Klik "LIKE" jika suka TUK KIYAI: ISU SEMASA

Klik "IKUT" untuk teman TUK KIYAI

Sembang & Pesanan

http://tokkiyai.freeshoutbox.net/

KALAU KELANTAN MUNDUR, UMNOLAH YANG MEMUNDURKANNYA I pkfz

Label:KOTA BHARU, Okt 15 — Setelah Umno cuba mengulangi kembali idea silamnya, mendakwa Kelantan sebagai sebuah negeri mundur, para pemimpin PAS negeri amat menyedari sememangnya itu adalah sebahagian daripada strategi lapuk Umno dalam usahanya untuk menawan Kelantan.

Perkara ini disahkan oleh Ketua Dewan Pemuda PAS Kelantan, Abdul Latiff Abdul Rahman, semasa menghubungi The Malaysian Insider bagi mengulas kenyataan Timbalan Menteri Kewangan, Senator Datuk Dr Awang Adek Hussein, dan Setiausaha Barisan Nasional (BN) Negeri, Datuk Alwi Che Ahmad, yang mendakwa Kelantan masih mundur berbanding dengan negeri-negeri lain berikutan kegagalan Kerajaan Negeri melaksanakan pembangunan sebagaimana dijanjikan pada pilihan raya tahun lepas.

Abdul Latiff memberitahu, Umno berada di dalam keadaan terdesak kerana merasakan kredibilitinya kian terhakis akibat diancam gelombang politik yang tidak keruan sejak akhir-akhir ini memaksa mereka memanipulasikan keadaan bagi menutup beberapa isu negara yang tidak pernah selesai daripada terus menjadi perhatian rakyat. Malu dan mengaibkan!

Tanpa menolak kemungkinan, Abdul Latiff turut berkata, penyakit fobia bahana tsunami politik pada pilihan raya umum (PRU) 2008 yang hampir merobek seluruh persada politik didokongnya sejak lebih 50 tahun merupakan tragedi ngeri amat menakutkan belum berjaya dipulih untuk menghadapi PRU ke 13 akan datang. Lalu mereka jadikan Kelantan mundur sebagai umpan perang saraf peringkat awal mereka menjelang pilihan raya umum atau kecil.

“Maka mereka eksploitkan semula idea lapuknya, merekacipta tuduhan mengatakan Kelantan mundur di bawah pemerintahan PAS” jelasnya, dan menyeru adalah lebih baik pemimpin Umno negeri dapatkan isu lain daripada terus mengguna idea lapuk yang sudah dimomok rakyat sebelum ini.

Tuduhan Kelantan sebagai sebuah negeri yang termundur dengan kadar kemiskinan yang tertinggi dalam negara merupakan isu pernah dimainkan Umno sebaik sahaja kerajaan PAS memerintah Kelantan sejak hampir 20 tahun lalu.

Namun ia nampaknya semakin ghairah dieksploitasikan semula oleh Timbalan Perdana Menteri yang juga selaku Presiden Umno, Tan Sri Muhyidin Yasin, dalam kempen pilihan raya kecil Dun Bagan Pinang 11 Oktober lalu. Ia kemudiannya melata, diperbesar-besarkan oleh pemimpin Umno negeri.

Dakwaan Muhyidin itu bagaimanapun disangkal oleh Ketua Penerangan PAS Pusat, Idris Ahmad, sebagai dakwaan mengarut dan tidak berasas kerana tidak menepati fakta statistik kemiskinan tegar yang dengan jelas mencatatkan bilangan isi rumah dalam kategori miskin tegar di Perak, Kedah, Terengganu, Sabah dan Sarawak ternyata lebih besar berbanding negeri Kelantan.

Sementara itu Abdul Latiff menegaskan sekiranya dakwaan tersebut adalah benar maka pihak yang bertanggungjawab memundurkan Kelantan adalah kerajaan Umno-BN sendiri, bukannya PAS kerana tanggungjawab terhadap perkara tersebut adalah terletak di tangan kerajaan Umno-BN selaku organisasi induk kepada negeri-negeri di bawahnya termasuk Kelantan.

“Peruntukan pembangunan negeri tidak disalurkan terus kepada kerajaan negeri tapi disalurkan kepada Jabatan Pembangunan Persekutuan (JPP), jadi siapa yang harus dipersalahkan dalam hal ini?” soalnya.

Tegasnya lagi, Umno sebenarnya banyak beremosi semasa membuat kenyataan. Tindakannya umpama memasang jerat untuk menjeratkan batang tubuhnya sendiri. Dan ianya jelas terbukti, pada majlis Penyampaian Bantuan Ihsan Mangsa Ribut peringkat parlimen Bachok, dekat sini, Awang Adek sendiri mendedahkan bahawa Kerajaan Pusat tidak mungkin menyalurkan peruntukan menerusi kerajaan negeri.

Sehubungan itu Abdul Latiff mengingatkan rakyat Kelantan agar tidak mudah terpengaruh dengan dakyah politik kotor Umno yang sudahpun diancam kepupusan modal untuk diisi dalam wadah perjuangan mereka.

SUMBER: themalaysianinsider

SEKETUL KEJU DAN SEHELAI TUALA KECIL

Label:


Seorang gadis datang menemui Rasulullah dengan tangan kanannya disorokkan ke dalam poket bajunya. Dari raut wajahnya, anak gadis ini sedang menanggung kesakitan yang amat sangat. Lalu Rasulullah menegurnya.

