu peringkat saya jerit seorang pegawai supaya segera beri rawatan kepada seorang Orang Kena Tahan (OKT) yang terbaring kesakitan. Pegawai ini panik dan tak tahu buat apa-apa. Saya kata, "awak ada budi bicara dan kalau orang ini mati awak akan disoal."

Pegawai ini pucat tak terkata apa-apa.

Itu semua menunjukkan pasukan polis ini jahil dan keliru dan takut dengan kerajaan Umno-BN. Mereka hanya berani bila mereka bergerak dalam gerombolan. Mereka mungkin tak ada akses kepada Internet dan hanya dengar arahan bos mereka saja.

Sikap samseng dan mentaliti gerombolan pasukan polis ini kelihatan apabila ada tahanan baru sampai.

Tahanan ini akan dibawa melalui kumpulan anggota polis pangkat rendah dan ketika inilah anggota polis ini akan mengambil kesempatan mengejek dan memaki hamun tahanan yang sudah lemah longlai diheret itu.

Ada juga yang akan mengambil kesempatan menumbuk, menyepak dan menampar tahanan itu.

Pada satu tahap seorang anggota Unit Amal PAS yang sedia ditahan bersama kami diseret ke dalam gerombolan anggota polis itu. Riuh rendah kedengaran di sebalik van dan trak itu.

Apa yang kelihatan apabila anggota Unit Amal itu diseret kembali ke dalam kumpulan, beliau lembik; mungkin telah dipukul oleh anggota-anggota polis yang menyeringai macam singa dalam kandang menunggu mangsa itu.

Dalam garang dan samseng itu polis ini tidak tahu apa-apa. Ketika di Kelab Diraja Selangor, saya lihat pihak polis panik bila kami ramai-ramai tanya sama ada kami ini ditahan atau ditangkap. Maklumlah konstabel dan koperal apa tahu.

Pegawai pun tidak berani duduk dekat sebab ada OKT yang tanya soalan dalam bahasa orang putih. Lucu. Masa di DBKL seorang sarjan yang tadinya kasar dan sombong mula berlembut apabila makin ramai di kalangan tahanan yang panggil saya "profesor".

Gambaran kebodohan dan ketakutan

Sewaktu di Pulapol, Ketua CID Bukit Aman Datuk Seri Bakri Zinin ada datang. Bukan main lagilah Cawangan Khas (SB) dan komando polis mengiringi dia. Begitu juga pegawai-pegawai lain yang datang bersama. Berdesup-desup mereka tabik dan hentak kaki.

Itulah agaknya gambaran kebodohan dan ketakutan mereka. Ikut perintah orang atas tak kira apa.

Di Pulapol peguam tak dibenarkan masuk langsung. Dan suasana dalam khemah kelam, di situ tak teratur. Pihak polis macam tak pasti apa yang perlu dibuat sedangkan ini bukan kali pertama mereka menangani demonstrasi BERSIH.

Ini jauh berbeza dengan imej tenteram yang cuba ditunjukkan oleh media milik Umno-BN termasuk RTM.

Satu lagi yang saya nampak ialah majoriti anggota polis yang bertugas ialah Melayu. Ada segelintir India dan Cina. Tapi yang bongkak, sombong dan ganas ialah Melayu dan India. Mereka inilah yang bongkak dan ganas. Anggota Cina amat tertib dan beradab.

Para pegawai meskipun ramai Melayu tidaklah sombong sangat. Mungkin kerana mereka mudah dikenali melalui uniform mereka.

Sewaktu di Pulapol saya dibawa ke meja Cawangan Khas (SB). Meskipun saya ditanya soalan-soalan yang saya kira aneh, ia tidak lama. Saya tidak tahu kenapa. Mungkin kerana mereka tidak mahu berdebat dengan saya.

Pesta pukul orang

Atau mungkin mereka simpati. Mereka ada bertanya sama ada saya disakiti. Saya kata saya cuma sakit hati. Saya sempat sebut pada mereka: "Wah hari ni polis berpesta pukul orang."

Saya sakit hati kerana polis tidak peduli hak asasi rakyat. Buktinya cukup banyak. Ada yang mengadu dicekup sewaktu sedang makan dalam dalam restoran. Ada yang ditangkap ketika di lobi hotel. Dan ada juga yang ditahan ketika dia hendak membeli tiket di stesen LRT.

Mereka berada jauh dari Dataran Merdeka yang diisytihar kawasan larangan. Mereka juga sudah bersurai. Mereka dipukul dan diheret oleh polis hanya kerana mereka pakai baju kuning. Malah ada yang tidak pakai baju kuning pun dicekup sama.

Ertinya hari itu polis geram dengan orang ramai. Polis sudah menjadi seolah-olah kaki pukul Umno-BN dan gerombolan anti-Bersih. Ini salah di sisi undang-undang. Apa lagi perlembagaan sebagai undang-undang tertinggi dan utama negara.

Pasukan polis, sebagaimana cabang-cabang perkhidmatan awam yang lain termasuk angkatan tentera, perlu bersikap berkecuali dan menjaga undang-undang.

Tanggapan saya terhadap polis, khususnya selepas BERSIH 3.0, mereka jahil, keliru dan tertekan. Akhlak mereka juga rendah. Ini ternyata bila Suruhanjaya Dzaidin sendiri merakamkan bahawa pasukan polis antara agensi kerajaan yang paling korup di negara ini.

Sebab itu saya tidak hairan apabila polis gagal membezakan antara menjunjung undang-undang dengan mengampu atau mempertahankan Umno-BN.

Apa pun jika lihat gambar besar kita itu semua tidak memeranjatkan. Kalau para hakim dan anggota Suruhanjaya Pencegahan SPR yang dilindungi oleh perlembagaan secara jelas pun takut dengan Umno-BN siapalah anggota-anggota polis ini. -Malaysiakini
[VIDEO] Ceramah Terkini Anwar
Sabtu, Mei 05, 2012 | Author: Tuk Kiyai


[VIDEO] Salahuddin Ayub: Himpunan Tanah Rakyat di Johor Bahru
Sabtu, Mei 05, 2012 | Author: Tuk Kiyai

Khalid Ismath Ditahan Sebelum Sempat Beri Keterangan
Sabtu, Mei 05, 2012 | Author: Tuk Kiyai

Saya petik:
[HD] KUALA LUMPUR: Keluarga serta rakan-rakan aktivis mahasiswa, Khalid Ismath yang ditahan polis pagi tadi meminta pihak polis "tidak mempermainkan mereka" dan berterus terang apa yang akan dilakukan terhadap Khalid.

Khalid, 22, pada mulanya hanya diminta hadir ke mana-mana balai polis untuk diambil keterangan berhubung dakwaan berkaitan status laman sosial Facebook yang dikatakan menyokong tindakan supaya anggota polis dibunuh.

Namun Khalid yang ditemani ibu bapa, saudara mara dan sekumpuluan aktivis mahasiswa ditahan sejurus tiba di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur (IPK KL) kira-kira jam 10 pagi tadi.

Menurut seorang aktivis mahasiswa yang berada di IPK KL, Ehsan Bukhari, selepas Khalid ditahan, dia dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah Cheras kira-kira jam 11.30 untuk siasatan lanjut.

Selepas itu, dia sekali lagi dibawa menaiki kereta dan dimaklumkan akan dibawa ke IPD Jinjang.

Namun, Khalid yang masih dibenarkan berhubung dengan ahli keluarga memberitatu, dalam perjalanan ke Jinjang, mereka berpatah balik ke IPD Cheras.

Sehingga berita ini ditulis, Khalid berada di IPD Cheras.

"Tadi kami semua ke IPD Cheras, lepas itu ikut ke IPD Jinjang tapi belum sempat tiba, Khalid bagitahu mereka berpatah balik ke IPD Cheras. Sekarang kami nak gerak ke IPD Cheras.

"Kami tak tahu polis tengah main game apa ni. Kami minta polis tolong berterus-terang apa tindakan yang akan dikenakan ke atas Khalid," katanya.
[PANAS] Pendedahan Terbaru Skandal Menteri dengan Artis
Sabtu, Mei 05, 2012 | Author: Tuk Kiyai

oleh: Paparazi sabahkini.net


WALAUPUN Ratu Botox, Zahida Mohamad Rafiq dan Menteri Top-Up, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal menafikan hubungan sulit mereka, namun majoriti artis dan rakyat Malaysia yakin bahawa laporan media tentang hubungan mereka amat sukar disangsikan.
Gaya hidup mewah Zahida berbanding dengan pendapatannya yang 'ciput' (sedikit) tidak memungkinkan beliau menyara kehidupannya tanpa bantuan Shafie atau Datuk 'M' yang menggunakan Zahida sebagai 'Banker' dalam permainan 'Monopoly'.

Selama ini Zahida mendakwa bahawa beliau mempunyai pendapatan lumayan dan kukuh untuk menyara kehidupan mewahnya kerana memiliki dua syarikat masing-masing Noble Benchmark Sdn.Bhd (556710-V) dan Lembaran Putih Sdn. Bhd. (584803-A).

Paparazzi telah menjalankan siasatan rapi di RAM Credit Information Sdn.Bhd (RAM) dan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) untuk menilai keboleh upayaan Zahida menyara kehidupan mewahnya dengan menjalankan perniagaan yang kononnya mengaut keuntungan yang besar; dan bukannya ditaja oleh Menteri Top-Up.

Ternyata kenyataan mantan pemandunya, Noor Azman Azemi bahawa Menteri Top-Up telah membayar RM100,000 setiap kali menemui Zahida dan sehingga kini telah menyerahkan RM1.5 juta sukar untuk disangkal.

Artis Botox, Plastik dan Kolagen kacukan Melayu-Pakistan tidak dapat hidup mewah daripada lakonan kerana selama menjadi anak wayang, Zahida hanya membintangi enam buah filem antaranya Senario, Mami Jarum, Mami Jarum Jr, Anak Mami The Movie dan Kuliah Cinta dan mendapat bayaran kurang daripada RM10,000 bagi setiap filem yang dilakonkannya.

Namun Menteri Top-Up telah menyalahguna kuasa memberi peluang yang cukup luas kepada Zahida ketika menjadi Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kepenggunaan (KPDNK) pada 31 Mac 2004 sehingga 17 Mac 2008 iaitu sebagai kontraktor Kempen Belilah Barangan Buatan Malaysia dan pembekal barang mentah untuk semua rangkaian Pasaraya Giant.

Syarikat Zahida, Noble Benchmark juga turut diberi peluang menghasilkan dua buah filem pendek berjudul 'Budi Bahasa' dan '1Malaysia' terbitan FINAS dan beberapa kontrak persembahan pentas ketika Menteri Top-Up menjadi Menteri Perpaduan, Kebudayaan dan Warisan Malaysia di antara 18 Mac 2008 sehingga 9 April 2009.

Setelah Menteri Top-Up menjadi Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKLW) Zahida tidak perlu bekerja keras lagi kerana mendapat durian runtuh setiap bulan; sebagaimana yang didakwa oleh Noor Azman Azemi, terutama projek Top-Up yang dilaksanakan melalui proksi dan nominee seperti Datuk Chin Su Phin, Wilfred Yong Chen Leong, Datuk Christopher Chiu, Haji Yusof Apdal, Azis Jamman, Marzuki Datuk Nasir, Datuk Peter Anthony dan sebagainya.

Melalui Projek Top-Up, terutamanya Projek Bekalan Elektrik Luar Bandar (BELB) dan Bekalan Air Luar Bandar (BALB), Menteri Top-Up akan mendapat antara 10% sehingga 25 % komisyen daripada kos projek berkenaan (Harga projek dinaikkan sehingga 60%); semuanya telah didedahkan oleh Sabahkini.net sebelum ini, terutama Projek Sistem Solar Hibrid Fasa II Pulau Banggi, Kudat.

Soal sama ada Zahida telah bernikah dengan Menteri Top-Up tidak wajar ditimbulkan untuk menutup Skandal Seks mereka kerana rakyat Malaysia mahu tahu dari mana Menteri Top-Up memperolehi wang tidak kurang RM500 juta (Rekod SPRM); setakat ini RM50 juta daripadanya telah diserahkan kepada Zahida.

Kerakusan Zahida membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Ampang Jaya polis pada 3 Mac 2012 membawa padah kerana RM200,000 wang yang kononnya dilarikan Noor Azman Azemi lesap; malah kes yang disiasat mengikut Seksyen 406 Kanun Keseksaan kerana pecah amanah masih belum dapat dibuktikan.

Lebih malang apabila pada 18 April 2012, Ahli Parlimen Ampang, Zuraida Kamaruddin memperoleh penyata bank peribadi Zahida dan mendedahkan kepada media di lobi Parlimen bahawa terdapat beberapa transaksi yang dilakukan Menteri Top-Up itu kepada Zahida di antara Oktober 2011 hingga Januari 2012.

Kata Zuraida, pada bulan Oktober 2011 sahaja ada dua transaksi iaitu RM36,000 dan RM26,000. Maknanya pada bulan itu sahaja sebanyak RM58,000 tunai yang diambil Noor Azman Azemi untuk dimasukkan ke dalam akaun Zahida Rafik.

Pada November 2011 pula terdapat RM118,000 dan pada Disember pula terdapat RM333,000. Pada Januari 2012 RM510,000. Jumlah kesemuanya lebih kurang RM1.4 juta dalam masa empat bulan.

Zuraida Kamaruddin turut mendedahkan Zahida Rafik mempunyai sebuah kereta mewah jenis BMW 6 Series, Porshe, Toyota Harrier dan juga rumah bernilai RM2.9 juta.

Sikap Zahida yang suka bercakap besar kepada wartawan menyebabkan beliau terperangkap dalam dunia ciptaan sendiri dan berbangga dengan wajah ASPAL (Asli Tetapi Palsu) hasil pembedahan plastik, suntikan botok dan kolagen.

“Saya bukan nak cakap besar, tapi London sudah macam rumah kedua saya. Sekurang-kurangnya setahun dua kali saya ke sana terutama pada waktu jualan murah musim Krismas. Saya juga sangat selesa dan mahir dengan jalan-jalan di sana. Lebih daripada itu, saya mempunyai ramai teman di London, jadi tak terasa asing,” ujar Zahida kepada wartawan yang mempersoalkan hidup mewahnya sedangkan beliau bukan artis popular yang berpendapatan besar.