"Wahai anakku, kenapa wajahmu menampakkan kamu sedang kesakitan dan apa yang kamu sorokkan di tanganmu?"

Lalu gadis malang itu pun menceritakan hal yang berlaku padanya. "Ya,Rasulullah, sesungguhnya aku adalah anak yatim piatu. Malam tadi aku telah bermimpi dan mimpiku itu telah membuatkan aku menanggung kesakitan ini." Balas gadis tadi.

"Jika tidak jadi keberatan, ceritakanlah mimpimu itu wahai anakku."

Rasulullah mula tertarik dengan penjelasan gadis tersebut."Aku bermimpi berjumpa ibuku di dalam neraka.

Keadaannya amat menyedihkan. Ibuku meminta diberikan air kerana dia amat dahaga kerana kepanasan api neraka itu hingga peluh tidak sempat keluar kerana kekeringan sekelip mata." Gadis itu berhenti seketika menahan sebak.

"Kemudian kulihat ditangan kirinya ada seketul keju dan ditangan kanannya ada sehelai tuala kecil.Beliau mengibas-ngibaskan kedua-dua benda tersebut untuk menghalang api dari membakar tubuhnya. Lantas aku bertanya ibuku, kenapa dia menerima balasan sebegitu rupa sedangkan ketika hidupnya ibuku adalah seorang hamba yang patuh dengan ajaran islam dan isteri yang taat kepada suaminya?

Lalu ibuku memberitahu bahawa ketika hidupnya dia amat bakhil. Hanya dua benda itu sahaja iaitu seketul keju dan sehelai tuala kecil pernah disedekahkan kepada fakir. Yang lainnya hanya untuk bermuka-muka dan menunjukkan kelebihan hartanya sahaja.

Lalu aku terus mencari ayahku. Rupanya beliau berada di syurga dan sedang menjamu penghuni syurga dengan makanan yang lazat dan minuman dari telaga nabi.

Ayahku memang amat terkenal kerana sikapnya yang dermawan dan kuat beramal. Lalu aku bertanya kepada ayahku. "Wahai ayah, ibu sedang kehausan dan menaggung azab di neraka. Tidakkah ayah ingin membantu ibu sedangkan di dunia kulihat ibu amat mentaatimu dan menurut perintah agama.

Lalu dijawab oleh ayahnya. Sesungguhnya beliau dan semua penghuni syurga telah dilarang oleh Allah dari memberi walau setitik air kepada isterinya kerana itu adalah pembalasan untuk kebakhilan yang dilakukan ketika di dunia.

Oleh kerana kasihan melihat azab yang diterima oleh ibuku, aku lantas menceduk sedikit air mengguna tapak tangan kananku lalu dibawa ke neraka. Belum sempat air tersebut mencecah bibir ibuku, api neraka telah menyambar tanganku sehingga melecur.

Seketika itu juga aku tersedar dan mendapati tapak tanganku melecur teruk. Itulah sebabnya aku datang berjumpa engkau ya Rasulullah." Panjang lebar gadis itu bercerita sambil airmatanya tidak henti-henti mengalir di pipi.

Rasulullah kemudian meletakkan tongkatnya ke tapak tangan gadis tersebut lalu menadah tangan, berdoa memohon petunjuk dari Allah. Jika sekiranya mimpi gadis tersebut adalah benar maka disembuhkanlah agar menjadi iktibar kepada beliau dan semua umat Islam.

Lalu berkat kebesaran-Nya tangan gadis tersebut sembuh. Rasulullah lantas berkata, "Wahai anakku, pulanglah. Banyakkan bersedekah dan berzikir dan pahalanya kau berikan kepada ibumu. Mudah-mudahan segala dosanya terampun.

UMNO AKAN JADI PARTI YANG PALING BERSIH I pkfz

Label:


UMNO berjanji pindaan perlembagaan yang dibuat akan memastikan gejala politik wang dimatikan hingga ke akar umbi disamping menjadikan UMNO sebuah parti yang bersih dan dihormati rakyat.

JANJI? JANJI KOSONG ATAU BERISI? BAGI TOK KIYAI, KALAU NAK BERSIH UMNO DARIPADA POLITIK WANG/RASUAH, PEMIMPIN KENA BERSIH DAHULU....PEMIMPIN CAWANGAN, PEMIMPIN BAHAGIAN, PEMIMPIN PUSAT SAMPAILAH MENTERI...KALAU PEMIMPIN TU SENDIRI YANG MAKAN RASUAH DAN PEMIMPIN TU JUGAK NAK BANTERAS RASUAH ALAMATNYA PARTI TU NAK BERKUBUR...
KALAU PEMIMPIN BERZINA DAN PEMIMPIN TU JUGAK NAK BERCAKAP PASAL SEBAT KERANA ZINA APA HAL? KALAU PEMIMPIN MINUM ARAK DAN PEMIMPIN ITU JUGAK BERCAKAP PASAL SEBAT KERANA MINUM ARAK, APA HAL?

AHLI POLITIK MANA YG BOLEH SERTAI PROGRAM RASMI UNIVERSITI? AHLI POLITIK BN ATAU PAKATAN RAKYAT?

Label:


KUALA LUMPUR, 15 Okt: Dua dari lapan pemimpin mahasiswa yang dituduh bersalah membawa masuk ahli politik dalam suatu program rasmi Universiti Malaya, memberi jaminan untuk menghadiri prosiding Selasa depan, demi menjaga nama baik universiti berkenaan.