Menteri Top-Up dilahirkan di Semporna pada 20 Oktober 1957 dari keturunan Bajau Sikubung (Pendatang Filipina) kerana bapanya Haji Apdal pernah menjadi tentera Filipina; kini merupakan salah seorang Naib Presiden UMNO; menikah dengan Shuryani binti Shuaib dan mempunyai enam orang anak.


Agak melucukan apabila Wikipedia mencatatkan Menteri Top-Up ini mempunyai Laman Web iaitu http://shafieapdal.com tetapi pelayar internet memaklumkan kepada Paparazzi bahawa laman web tersebut menjual kondom, gajet seks dan video lucah?

Dengan bantuan rangkaian Paparazzi di JPJ dan PDRM, Paparazzi telah mengenal pasti tuduhan Zuraida bahawa Zahida memiliki beberapa kenderaan mewah import memang benar.


Mengikut rekod JPJ, Zahida memiliki tiga buah kereta mewah yang didaftarkan atas nama beliau sendiri iaitu Toyota Harrier nombor plet AAE2; BMW Model 630 (A) nombor plet WTN1941 dan Porsche Cayman s (A) nombor plet AAB3.

Kegemaran aneh Zahida iaitu suka menukar nombor plet kerana mengikut rekod JPJ, Paparazzi mengesan kereta AAE2 sebelum ini menggunakan nombor plet WLX6074, milik Hasnah Binti Yahya MyKad 600711035680 yang beralamat di Kg Chenerai Alor Pasir, 1700 Pasir Mas, Kelantan; senario ganjil kerana JPJ meluluskan penukaran nombor Plet bagi pemilik yang berasingan.

Manakala kereta BMW WTN 1941 sebelum ini menggunakan nombor Plet AAB3 dan kereta Porche AAB3 sebelum ini menggunakan nombor plet WTN 1941, kedua-duanya milik Zahida.

Zahida yang gemar memandu laju tidak pernah menjelaskan 10 saman trafik sejak 2005 atas pelbagai kesalahan termasuk memandu laju mempunyai saman tertunggak sejumlah RM980, tetapi kebal daripada waran tangkap.

Semakan lanjut rekod RAM, Paparazzi mendapati Zahida mempunyai rekod kewangan yang kurang baik kerana disaman oleh Malayan Banking disebabkan gagal membayar pinjaman perumahan di No 10678, Lot 14529, Gombak, Kuala Lumpur yang masih tertunggak RM210,000.


Namun dalam kenyataan balas Zahida pada 20 April 2012 berhubung pendedahan penyata akaunnya, Zahida menjelaskan bahawa beliau melakukan perniagaan penjualan kereta import bersama abang iparnya serta perniagaan arang batu di Kalimantan, Indonesia bersama abang angkatnya (?).

"Semua penyata akaun serta wang yang dimaksudkan oleh Ahli Parlimen Ampang adalah benar, tetapi ia adalah hasil titik peluh saya sendiri dalam perniagaan yang diceburi dan ianya tiada kaitan dengan seorang menteri yang dikaitkan oleh YB. Zuraida Kamaruddin kepada umum," kata Zahida yang mengakui mempunyai pelbagai rangkaian perniagaan yang diceburi setelah tidak lagi aktif dalam bidang lakonan.

Semakan Paparazzi di Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) mendapati bahawa Lembaran Putih Sdn.Bhd adalah syarikat Dormant dan telah diwinding-up melalui suit 28-308(4)-2007 Kuala Lumpur pada 28 Nov 2007 dan diwartakan pada 19 Jun 2008. Manakala Noble Benchmark Sdn.Bhd pula tidak lagi menghantar Penyata Kewangan sejak 5 Ogos 2008. Persoalannya kenapa Zahida tidak berterus terang?


Antara berita SEKS di media Tempatan

Saya petik:
[BH] KANGAR: Seorang peniaga mendakwa seorang remaja berusia 15 tahun anak kepada pengasuh anaknya, memaksa anak perempuannya yang baru berusia tiga tahun melakukan seks oral menyebabkan mangsa sering mengalami kesakitan pada bahagian alat sulit terutama ketika membuang air kecil.

Wanita berusia 42 tahun itu mendakwa, anaknya sejak tiga minggu lalu dikatakan pernah berkali-kali mengadu kepada beliau mengenai perbuatan anak lelaki kepada pengasuh itu yang dikatakan pernah mengajarnya melakukan seks oral.

Sehubungan itu, katanya, atas nasihat pihak hospital beliau membuat laporan polis tengah hari semalam, selepas khuatir anaknya itu menjadi mangsa cabul termasuk kemungkinan besar dirogol.
Katanya, beliau pernah bertanyakan kepada pengasuh anaknya itu mengenai aduan berhubung kelakuan tidak senonoh yang diceritakan mangsa.

Bagaimanapun, katanya, dakwaan itu dinafikan wanita terbabit dengan alasan tidak pernah meninggalkan mangsa seorang diri bersama anak lelakinya itu.

“Saya sendiri tidak tahu bila ia bermula, tetapi seingat saya cerita terbabit sudah mula timbul sejak tiga minggu lalu sehinggakan anak saya mula takut dan menangis setiap kali ingin ke rumah pengasuh berkenaan.

“Namun, selepas anak saya mula mengalami masalah untuk kencing dua tiga hari lalu, saya mula musykil. Justeru, saya terus bawa dia ke hospital untuk pemeriksaan, sebelum dinasihat membuat laporan polis, “ katanya ketika ditemui di sini, semalam.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kangar, Superintendan Abdul Rahman Mohd Noordin ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan yang dibuat ibu mangsa kira-kira jam 12 tengah hari semalam. 

P/s: Ada satu kisah benar, isteri saya menceritakan kepada saya bahawa anak kawannya yang berumur 5 tahun, meminta seks daripada bapanya, "Abah, nak seks tu satu macam dalam TV3". Mungkin kanak-kanak ini ingat seks itu seperti biskut.  Apakah perasaan anda sebagai bapa apabila anak sekecil itu telah dihidangkan dengan cerita/berita seks di dalam media? Rosak anak-anak kita!!  Di mana etika media kita? Atau sudah tidak beretika demi mempertahankan politik jijik pihak tertentu?
[VIDEO] Kelantan - 3 Lions XII - 0 : Jaringan Menarik
Sabtu, Mei 05, 2012 | Author: Tuk Kiyai


Rangking Kebebasan Media 2012 oleh FREEDOM HOUSE yang baru dikeluarkan  menunjukkan Malaysia terperosok jauh di belakang berbanding Monggolia (80), Papua New Guinea (54) dan Bangladesh (111). Malaysia berada di tempat 144 dari 197 negara.
Apa alasan Kerajaan umno BN untuk menafikan perkara ini? Dan adakah akan umno berlapang dada mengiktiraf  rangking ini?  Kalau tidak,  mengapa? atau Kerajaan umno BN mahu membuat rangkingnya sendiri? Kah kah kah...

[BONGKAR] Kezaliman Polis Yang Disembunyikan daripada Media BN
Sabtu, Mei 05, 2012 | Author: Tuk Kiyai
Saya petik:
[SK] PETALING JAYA, 4 MEI: Pihak media arus perdana terus menyembunyikan kisah mangsa tindakan agresif polis pada perhimpunan Bersih 3.0 meskipun seorang demi seorang mangsa tampil membuat pengakuan membongkar kezaliman pihak polis.

Kisah tragis tindakan agresif polis diceritakan oleh Pengedar Teh, Lau Chee Sun, yang terkena tembakan canister gas pemedih mata dari jarak 10 meter sehingga mengakibatkan kecederaan di bahu kiri.

“Dalam keadaan sesak, tembakan dilepaskan dari bawah jambatan landasan kereta api. Saya melihat dua canister ke arah saya. Saya berjaya mengelak salah satu daripadanya. Saya rasa pening dan mencari tempat berlindung. Saya berjalan ke kedai mamak untuk menyelamatkan diri,” katanya.

Sementara itu, seorang lagi mangsa, Jashamsurnizam Md Jani pula disepak di belakang badan sebelum dihumban ke longkang oleh tiga anggota polis berhampiran bangunan DBKL.

Beliau merupakan seorang pensyarah berkata, kejadian tersebut berlaku ketika orang ramai bersesak menyelamatkan diri dan beliau berjalan kaki seorang diri menuju ke HKL sambil menanggung kesakitan.

Jelas beliau, ketika di HKL terdapat ramai pegawai tinggi polis menunggu di hadapan pintu kecemasan dan sehingga kini, beliau, masih belum memperoleh laporan perubatan.

“Saya dicampak ke dalam longkang sedalam dua atau tiga kaki. Saya mengalami kecederaan retak di bahagian tangan kanan dan tempurung lutut kanan saya lari. Saya bangun sendiri dan menuju ke HKL,” katanya.

Seoarang Jurutera, Mohd Firdaus Nurhakim Mohd Esah menceritakan detik hitam yang dialami sepanjang 100 meter menuju ke tempat tahanan apabila beliau di pukul oleh beberapa anggota polis sehingga mengalami kecederaan di bahagian belakang badan dan leher.

“Pada jam 5.30 petang, ketika itu keadaan dilihat agak tenang di Dataran Merdeka. Polis datang dari dua arah dan saya mengangkat tangan tanda menyerah. Saya tidak tahu hendak lari ke mana lagi dan mereka membelasah saya disitu juga. Sepanjang jalan menuju tempat tahanan, lebih sepuluh anggota polis membelasah saya. Seorang polis menanduk dada saya menggunakan kepalanya.

“Saya terkilan sebab saya tidak membuat apa-apa kepada mereka. Mereka tidak ada hak berbuat sebegitu kepada saya,” katanya.

Katanya, pihak polis memukul dalam keadaan terburu-buru sehingga beliau tidak dapat bernafas dan diseret sehingga ke Dataran Merdeka.

Beliau mengakui melihat sendiri tindakan pihak polis meragut rantai emas selain merampas dompet peserta dan apabila ditanya dimana dompet berkenaan, jawapan yang diterima hanyalah ‘tidak tahu’.

Beliau turut mengakui pihak polis yang memukulnya tidak memakai nombor badan seperti kebiasaan dan hanya bersorak ‘Padan Muka’ kepadanya ketika dibawa oleh dua anggota polis.

“100 peratus pasti, nombor badan tiada. Bahagian nama saya tidak pasti. Layanan yang diterima di Pulapol berbeza. Saya diberitahu unit di Dataran dan Pulapol berbeza,” katanya.

Lapan orang individu yang mengalami kekasaran telah membuat laporan polis hari ini di Ibu Pejabat Polis Petaling Jaya sambil ditemani oleh wakil Lawyer Of Liberty (LFL) Fadiah Nadwa Fikri dan wakil SUARAM, Nalini Elumalai.

Fadiah yang ditemui sejurus selepas itu berkata, pihaknya akan berbincang dan mengumpul segala maklumat berkaitan mangsa keganasan polis dan mendesak satu suruhanjaya penyiasatan bebas ditubuhkan.
Polis siar foto anggota kasari orang ramai, wartawan
Jumaat, Mei 04, 2012 | Author: Tuk KiyaiPolis Diraja Malaysia (PDRM) hari ini menyiarkan dalam Facebook polis Kuala Lumpur rakaman gambar anggota polis yang didakwa telah mengkasari orang awam serta wartawan semasa perhimpunan BERSIH 3.0 Sabtu lalu.

Dalam kenyataan yang turut disiarkan dalam Facebook tersebut, Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Mohmad Salleh menyeru orang ramai supaya tampil memberi kerjasama dan bukti.

"Melalui rakaman gambar-gambar ini, saya mengambil kesempatan ini untuk menyeru mana-mana juga orang ramai yang berada di sekitar tempat kejadian, khususnya terhadap mereka yang menyaksikan kejadian itu, tampil memberi kerjasama, serta bukti-bukti yang ada untuk keterangan mereka direkodkan oleh pegawai penyiasat berdasarkan kepada prosedur undang-undang negara ini," katanya.

Bagaimanapun, pihak polis nampaknya hanya berminat dengan satu insiden yang berlaku di sepanjang Jalan Tun Perak di mana ia hanya menunjukkan pergelutan yang berlaku di hadapan cawangan bank OCBC di situ.

Banyak lagi gambar atau klip video yang menggambarkan kekejaman polis semasa BERSIH 3.0 yang telah dimuat-naik di Internet oleh para saksi, tidak disebut.

Selain itu, Facebook itu juga turut menyiarkan sejumlah 42 keping lagi gambar hasil daripada penelitian terhadap gambar-gambar yang telah dirakam oleh media dan polis semasa perhimpunan BERSIH 3.0 yang diadakan di sekitar Bandaraya KualaLumpur ke Dataran Merdeka pada 28 April lalu.

"Di samping itu, turut diedarkan adalah gambar-gambar yang
mengandungi aksi-aksi deretan peserta perhimpunan yang telah merempuh kawalan polis di suatu lokasi yang berhampiran dengan Dataran Merdeka.

"Rempuhan ini menunjukkan peserta perhimpunan mempunyai hasrat menuju ke Dataran Merdeka yang dikawal oleh polis dan pihak Bandaraya Kuala Lumpur," kata Mohmad.

Bagaimanapun, gambar-gambar yang ditunjukkan itu sepadan dengan
gambar Malaysiakini di mana peserta memecahkan benteng polis di hadapan KLCC, di sudut Jalan Ampang dan Jalan P Ramlee, kira-kira 5 kilometer dari Dataran.

Mohmad menyeru orang ramai yang mengenali pihak atau kepada individu dalam gambar tersebut supaya tampil memberi maklumat kepada mana-mana pegawai polis, balai polis atau berhubung terus dengan ASP Azmi Aziz, pegawai jabatan siasatan jenayah D7A ibupejabat polis Kuala Lumpur melalui emel azmiaziz@rmp.gov.my atau telefon 019-2602344 dan 019-3872344.

Sementara itu, dalam satu lagi kenyataan Mohmad berkata berikutan penyiaran gambar mereka yang terlibat, hanya seorang yang tampil setakat ini untuk membantu siasatan.