"HEP sudah buat benda (tindakan) bodoh, sia-sia dan langsung tidak angkat intelektual mahasiswa apabila panggil semula saya Selasa depan, tapi saya tetap akan hadir kerana menjaga nama Universiti Malaya,"tegas Muhammad Haafizuddin Abererah,24,ketika dihubungi semalam.

Menurut bekas Presiden Persatuan Mahasiswa Islam Universiti Malaya (PMiUM) itu lagi, perbicaraan tersebut bakal disaksikan dan ditertawakan oleh masyarakat, kerana tindak-tanduk Hal Ehwal Pelajar dan Alumni (HEPA) menipu mahasiswa sebelum ini telah pun dilaporkan beberapa media arus perdana.

Beliau yang juga Guru Sandaran Tidak Terlatih (GSTT) sebuah sekolah swasta di Pulau Pinang, berharap HEPA tidak lagi mengulangi amalan tidak profesional lalu kerana beliau sudah pun mengambil cuti kecemasan untuk menghadiri prosiding itu.

Ujarnya lagi, universiti seharusnya menggalakkan perkembangan intelektual dengan menggalakkan kebebasan akademik dan universiti autonomi dalam kalangan mahasiswa kelak.

Orang Kena Tuduh (OKT) yang lain, Abu Ubaidah Amir Abdul Malik,22, turut memberi jaminan untuk hadir ke prosiding tersebut, demi mengelakkan sesuatu yang lebih memburukkan universiti dari berlaku.

Sambil berharap kesemua OKT dibebaskan dari pertuduhan tanpa syarat, Abu juga berharap HEPA kembali menilai penguatkuasaan Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) secara rasional; agar tidak dipandang rendah oleh masyarakat sivil di luar sana.

Tambahnya lagi, jika penangguhan prosiding dilakukan sekali lagi Selasa depan, bermakna HEPA benar-benar angkuh mempermainkan sensitiviti dan komitmen kelapan-lapan OKT terbabit.

Enam OKT yang lain cuba dihubungi kemudian, tetapi gagal.

Dalam perkembangan berkaitan, Adun Seri Setia, Nik Nazmi Nik Ahmad, individu yang merasmikan Muktamar Tahunan PMiUM Mac lepas turut melahirkan rasa kecewa atas dakwaan yang dikenakan ke atas semua OKT terbabit, kerana masa prosiding menjelang musim peperiksaan akhir semester.

"Tindakan yang dilakukan pentadbiran Universiti...mengejutkan dan mengecewakan, apatah lagi di ambang peperiksaan universiti," ulas beliau dalam blog peribadinya,niknazmi.com.

Beliau yang juga merupakan Setiausaha Politik bagi Menteri Besar Selangor berpendapat, tindakan HEPA tersebut bertentangan dengan semangat kebebasan akademik dan hak berpersatuan.

Ujarnya, dakwaan ke atas semua OKT terbabit secara tidak langsung memberikan tanggapan tidak baik kepadanya.

"...sentimen ini adalah meleset apabila universiti lain bersedia untuk menerima kehadiran saya untuk memberi ucapan dengan tangan terbuka termasuklah Universiti California di Berkeley, Universiti Stanford, Universiti Essex dan The School of Oriental and Asian Studies, London, selain IPT Unisel dan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia,"jelasnya.

Haafizuddin dan Abu Ubaidah didakwa membawa Nik Nazmi merasmikan program rasmi universiti.

Manakala,keenam-enam pemimpin Persatuan Bahasa Cina Universiti Malaya (PBCUM) turut mendapat pendakwaan yang tidak jauh berbeza; kerana menjemput Adun Seputeh, Teresa Kok dan Ahli Jawatankuasa MCA Pusat, Wong Nai Chee sebagai panel Hakim dalam suatu pertandingan debat rasmi Universiti.

Pun begitu, HEPA Isnin lalu menangguhkan prosiding semua OKT secara tergesa-gesa, tanpa menjelaskan alasan yang munasabah.

Pendakwaan ke atas lapan OKT tersebut jika tidak diselesaikan secara profesional, bukan sahaja mengakibat HEPA dilihat tidak profesional; malah Universiti Malaya yang sudah pun menjadi simbol tradisi kecemerlangan Malaysia juga terpalitkan oleh pelbagai label buruk kelak.

SUMBER: Harakahdaily

SISTEM KUPON BERAS UNTUK GOLONGAN MISKIN

Label:Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani akan memperkenal sistem kupon mulai akhir tahun ini kepada 200 ribu keluarga miskin.

"Sistem kupon ini akan memastikan rakyat miskin tidak KEBULURAN". Itulah lebih kurang kata Datuk Noh Omar dalam berita radio 1 pagi tadi.

Apa pendapat anda?

KANSER DARIPADA SOTONG KERING

Label:
GEORGE TOWN - Ramai mengetahui keenakan sotong kering ditambah lagi jika dimasak sebagai sambal. Namun Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) mendedahkan, tidak mungkin ramai pengguna sedar bahawa sotong kering kaya dengan logam toksik jenis kadmium, bahan yang sama digunakan dalam membuat bateri, plastik dan baja fosfat.
"Kesan pengambilan kadmium mendedahkan seseorang terhadap kanser payu dara, kanser prostat serta penyakit buah pinggang,'' kata Presidennya, S. M. Mohamed Idris pada sidang media di pejabatnya di sini semalam.

Menurutnya, selain sotong kering, makanan laut kering lain seperti tiram, ikan bilis dan udang juga mengandungi kadmium tetapi pada kadar yang lebih rendah. "Hasil ujian yang dilakukan mendapati kandungan kadmium dalam sotong kering melebihi empat kali ganda had yang dibenarkan,' ' ujarnya. CAP membuktikan perkara itu melalui ujian rawak melibatkan enam sampel sotong kering dan hasilnya mendapati lima sampel mengandungi kadmium serta tiga daripadanya mempunyai kandungan logam itu secara berlebihan.

SUMBER di sini.

PRK BAGAN PINANG: KEMENANGAN TIDAK BERMORAL - TG NIK ABDUL AZIZ

Label:


KOTA BHARU – Kemenangan Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Bagan Pinang kelmarin dianggap sebagai tidak bermoral kerana calon yang dipilih memiliki rekod lampau yang tidak baik.

Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, walaupun calon BN, Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad berjaya menewaskan calon Pas, Zulkefly Mohamad Omar namun kemenangannya itu akan membebankan BN dan UMNO.

Beliau berkata, tindakan UMNO memilih Mohd Isa amat memalukan jika dibandingkan langkah yang diambil kaum Cina di dalam MCA yang menolak dua pemimpin utamanya dalam Mesyuarat Agung Luar Biasa (EGM) Sabtu lepas .

“Langkah yang diambil UMNO terbalik dan cukup memalukan. Cina yang tidak beragama Islam tolak Presiden dan Timbalan Presiden kerana terlibat dengan yang seorang tu kerana skandal duit dan hak seorang lagi tu skandal perempuan.

“Tetapi yang ini pula memang UMNO sendiri mengaku dia terlibat dengan skandal tetapi dia pilih. Pilih pula dengan majoriti banyak. Jadi di mana duduk moral, malu pada orang Cina yang tidak beragama Islam. Saya nak ulang sekali lagi malu kepada orang Cina yang tidak beragama Islam,” katanya.

Menteri Besar Kelantan itu turut memuji cara MCA menyelesaikan masalah dalaman yang dihadapi kerana masyarakat Cina menolak dua pemimpin parti itu yang terlibat dengan skandal.

“Saya puji cara MCA berpolitik. Cara mereka menyelesaikan masalah. Mereka buat EGM dan tidak menggunakan kekerasan sebagaimana di Bagan Pinang.

“Pemikiran politik orang Melayu khasnya UMNO masih ke belakang. Memang betul seperti saya agak selama ini bahawa Cina lebih jauh pandai berpolitik berbanding orang Melayu,” katanya.

Mengulas mengenai kekurangan majoriti yang diperoleh di Bagan Pinang, beliau berkata, soal calon Pas tidak timbul kerana pengundi akan memilih parti yang membawa dasar Islam dan bukannya calon itu sendiri sahaja.

“Kita dalam Pas, kita pilih parti. Parti itu parti Islam. Lepas itu baru kita pilih calon. Sesuai atau tidak calon berkenaan dengan parti yang diwakili itu tidak timbul kerana dasar parti itu adalah Islam,” katanya.

Beliau bagaimanapun akur dengan kekalahan itu kerana pengundi sudah membuat pilihan dengan memilih BN.

“Kalau mereka memilih BN dengan kehendak hati sendiri, saya tidak boleh buat apa. Tetapi hak yang 2,000 lagi yang mengundi PAS itu saya harap biar ia jadi benih yang cukup bernas untuk menyebarkan Islam di masa depan,” katanya.

Beliau turut melahirkan dukacita pergaduhan yang berlaku antara penyokong parti yang bertanding pada pilihan raya itu, kerana ia tidak mencerminkan ketamadunan Melayu dan amat memalukan.

“Itu adalah unsur yang tidak patut berlaku pada zaman moden sekarang ini. Malu kita dibuatnya. Demokrasi pun tidak Islam pun tidak. Mana boleh budak-budak itu buat kerja kalau tidak ada pemimpin,” katanya.

SUMBER di sini.

UMNO YAKIN TELAH DAPAT KEMBALI SOKONGAN RAKYAT TAPI TAKUT BUBAR DUN PERAK

Label:


(Foto: Malaysiakini)

Pakatan Rakyat Perak mencabar Barisan Nasional membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) itu jika parti pemerintah tersebut yakin telah mendapat kembali sokongan rakyat berikutan kemenangan di Bagan Pinang semalam.

Pengerusi Kelab Penyokong kerajaan PR Perak, Drs. Khalil Idham Lim dalam satu kenyataan memberitahu, sekiranya benar dakwaan pemimpin BN bahawa rakyat kembali yakin dengan mereka, BN seharusnya tidak perlu takut membubarkan DUN Perak dan mengambilnya melalui proses pilihan raya negeri.

"Jika Bagan Pinang sebagai mana yang didakwa oleh BN sebagai petunjuk bahawa rakyat telah menyokong BN, dengan ini saya mecabar kepimpinan BN di Perak untuk segerakan pembubaran DUN Perak dan memberi laluan kepada rakyat untuk memilih siapakah kerajaan yang akan meneruskan teraju kerajaan di Perak," kenyataannya dipetik.

Dia yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri ADUN Titi Serong memberitahu, jika BN menang pada pilihanraya itu, Pakatan Rakyat akan menerimanya atas semangat demokrasi.

Kekalahan PAS mahupun Pakatan katanya bukan sesuatu yang luar biasa malah berlaku sejak merdeka sehinggalah di Bagan Pinang.