Katanya, lelaki berkenaan yang berumur 39 tahun, datang sendiri ke ibupejabat polis kontinjen Kuala Lumpur pada jam 3 petang tadi.

"Sementara itu, seorang siswa berumur 22 tahun telah berjanji akan serah diri bersama peguamnya pagi esok," katanya.
Anwar Akan Bikin Najib 'Panas' Mulai 7 Mei Ini?
Jumaat, Mei 04, 2012 | Author: Tuk Kiyai
Saya petik:
[HD] KUALA LUMPUR: Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim dijangka membuat beberapa pengumuman penting dalam siri jelajah 'Merdeka Rakyat: Pasca Bersih 3.0' akan bermula 7 Mei ini.

Menurut Pengarah Strategi PKR Rafizi Ramli, pengumuman itu antara lain berkaitan dengan kedudukan Pengerusi dan Timbalan Pengerusi SPR yang sebelum ini mengaku sebagai ahli Umno.

Pengumuman itu dijangkan dibuat pada malam pelanjaran program jelajah itu di Padang Kampung Baru, Batu Caves, Gombak 7 Mei ini.

Selain itu, program jelajah itu juga antara lain akan memberi gambaran sebenar kepada rakyat berhubung perhimpunan bersejarah Bersih 3.0 yang dilapor berat sebelah oleh media arus perdana.

"PKR akan terus membawa berita gembira dari Bersih 3.0 ke seluruh negara mengenai kebangkitan rakyat. Tarikh 28 April 2012 akan kita nobatkan sebagai Merdeka Rakyat.

"PKR juga akan menayangkan dengan terperinci kejadian keganasan yang dilakukan pihak berkuasa," kata Rafizi.

Selain itu Anwar juga dijangka membongkarkan perkembangan terkini perbicaraan kes rasuah pembelian kapal selam Scorpene yang mengaitkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.
[VIDEO] Najib nak rempuh pejabat MB Klate
Jumaat, Mei 04, 2012 | Author: Tuk Kiyai
Walaupun Mohon Maaf, Senator Australia akan saman NST
Jumaat, Mei 04, 2012 | Author: Tuk Kiyai

Saya petik:
[TMI] KUALA LUMPUR, 4 Mei — Senator Australia Nicholas Xenophon telah mengesahkan beliau akan mengemukakan saman terhadap New Straits Times (NST), menuduh akhbar Umno itu sengaja menjejaskan keselamatannya apabila mengeluarkan artikel yang menggambarkan dirinya sebagai anti Islam.

Ahli Parlimen bebas itu berkata kepada The Malaysian Insider, beliau memahami niat akhbar berkenaan menarik balik laporan yang disiarkan mereka namun beliau akan tetap mengambil tindakan perundangan sama ada di Malaysia mahupun Australia.

“Saya akan mengadakan perbincangan dengan peguam di Malaysia dan Australia berhubung perkara ini.

“Ini adalah fitnah yang keterlaluan dan ianya amat menyedihkan.

“Pendapat saya terhadap Islam adalah satu rekaan semata-mata ... ianya menjelikkan,” katanya dalam perbualan telefon kepada The Malaysian Insider semalam.

Akhbar pro-Umno itu semalam mengakui telah membuat kenyaatan tidak benar terhadap Xenophon (gambar) dalam artikelnya pada Rabu laluyang menggelarkan Islam sebagai “pertubuhan jenayah” ketika ucapannya pada 2009 di Parlimen Australia.

Namun, menurut Hansard, senator terbabit yang merupakan sekutu kuat Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim, menegaskan beliau menggunakan istilah “Scientology”.

“Sudah tentu ia membahayakan saya. Saya dituduh melakukan sesuatu yang sangat serius ... menghina Islam dalam keadaan yang amat hina.

“Saya telah dinasihatkan keselamatan saya sekarang ini berada dalam keadaan merbahaya,” katanya.

Xenophon menjelaskan walaupun NST telah menarik balik kenyataan dalam artikel tersebut daripada laman web mereka, ia telah dibaca oleh ribuan pelawat.

Beliau menegaskan dirinya tidak menentang Islam malah amat menghormati agama tersebut.

“Sampai hati mereka melakukan perbuatan itu?” soalnya. “Saya amat menghormati masyarakat Malaysia ... Malaysia merupakan rakan saya.”

Tambahnya, beliau berada di Malaysia sebagai sebahagian daripada suruhanjaya pemerhati antarabangsa pembangkang untuk memantau Bersih 3.0 bukan atas jemputan tetapi atas “dasar kehendak” untuk negara dan rakyatnya.

“Ini adalah perkara yang saya perlu lakukan, satu keperluan. Saya perlukan tindakan mahkamah atas apa yang berlaku,” katanya merujuk kepada keputusan mengambil tindakan mahkamah.

Apabila ditanya, sama ada beliau akan menggesa kerajaan Malaysia mengambil tindakan NST, Xenophon menjelaskan beliau akan mendapatkan nasihat peguamnya terlebih dahulu.

Namun begitu, menurutnya, akhbar Umni itu telah “mengeruhkan keadaan.”

“Saya tidak faham bagaimana mereka boleh melakukan perkara ini,” katanya.

Dalam respon terhadap insiden semalam, NST telah berjanji akan menyiarkan “kenyataan yang sepatutnya” di akhbar dan juga laman webnya, dan menambah mereka menyesali tindakan ke atas senator bebas Australia itu.

Respon balas NST adalah: “merujuk kepada berita yang disiarkan terhadap rungutan Encik Nicholas Xenophon berhubung artikel bertajuk ‘Pemerhati Di dalam Perhatian’ dengan sub tajuk ‘Rakan Subahat Dipersoal: Pemimpin Anti Islam Australia Dikecam’, seperti yang disiarkan pada 2 Mei, 2012 edisi New Straits Times yang disiarkan kami.

“Kami menyesali artikel tersebut mengandungi kenyataan terhadap Xenophon, terutamanya yang menggunakan perkataan ‘Islam’ yang beliau tidak gunakan sewaktu ucapan di Parlimen pada November 2009. Kami mengambil langkah untuk meminda kenyataan itu dengan kenyataan yang wajar dalam akhbar dan versi online untuk menyelesaikan isu ini.

“Kami menyesali perkara ini dan memahami Xenophon telah terseksa dan malu daripada penyiaran artikel berkenaan, dan secara jujurnya, tindakan kami ini akan menyelesaikan perkara ini.

Menurut laporan Sydney Morning Herald (SMH) semalam, Xenophon mendakwa NST telah menuduhnya menggunakan perkataan “Islam” bagi menggantikan perkataan sebenar “Scientology”, yang telah dikritiknya pada ucapan 2009 adalah,”contoh taktik kotor kerajaan yang juga digunakan terhadap Ketua Pembangkang Anwar.”

NST telah menggugurkan artikel tersebut daripada laman web mereka, namun salinan tersebut masih boleh ditemui dalam direktori mereka.

Dalam artikel NST, Xenophon bukan sahaja dituduh menghina Islam dalam ucapan penangguhan Parlimen Australia pada 2009, namun turut menyatakan sokongan terhadap komuniti LGBT (lesbian, gay, bisexual and transgender.