Namun lebih penting ujarnya, kepentingan rakyat negeri itu yang juga mahukan pembubaran DUN agar hak mereka dikembalikan untuk memilih kepimpinan yang akan menerajui negeri mereka.

"Desakan ini sudah bermula sejak 5 Februsri 2009 dan tidak jemu-jemu kami suarkan kerana melihat kepada kepentingan rakyat Perak sebagaimana slogan BN 'rakyat didahulukan'.

Makanya inilah masa untuk mendahulukan rakyat dengan bubarkan DUN Perak," tulisnya.

Dalam PRK Bagan Pinang semalam, calon PAS Zulkefly Mohamad Omar tewas kepada calon BN Tan Sri Mohd Isa dengan jumlah majoriti sebanyak 5,435 undi.

Mohd Isa memperolehi 8,013 undi manakala Zulkefly, Pesuruhanjaya PAS Negeri, mendapat 2,578 undi.

Jumlah itu lebih besar daripada majoriti 2,333 undi yang diperolehi oleh BN pada pilihan raya umum 8 Mac tahun lepas.

Ekoran kemenangan itu, kepimpinan BN mendakwa parti itu kini sudah mula diterima kembali oleh rakyat selepas ditolak pada Pilihan Raya Umum ke-12, Mac tahun lalu dan tujuh siri pilihan raya kecil sebelum ini.

Mereka juga mendakwa, pembaharuan dibawa Datuk Seri Najib melalui slogan '1 Malaysia, Rakyat di dahulukan, pencapaian di utamakan', antara faktor besar penyumbang kepada kemenangan tersebut.
SUMBER: harakahdaily

SELEPAS PRK BAGAN PINANG, GILIRAN PRK SEPUTEH PULA?

Label:


Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Razak yakin selepas pilihan raya kecil Bagan Pinang, pilihan raya kecil akan diadakan di Kedah pula iaitu di Kota Seputeh.

“Insya Allah, selepas Bagan Pinang kita akan ke Kedah pula untuk pilihan raya kecil di sana,” kata Azizan ketika berucap di Taman Sri Rusa, dekat sini.

Azizan memberikan ceramah bagi membantu calon PAS yang mewakili Pakatan Rakyat di Bagan Pinang, Zulkefly Mohamad bin Omar.

Menurut Azizan, Speaker Dun Kedah telah menghantar surat kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) memaklumkan kekosongan kerusi Kota Seputeh berikutan kegagalan Adunnya menghadiri sidang Dun sebanyak dua kali berturut-turut.

“Kita telah melantik tujuh peguam untuk mengkaji balik keputusan SPR yang memohon permohonan Speaker kita,” kata Azizan.

Beliau yakin, kes ini berpihak kepadanya berdasarkan undang-undang yang ada di negeri Kedah.

“Ada pemimpin Umno kata kita membazirkan duit...Saya kata, saya rela bazirkan duit untuk adakan pilihan raya semula dari terus membayar gaji Adun yang pemalas...nak datang sidang Dun pun malas,” katanya disambut sorakan orang ramai.

SUMBER di sini.

PRK BAGAN PINANG: KEMENANGAN "KAKI RASUAH: GAGALKAN INTEGRITI NASIONAL

Label:


TELUK KEMANG - Kemenangan Tan Sri Isa Samad dalam pilihanraya kecil DUN Bagan Pinang adalah merupakan suatu kegagalan kepada misi integriti nasional.

Walaupun begitu, PAS menghormati keputusan rakyat atas prinsip demokratik, namun malu dengan sikap Umno yang tidak akan membawa rakyat kepada kehidupan yang lebih baik kerana gagal memerangi rasuah.

"Umno memang menang dalam pilihanraya, tapi ternyata kalah dalam memerangi rasuah,"kata Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar dalam sidang media yang diadakan selepas Pas di isytiharkan tewas dalam pilihanraya kecil DUN bagan Pinang.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena berkata, dengan kemenangan Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad yang sebelum ini telahpun ditolak oleh Umno; mengakibatkan Umno akan terus angkuh mengamalkan rasuah.

Ujarnya lagi, kemenagan Isa ini sebenarnya tidak sedikit pun memulihkan kepercayaan palabur terhadap integriti kerajaan.

Sebaliknya, ia bakal menjadi satu lagi titik gelita dalam sejarah integriti negara.

Mengulas perkembangan yang sama, Pengarah pilihanraya PAS bagi Bagan Pinang, Salehuddin Ayub, konsisten dengan kenyataannya bahawa PRK N31 Bagan Pinang akan menjadi pemangkin gelombang ketiga Rasuah Musuh No.1 Negara.

"Ia akan mempercepat gelombang itu,"kata Salahuddin yang juga Naib Presiden PAS serta ahli Parlimen Kubang Kerian.

Tegasnya lagi, N31 juga bakal dijadikan dijadikan medan permulaan Pakatan memperjuangkan senarai undi pos bersih.

Turut hadir dalam sidang media tersebut adalah Ketua Angkatan Muda Keadilan, Shamul Iskandar M Akin dan Ahli Parlimen Kuala Selangor Dr. Dzulkifli.

SUMBER di sini.
KALAU KELANTAN MUNDUR, UMNOLAH YANG MEMUNDURKANNYA I pkfz
Jumaat, Oktober 16, 2009 | Author: Tuk Kiyai


KOTA BHARU, Okt 15 — Setelah Umno cuba mengulangi kembali idea silamnya, mendakwa Kelantan sebagai sebuah negeri mundur, para pemimpin PAS negeri amat menyedari sememangnya itu adalah sebahagian daripada strategi lapuk Umno dalam usahanya untuk menawan Kelantan.

Perkara ini disahkan oleh Ketua Dewan Pemuda PAS Kelantan, Abdul Latiff Abdul Rahman, semasa menghubungi The Malaysian Insider bagi mengulas kenyataan Timbalan Menteri Kewangan, Senator Datuk Dr Awang Adek Hussein, dan Setiausaha Barisan Nasional (BN) Negeri, Datuk Alwi Che Ahmad, yang mendakwa Kelantan masih mundur berbanding dengan negeri-negeri lain berikutan kegagalan Kerajaan Negeri melaksanakan pembangunan sebagaimana dijanjikan pada pilihan raya tahun lepas.

Abdul Latiff memberitahu, Umno berada di dalam keadaan terdesak kerana merasakan kredibilitinya kian terhakis akibat diancam gelombang politik yang tidak keruan sejak akhir-akhir ini memaksa mereka memanipulasikan keadaan bagi menutup beberapa isu negara yang tidak pernah selesai daripada terus menjadi perhatian rakyat. Malu dan mengaibkan!

Tanpa menolak kemungkinan, Abdul Latiff turut berkata, penyakit fobia bahana tsunami politik pada pilihan raya umum (PRU) 2008 yang hampir merobek seluruh persada politik didokongnya sejak lebih 50 tahun merupakan tragedi ngeri amat menakutkan belum berjaya dipulih untuk menghadapi PRU ke 13 akan datang. Lalu mereka jadikan Kelantan mundur sebagai umpan perang saraf peringkat awal mereka menjelang pilihan raya umum atau kecil.

“Maka mereka eksploitkan semula idea lapuknya, merekacipta tuduhan mengatakan Kelantan mundur di bawah pemerintahan PAS” jelasnya, dan menyeru adalah lebih baik pemimpin Umno negeri dapatkan isu lain daripada terus mengguna idea lapuk yang sudah dimomok rakyat sebelum ini.

Tuduhan Kelantan sebagai sebuah negeri yang termundur dengan kadar kemiskinan yang tertinggi dalam negara merupakan isu pernah dimainkan Umno sebaik sahaja kerajaan PAS memerintah Kelantan sejak hampir 20 tahun lalu.

Namun ia nampaknya semakin ghairah dieksploitasikan semula oleh Timbalan Perdana Menteri yang juga selaku Presiden Umno, Tan Sri Muhyidin Yasin, dalam kempen pilihan raya kecil Dun Bagan Pinang 11 Oktober lalu. Ia kemudiannya melata, diperbesar-besarkan oleh pemimpin Umno negeri.

Dakwaan Muhyidin itu bagaimanapun disangkal oleh Ketua Penerangan PAS Pusat, Idris Ahmad, sebagai dakwaan mengarut dan tidak berasas kerana tidak menepati fakta statistik kemiskinan tegar yang dengan jelas mencatatkan bilangan isi rumah dalam kategori miskin tegar di Perak, Kedah, Terengganu, Sabah dan Sarawak ternyata lebih besar berbanding negeri Kelantan.

Sementara itu Abdul Latiff menegaskan sekiranya dakwaan tersebut adalah benar maka pihak yang bertanggungjawab memundurkan Kelantan adalah kerajaan Umno-BN sendiri, bukannya PAS kerana tanggungjawab terhadap perkara tersebut adalah terletak di tangan kerajaan Umno-BN selaku organisasi induk kepada negeri-negeri di bawahnya termasuk Kelantan.

“Peruntukan pembangunan negeri tidak disalurkan terus kepada kerajaan negeri tapi disalurkan kepada Jabatan Pembangunan Persekutuan (JPP), jadi siapa yang harus dipersalahkan dalam hal ini?” soalnya.

Tegasnya lagi, Umno sebenarnya banyak beremosi semasa membuat kenyataan. Tindakannya umpama memasang jerat untuk menjeratkan batang tubuhnya sendiri. Dan ianya jelas terbukti, pada majlis Penyampaian Bantuan Ihsan Mangsa Ribut peringkat parlimen Bachok, dekat sini, Awang Adek sendiri mendedahkan bahawa Kerajaan Pusat tidak mungkin menyalurkan peruntukan menerusi kerajaan negeri.

Sehubungan itu Abdul Latiff mengingatkan rakyat Kelantan agar tidak mudah terpengaruh dengan dakyah politik kotor Umno yang sudahpun diancam kepupusan modal untuk diisi dalam wadah perjuangan mereka.

SUMBER: themalaysianinsider
SEKETUL KEJU DAN SEHELAI TUALA KECIL
Jumaat, Oktober 16, 2009 | Author: Tuk Kiyai

Seorang gadis datang menemui Rasulullah dengan tangan kanannya disorokkan ke dalam poket bajunya. Dari raut wajahnya, anak gadis ini sedang menanggung kesakitan yang amat sangat. Lalu Rasulullah menegurnya.

"Wahai anakku, kenapa wajahmu menampakkan kamu sedang kesakitan dan apa yang kamu sorokkan di tanganmu?"

Lalu gadis malang itu pun menceritakan hal yang berlaku padanya. "Ya,Rasulullah, sesungguhnya aku adalah anak yatim piatu. Malam tadi aku telah bermimpi dan mimpiku itu telah membuatkan aku menanggung kesakitan ini." Balas gadis tadi.