NST memetik laporan ucapan tersebut yang mana senator itu berkata: “Apa yang kita lihat adalah paten jenayah dan kekejaman dunia. Sebagai bukti, ia tidak berlaku dengan sengaja; ia telah dirancang. Islam bukanlah pertubuhan agama. ia adalah organisasi jenayah yang bersembunyi di sebalik kepercayaan beragama.” (“What we are seeing is a worldwide pattern of abuse and criminality. On the body of evidence, this is not happening by accident; it is happening by design. Islam is not a religious organisation. It is a criminal organisation that hides behind its so-called religious beliefs.”)

Namun begitu, SMH melaporkan, ucapan sebenar Xenophon berbunyi: “Apa yang kita lihat adalah paten jenayah dan kekejaman dunia. Sebagai bukti, ia tidak berlaku dengan sengaja; ia telah dirancang. Scientology bukanlah organisasi keagamaan. Ia adalah organisasi jenyah yang bersembunyi di sebalik kepercayaan beragama.” (“What we are seeing is a worldwide pattern of abuse and criminality. On the body of evidence, this is not happening by accident; it is happening by design. Scientology is not a religious organisation. It is a criminal organisation that hides behind its so-called religious beliefs.”)

Menurut laporan NST, Xenophon turut menyatakan sokongan terhadap perkahwinan sejenis dalam ucapan penangguhan yang sama, dan menyatakan ahli Parlimen lain turut sependapat dengannya dan pertubuhan sedemikian dibenarkan oleh undang-undang.

Akhbar itu turut memetik kenyataan Ahli Parlimen Bebas, yang bersama PKR sebelum ini, Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim yang mengkritik Xenophon atas kenyataan tersebut yang bukan sahaja melampau terhadap Islam malah turut menyokong LGBT.

“Perlukah kita membiarkan orang macam Xenophon ini mempengaruhi budaya dan moral masyarakat kita menggunakan politik? dengan bersama Xenophon, adakah ini menyatakan Anwar turut menyokong pergerakan LGBT?” soalnya dipetik NST.

“Saya turut mencabar ulama PAS untuk menyoal Anwar kenapa beliau bersama Xenophon sebagai rakan, sedangkan jelas Xenophon menentang nilai-nilai Islam.”

SMH bagaimanapun tidak menyatakan laporan NST berkenaan sokongan Xenophon terhadap gejala homoseks.

Namun akhbar itu mendakwa NST enggan mengulas lanjut berkenaan perkara itu malam tadi.

Xenophon merupakan salah seorang panel bebas yang antarabangsa “pra pilihan raya” yang dijemput ke Kuala Lumpur oleh Anwar untuk memerhati sistem pilihan raya negara.

Kumpulan tersebut mempunyai misi enam hari bermula 25 April ditugaskan untuk menemuramah kerajaan tempatan dan pemimpin politik, sebelum menyiapkan laporan dan cadangan berkenaan penambah baikan system pilihan raya yang bebas dan adil di Malaysia, berikutan pembangkang menyatakan sistem pilihan raya Malaysia adalah tidak adil dan bebas.

Mereka turut membuat pemantauan sewaktu Bersih 3.0 Sabtu lalu, dan dalam respon awal, Xenophon menegaskan perhimpunan itu aman dan meriah, walaupun pemimpin kerajaan mendakwa berlakunya kekacauan. Oleh kerana kenyataan itu, Xenophon menerima kritikan kerana dikatakan bersekongkol dengan Anwar, dan persoalan berkenaan pendirian bebasnya ditimbulkan. 

P/s: Mengapa Xenophon dituduh anti-Islam? Jawapannya ialah kerana beliau berkawan dengan Anwar Ibrahim. Kalau dia berkawan dengan PM Wasatiyah sudah pasti tuduhan itu tidak berlaku. Jika berkawan dengan manusia bernama Anwar Ibrahim akan dituduh anti-Islam, pengamal seks songsang, dan sebagainya....
BERSIH 3.0: Video Paling Menarik
Jumaat, Mei 04, 2012 | Author: Tuk Kiyai


Tak cukup dengan air pemedih mata, ditembaknya pulak gas pemedih mata
Video BERSIH 3.0 Ini Telah Dipadam Tetapi Dimuat turun Kembali
Jumaat, Mei 04, 2012 | Author: Tuk Kiyai
 Syabas JKK FanClub!!


Rakan sekerja dicekup khalwat
Jumaat, Mei 04, 2012 | Author: Tuk Kiyai


Saya petik:
[SH] AMPANG- Seorang lelaki yang dipercayai tidak pulang sejak tiga bulan lalu ditangkap khalwat bersama kekasihnya dalam serbuan di Taman Chempaka, di sini, awal pagi semalam.

Serbuan yang dilakukan Jabatan Agama Islam Selangor dan Pegawai Masjid Al-Azim Pandan Indah kira-kira 1 pagi berjaya menahan lelaki berusia 27 tahun dan seorang perempuan, 22 tahun yang dipercayai tinggal bersama di rumah sewa berkenaan.

Ketika ditahan, perempuan itu memberi alasan tiada pilihan untuk tinggal di tempat lain menyebabkan dia tinggal bersama rakan sekerja yang berkhidmat dengan sebuah syarikat swasta itu.

Pegawai Masjid Al-Azim, Ahmad Nawi Othman berkata, pihaknya menerima aduan mengenai lelaki dan wanita berkenaan tinggal serumah sehingga menimbulkan keraguan penduduk.

“Pemeriksaan lanjut menemui seorang perempuan berpakaian lengkap di dalam bilik,” katanya.

Ahmad Nawi berkata, lelaki berkenaan sudah berkahwin dan tidak pulang ke rumah isterinya sejak tiga bulan lalu, manakala pasangannya masih bujang.

“Difahamkan lelaki berkenaan mengenali teman wanitanya itu sejak setahun yang lalu. Dia juga dipercayai tidak memberi nafkah kepada isterinya.

"Operasi itu dijalankan mengikut Seksyen 29, Enakmen Jenayah Syariah Jais 1995 dan jika disabit kesalahan kedua-duanya boleh didenda RM3,000 atau penjara dua tahun atau kedua-duanya sekali," katanya.

KUALA LUMPUR 3 Mei - Belum pun reda isu penyebaran gambar aksi panas seorang lelaki mirip Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) Azmin Ali, kini tersebar pula desas-desus mengatakan empat lagi video aksi panas pemimpin pembangkang akan didedahkan.

Difahamkan video-video panas tersebut hanya menanti masa untuk didedahkan dengan dua daripadanya dikatakan menyerupai dua pemimpin tertinggi PKR dan masing-masing seorang lelaki yang mirip pemimpin kanan Pas serta DAP. 

Malah, khabar angin mengenai kemungkinan penyebaran empat lagi video panas terbaru itu turut disiarkan di dalam blog propembangkang, suarapakatanrakyat.com.