"Jika tidak jadi keberatan, ceritakanlah mimpimu itu wahai anakku."

Rasulullah mula tertarik dengan penjelasan gadis tersebut."Aku bermimpi berjumpa ibuku di dalam neraka.

Keadaannya amat menyedihkan. Ibuku meminta diberikan air kerana dia amat dahaga kerana kepanasan api neraka itu hingga peluh tidak sempat keluar kerana kekeringan sekelip mata." Gadis itu berhenti seketika menahan sebak.

"Kemudian kulihat ditangan kirinya ada seketul keju dan ditangan kanannya ada sehelai tuala kecil.Beliau mengibas-ngibaskan kedua-dua benda tersebut untuk menghalang api dari membakar tubuhnya. Lantas aku bertanya ibuku, kenapa dia menerima balasan sebegitu rupa sedangkan ketika hidupnya ibuku adalah seorang hamba yang patuh dengan ajaran islam dan isteri yang taat kepada suaminya?

Lalu ibuku memberitahu bahawa ketika hidupnya dia amat bakhil. Hanya dua benda itu sahaja iaitu seketul keju dan sehelai tuala kecil pernah disedekahkan kepada fakir. Yang lainnya hanya untuk bermuka-muka dan menunjukkan kelebihan hartanya sahaja.

Lalu aku terus mencari ayahku. Rupanya beliau berada di syurga dan sedang menjamu penghuni syurga dengan makanan yang lazat dan minuman dari telaga nabi.

Ayahku memang amat terkenal kerana sikapnya yang dermawan dan kuat beramal. Lalu aku bertanya kepada ayahku. "Wahai ayah, ibu sedang kehausan dan menaggung azab di neraka. Tidakkah ayah ingin membantu ibu sedangkan di dunia kulihat ibu amat mentaatimu dan menurut perintah agama.

Lalu dijawab oleh ayahnya. Sesungguhnya beliau dan semua penghuni syurga telah dilarang oleh Allah dari memberi walau setitik air kepada isterinya kerana itu adalah pembalasan untuk kebakhilan yang dilakukan ketika di dunia.

Oleh kerana kasihan melihat azab yang diterima oleh ibuku, aku lantas menceduk sedikit air mengguna tapak tangan kananku lalu dibawa ke neraka. Belum sempat air tersebut mencecah bibir ibuku, api neraka telah menyambar tanganku sehingga melecur.

Seketika itu juga aku tersedar dan mendapati tapak tanganku melecur teruk. Itulah sebabnya aku datang berjumpa engkau ya Rasulullah." Panjang lebar gadis itu bercerita sambil airmatanya tidak henti-henti mengalir di pipi.

Rasulullah kemudian meletakkan tongkatnya ke tapak tangan gadis tersebut lalu menadah tangan, berdoa memohon petunjuk dari Allah. Jika sekiranya mimpi gadis tersebut adalah benar maka disembuhkanlah agar menjadi iktibar kepada beliau dan semua umat Islam.

Lalu berkat kebesaran-Nya tangan gadis tersebut sembuh. Rasulullah lantas berkata, "Wahai anakku, pulanglah. Banyakkan bersedekah dan berzikir dan pahalanya kau berikan kepada ibumu. Mudah-mudahan segala dosanya terampun.
UMNO AKAN JADI PARTI YANG PALING BERSIH I pkfz
Jumaat, Oktober 16, 2009 | Author: Tuk Kiyai

UMNO berjanji pindaan perlembagaan yang dibuat akan memastikan gejala politik wang dimatikan hingga ke akar umbi disamping menjadikan UMNO sebuah parti yang bersih dan dihormati rakyat.

JANJI? JANJI KOSONG ATAU BERISI? BAGI TOK KIYAI, KALAU NAK BERSIH UMNO DARIPADA POLITIK WANG/RASUAH, PEMIMPIN KENA BERSIH DAHULU....PEMIMPIN CAWANGAN, PEMIMPIN BAHAGIAN, PEMIMPIN PUSAT SAMPAILAH MENTERI...KALAU PEMIMPIN TU SENDIRI YANG MAKAN RASUAH DAN PEMIMPIN TU JUGAK NAK BANTERAS RASUAH ALAMATNYA PARTI TU NAK BERKUBUR...
KALAU PEMIMPIN BERZINA DAN PEMIMPIN TU JUGAK NAK BERCAKAP PASAL SEBAT KERANA ZINA APA HAL? KALAU PEMIMPIN MINUM ARAK DAN PEMIMPIN ITU JUGAK BERCAKAP PASAL SEBAT KERANA MINUM ARAK, APA HAL?

KUALA LUMPUR, 15 Okt: Dua dari lapan pemimpin mahasiswa yang dituduh bersalah membawa masuk ahli politik dalam suatu program rasmi Universiti Malaya, memberi jaminan untuk menghadiri prosiding Selasa depan, demi menjaga nama baik universiti berkenaan.

"HEP sudah buat benda (tindakan) bodoh, sia-sia dan langsung tidak angkat intelektual mahasiswa apabila panggil semula saya Selasa depan, tapi saya tetap akan hadir kerana menjaga nama Universiti Malaya,"tegas Muhammad Haafizuddin Abererah,24,ketika dihubungi semalam.