"Semua ini, kalau-kalau benar berlaku nanti penulis lihat bakal mengusutkan senario politik negara yang sudah sedia kusut dengan pendedahan gambar dari video (didakwa) membabitkan Azmin. -utuseks


P/s: Dengan keluarnya video seks fitnah pemimpin Pakatan Rakyat bermaksud pilihanraya semakin dekat....Gerombolan sudah tidak ada isu lagi untuk berhujah dengan Pakatan Rakyat.
Siapa sebenarnya individu yang mewujudkan blog suarapakatanrakyat.com? Anda jangan mudah terpedaya dengan helah blog tersebut? Kepada blog pro Pakatan, sila keluarkan blog tersebut dari blog anda. Tak usahlah mempromosikannya di blog anda!!
Dengan Rakyat Polis Berani, Dengan Jarum Polis Takut!!
Jumaat, Mei 04, 2012 | Author: Tuk Kiyai

Foto: Yop Tualang Sekah

Apa reaksi anda apabila melihat foto abang polis ini?

Berbeza dengan reaksi mereka (polis) pada BERSIH 3.0...Kah kah kah
Bapa Bayar Wang Tebusan untuk Bebaskan Anak Ini
Jumaat, Mei 04, 2012 | Author: Tuk Kiyai
Saya petik:
[BH] KUALA LUMPUR: Pelajar Sekolah Antarabangsa Mont Kiara, Nayati Shamelin Moodliar, 12, yang dilaporkan diculik ketika berjalan kaki ke sekolahnya sejak seminggu lalu dibebaskan pagi semalam, kira-kira 19 jam selepas ibu bapanya membayar sejumlah wang tebusan kepada kumpulan penculiknya.

Dalam kejadian jam 7.55 pagi itu, kanak-kanak terbabit ditinggalkan bersama telefon bimbit milik seorang suspek kes penculikannya di Hentian Rehat dan Rawat (R&R) Sungai Buloh sebelum mangsa menghubungi ibu bapanya memaklumkan pembebasannya dan meminta mengambilnya di tempat kejadian. 

Bertindak atas maklumat itu, ibu bapa mangsa, Sham Moodliar, 41, dan Janice Smith, 40, kedua-duanya warga Belanda, bergegas ke lokasi dan menemui anak lelaki mereka dalam keadaan selamat tetapi keletihan, selain ketakutan sebelum memaklumkan polis mengenai penemuannya. 

Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Mohmad Salleh ketika mengesahkan pembebasan mangsa, berkata kanak-kanak itu ditemui sendiri oleh keluarganya di hentian berkenaan tanpa sebarang kesan kecederaan kecuali mengalami trauma berikutan kejadian menimpanya sejak seminggu lalu.

“Mangsa diambil sendiri oleh ibu bapanya selepas dihubungi anak mereka. Ada kemungkinan mangsa ditinggalkan di situ ketika kumpulan penculiknya dalam perjalanan melarikan diri. Kita mengesahkan memang ada wang tebusan ibu bapa mangsa yang mendorong kepada pembebasannya pagi ini.

“Berdasarkan maklumat yang diterima, ibu bapa mangsa membayar wang tebusan itu di satu lokasi di Cheras kira-kira jam 12 tengah hari semalam selepas mengadakan beberapa siri rundingan dengan kumpulan penculik.

“Bagaimanapun, saya tidak boleh mendedahkan berapa jumlah wang tebusan yang dibayar, namun jumlahnya ‘boleh tahan’,” katanya kepada pemberita, di sini semalam.
Dalam kejadian 27 April lalu, Nayati yang lengkap berpakaian sekolah diculik dua lelaki tidak dikenali menaiki PROTON Gen-2 disyaki kereta curi, ketika sedang berjalan kaki di persimpangan Jalan Kiara - Jalan Kiara 1 untuk ke sekolah kira-kira jam 7.35 pagi, malah tempat kejadian hanya 700 meter dari rumah keluarganya di Kondominium 10 Mont Kiara.

Ibu bapanya kemudian membuat laporan di Balai Polis Mont Kiara selepas dimaklumkan mengenai kehilangannya oleh pihak pengurusan sekolah pada jam 7.45 pagi sebelum polis mengklasifikasikan kejadian itu sebagai kes penculikan dan disiasat mengikut Seksyen 3 Akta Penculikan.

Mohmad ketika mengulas lanjut, berkata pihaknya tidak terbabit langsung dalam keputusan pembayaran wang tebusan itu, sebaliknya dilakukan keluarga mangsa sendiri yang risaukan keselamatan anak mereka.

“Polis sedang menjalankan siasatan kes ini mengikut Seksyen 3 Akta Penculikan yang membawa hukuman mati jika sabit kesalahan. Kita juga sedang giat mengesan dan memburu kedua-dua suspek.

“Polis akan mengambil keterangan kanak-kanak itu secepat mungkin bagi membantu siasatan,” katanya.

Ditanya mengenai kemungkinan kes berkenaan turut membabitkan ahli keluarga mangsa seperti dilaporkan sebelum, beliau memaklumkan perkara itu masih dalam siasatan.

Sementara itu, Janice ketika dihubungi semalam menyatakan rasa syukur di atas penemuan anak lelakinya, malah turut merakamkan penghargaan kepada rakyat negara ini, terutama Polis Diraja Malaysia (PDRM) yang bertindak pantas dalam usaha mengesan kanak-kanak berkenaan.

“Syukur, Nayati selamat dan tidak mengalami sebarang kecederaan. Bagaimanapun, dia sedikit trauma dengan kejadian itu dan sedang berehat.

“Kepada Kerajaan Malaysia, khususnya PDRM, terima kasih kerana memberikan keutamaan kepada keselamatan anak kami, termasuk merancang rapi setiap tindakan yang diambil dalam menyelesaikan kes itu tanpa membahayakan nyawa Nayati.

“Kami akan mengadakan sidang media esok (hari ini), anda (wartawan) boleh bertanyakan lebih lanjut mengenai kejadian ini. Kami berharap pihak media memahami situasi kami sekeluarga,” katanya sambil menyatakan hasrat mereka untuk terus menetap di negara ini walaupun masih trauma dengan kejadian berlaku.


P/s: Inilah realiti yang berlaku di negara yang paling selamat di Asia Tenggara...

[VIDEO] Lelaki Ini Tiga Hari Masuk ICU Akibat Dibelasah Polis
Khamis, Mei 03, 2012 | Author: Tuk KiyaiPendedahan panas oleh seorang mangsa keganasan pihak polis semasa Himpunan Bersih 3.0 di Kuala Lumpur baru-baru ini. Beliau terlantar tiga hari di ICYU Hospital Kuala Lumpur (HKL) gara-gara tindakan begitu ramai polis membelasahnya berhampiran Dataran Merdeka pada petang 28 April lalu
Oleh Dr Abd Aziz Bari


'Ini Baju Kuning Tangkap'

SAKSI MATA Saya ditahan sekitar jam 350 petang semalam dekat OCBC ketika hendak pergi basuh muka di paip di situ. |

Penguatkuasa DBKL dan polis ramai-ramai keroyok saya dan menjerit: "Ini baju kuning tangkap!".

Saya tak kenal atau ingat identiti mereka tetapi saya terus diseret dan dimaki hamun.

Mereka kelihatan hendak mengejar orang lain tetapi bila mereka gagal mereka terus cekup saya hanya kerana saya pakai baju kuning BERSIH! Aneh. Sejak bila pakai baju kuning satu jenayah di Malaysia?

Itu sudah cukup jelas untuk memberi kita isyarat tentang integriti polis dan agensi lain termasuk DBKL.

"Tua tak sedar diri, dah tua duduk rumah sajalah."

Itulah antara ejekan yang saya dengar sewaktu diheret oleh anggota polis untuk dikumpul di depan DBKL. Kemudian saya ada mendengar rungutan yang polis turut mengejek kami: "Ini semua anjing Anwar Ibrahim'"

Sewaktu diheret polis mengugut seorang petugas media yang cuba mengambil gambar saya ditangkap. Begitu juga ketika kami semua dikumpul dekat Kelab Diraja Selangor.

Macam samseng

Pelik, adakah undang-undang menyekat orang ambil gambar di negara ini? Seorang pelajar fotografi mengadu kameranya yang berharga ribuan ringgit dimusnahkan oleh seorang anggota polis.

Umumnya saya lihat polis bertindak ganas dan memihak kepada Umno-BN. Pada saya hari itu polis kelihatan macam samseng PERKASA. Mereka nampak jelas marah dengan Pakatan Rakyat.

Tetapi yang lucunya bila saya tinggikan suara dan tanya undang-undang apa yang mereka gunakan anggota polis tersipu-sipu dan cepat-cepat beredar. Ini berlaku ketika kami dihimpun macam pendatang asing dekat Kelab Diraja Selangor.

Itulah gelagat anggota polis berpangkat rendah yang mulanya cuba tunjuk garang dan samseng. Para pegawai mereka duduk jauh-jauh.

Pada satu peringkat saya jerit seorang pegawai supaya segera beri rawatan kepada seorang Orang Kena Tahan (OKT) yang terbaring kesakitan. Pegawai ini panik dan tak tahu buat apa-apa. Saya kata, "awak ada budi bicara dan kalau orang ini mati awak akan disoal."

Pegawai ini pucat tak terkata apa-apa.

Itu semua menunjukkan pasukan polis ini jahil dan keliru dan takut dengan kerajaan Umno-BN. Mereka hanya berani bila mereka bergerak dalam gerombolan. Mereka mungkin tak ada akses kepada Internet dan hanya dengar arahan bos mereka saja.

Sikap samseng dan mentaliti gerombolan pasukan polis ini kelihatan apabila ada tahanan baru sampai.

Tahanan ini akan dibawa melalui kumpulan anggota polis pangkat rendah dan ketika inilah anggota polis ini akan mengambil kesempatan mengejek dan memaki hamun tahanan yang sudah lemah longlai diheret itu.

Ada juga yang akan mengambil kesempatan menumbuk, menyepak dan menampar tahanan itu.

Pada satu tahap seorang anggota Unit Amal PAS yang sedia ditahan bersama kami diseret ke dalam gerombolan anggota polis itu. Riuh rendah kedengaran di sebalik van dan trak itu.

Apa yang kelihatan apabila anggota Unit Amal itu diseret kembali ke dalam kumpulan, beliau lembik; mungkin telah dipukul oleh anggota-anggota polis yang menyeringai macam singa dalam kandang menunggu mangsa itu.

Dalam garang dan samseng itu polis ini tidak tahu apa-apa. Ketika di Kelab Diraja Selangor, saya lihat pihak polis panik bila kami ramai-ramai tanya sama ada kami ini ditahan atau ditangkap. Maklumlah konstabel dan koperal apa tahu.

Pegawai pun tidak berani duduk dekat sebab ada OKT yang tanya soalan dalam bahasa orang putih. Lucu. Masa di DBKL seorang sarjan yang tadinya kasar dan sombong mula berlembut apabila makin ramai di kalangan tahanan yang panggil saya "profesor".

Gambaran kebodohan dan ketakutan

Sewaktu di Pulapol, Ketua CID Bukit Aman Datuk Seri Bakri Zinin ada datang. Bukan main lagilah Cawangan Khas (SB) dan komando polis mengiringi dia. Begitu juga pegawai-pegawai lain yang datang bersama. Berdesup-desup mereka tabik dan hentak kaki.

Itulah agaknya gambaran kebodohan dan ketakutan mereka. Ikut perintah orang atas tak kira apa.

Di Pulapol peguam tak dibenarkan masuk langsung. Dan suasana dalam khemah kelam, di situ tak teratur. Pihak polis macam tak pasti apa yang perlu dibuat sedangkan ini bukan kali pertama mereka menangani demonstrasi BERSIH.

Ini jauh berbeza dengan imej tenteram yang cuba ditunjukkan oleh media milik Umno-BN termasuk RTM.

Satu lagi yang saya nampak ialah majoriti anggota polis yang bertugas ialah Melayu. Ada segelintir India dan Cina. Tapi yang bongkak, sombong dan ganas ialah Melayu dan India. Mereka inilah yang bongkak dan ganas. Anggota Cina amat tertib dan beradab.

Para pegawai meskipun ramai Melayu tidaklah sombong sangat. Mungkin kerana mereka mudah dikenali melalui uniform mereka.

Sewaktu di Pulapol saya dibawa ke meja Cawangan Khas (SB). Meskipun saya ditanya soalan-soalan yang saya kira aneh, ia tidak lama. Saya tidak tahu kenapa. Mungkin kerana mereka tidak mahu berdebat dengan saya.

Pesta pukul orang

Atau mungkin mereka simpati. Mereka ada bertanya sama ada saya disakiti. Saya kata saya cuma sakit hati. Saya sempat sebut pada mereka: "Wah hari ni polis berpesta pukul orang."

Saya sakit hati kerana polis tidak peduli hak asasi rakyat. Buktinya cukup banyak. Ada yang mengadu dicekup sewaktu sedang makan dalam dalam restoran. Ada yang ditangkap ketika di lobi hotel. Dan ada juga yang ditahan ketika dia hendak membeli tiket di stesen LRT.

Mereka berada jauh dari Dataran Merdeka yang diisytihar kawasan larangan. Mereka juga sudah bersurai. Mereka dipukul dan diheret oleh polis hanya kerana mereka pakai baju kuning. Malah ada yang tidak pakai baju kuning pun dicekup sama.

Ertinya hari itu polis geram dengan orang ramai. Polis sudah menjadi seolah-olah kaki pukul Umno-BN dan gerombolan anti-Bersih. Ini salah di sisi undang-undang. Apa lagi perlembagaan sebagai undang-undang tertinggi dan utama negara.

Pasukan polis, sebagaimana cabang-cabang perkhidmatan awam yang lain termasuk angkatan tentera, perlu bersikap berkecuali dan menjaga undang-undang.

Tanggapan saya terhadap polis, khususnya selepas BERSIH 3.0, mereka jahil, keliru dan tertekan. Akhlak mereka juga rendah. Ini ternyata bila Suruhanjaya Dzaidin sendiri merakamkan bahawa pasukan polis antara agensi kerajaan yang paling korup di negara ini.

Sebab itu saya tidak hairan apabila polis gagal membezakan antara menjunjung undang-undang dengan mengampu atau mempertahankan Umno-BN.

Apa pun jika lihat gambar besar kita itu semua tidak memeranjatkan. Kalau para hakim dan anggota Suruhanjaya Pencegahan SPR yang dilindungi oleh perlembagaan secara jelas pun takut dengan Umno-BN siapalah anggota-anggota polis ini. -Malaysiakini