Menurut bekas Presiden Persatuan Mahasiswa Islam Universiti Malaya (PMiUM) itu lagi, perbicaraan tersebut bakal disaksikan dan ditertawakan oleh masyarakat, kerana tindak-tanduk Hal Ehwal Pelajar dan Alumni (HEPA) menipu mahasiswa sebelum ini telah pun dilaporkan beberapa media arus perdana.

Beliau yang juga Guru Sandaran Tidak Terlatih (GSTT) sebuah sekolah swasta di Pulau Pinang, berharap HEPA tidak lagi mengulangi amalan tidak profesional lalu kerana beliau sudah pun mengambil cuti kecemasan untuk menghadiri prosiding itu.

Ujarnya lagi, universiti seharusnya menggalakkan perkembangan intelektual dengan menggalakkan kebebasan akademik dan universiti autonomi dalam kalangan mahasiswa kelak.

Orang Kena Tuduh (OKT) yang lain, Abu Ubaidah Amir Abdul Malik,22, turut memberi jaminan untuk hadir ke prosiding tersebut, demi mengelakkan sesuatu yang lebih memburukkan universiti dari berlaku.

Sambil berharap kesemua OKT dibebaskan dari pertuduhan tanpa syarat, Abu juga berharap HEPA kembali menilai penguatkuasaan Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) secara rasional; agar tidak dipandang rendah oleh masyarakat sivil di luar sana.

Tambahnya lagi, jika penangguhan prosiding dilakukan sekali lagi Selasa depan, bermakna HEPA benar-benar angkuh mempermainkan sensitiviti dan komitmen kelapan-lapan OKT terbabit.

Enam OKT yang lain cuba dihubungi kemudian, tetapi gagal.

Dalam perkembangan berkaitan, Adun Seri Setia, Nik Nazmi Nik Ahmad, individu yang merasmikan Muktamar Tahunan PMiUM Mac lepas turut melahirkan rasa kecewa atas dakwaan yang dikenakan ke atas semua OKT terbabit, kerana masa prosiding menjelang musim peperiksaan akhir semester.

"Tindakan yang dilakukan pentadbiran Universiti...mengejutkan dan mengecewakan, apatah lagi di ambang peperiksaan universiti," ulas beliau dalam blog peribadinya,niknazmi.com.

Beliau yang juga merupakan Setiausaha Politik bagi Menteri Besar Selangor berpendapat, tindakan HEPA tersebut bertentangan dengan semangat kebebasan akademik dan hak berpersatuan.

Ujarnya, dakwaan ke atas semua OKT terbabit secara tidak langsung memberikan tanggapan tidak baik kepadanya.

"...sentimen ini adalah meleset apabila universiti lain bersedia untuk menerima kehadiran saya untuk memberi ucapan dengan tangan terbuka termasuklah Universiti California di Berkeley, Universiti Stanford, Universiti Essex dan The School of Oriental and Asian Studies, London, selain IPT Unisel dan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia,"jelasnya.

Haafizuddin dan Abu Ubaidah didakwa membawa Nik Nazmi merasmikan program rasmi universiti.

Manakala,keenam-enam pemimpin Persatuan Bahasa Cina Universiti Malaya (PBCUM) turut mendapat pendakwaan yang tidak jauh berbeza; kerana menjemput Adun Seputeh, Teresa Kok dan Ahli Jawatankuasa MCA Pusat, Wong Nai Chee sebagai panel Hakim dalam suatu pertandingan debat rasmi Universiti.

Pun begitu, HEPA Isnin lalu menangguhkan prosiding semua OKT secara tergesa-gesa, tanpa menjelaskan alasan yang munasabah.

Pendakwaan ke atas lapan OKT tersebut jika tidak diselesaikan secara profesional, bukan sahaja mengakibat HEPA dilihat tidak profesional; malah Universiti Malaya yang sudah pun menjadi simbol tradisi kecemerlangan Malaysia juga terpalitkan oleh pelbagai label buruk kelak.

SUMBER: Harakahdaily
SISTEM KUPON BERAS UNTUK GOLONGAN MISKIN
Khamis, Oktober 15, 2009 | Author: Tuk Kiyai


Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani akan memperkenal sistem kupon mulai akhir tahun ini kepada 200 ribu keluarga miskin.

"Sistem kupon ini akan memastikan rakyat miskin tidak KEBULURAN". Itulah lebih kurang kata Datuk Noh Omar dalam berita radio 1 pagi tadi.

Apa pendapat anda?
KANSER DARIPADA SOTONG KERING
Rabu, Oktober 14, 2009 | Author: Tuk KiyaiGEORGE TOWN - Ramai mengetahui keenakan sotong kering ditambah lagi jika dimasak sebagai sambal. Namun Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) mendedahkan, tidak mungkin ramai pengguna sedar bahawa sotong kering kaya dengan logam toksik jenis kadmium, bahan yang sama digunakan dalam membuat bateri, plastik dan baja fosfat.
"Kesan pengambilan kadmium mendedahkan seseorang terhadap kanser payu dara, kanser prostat serta penyakit buah pinggang,'' kata Presidennya, S. M. Mohamed Idris pada sidang media di pejabatnya di sini semalam.

Menurutnya, selain sotong kering, makanan laut kering lain seperti tiram, ikan bilis dan udang juga mengandungi kadmium tetapi pada kadar yang lebih rendah. "Hasil ujian yang dilakukan mendapati kandungan kadmium dalam sotong kering melebihi empat kali ganda had yang dibenarkan,' ' ujarnya. CAP membuktikan perkara itu melalui ujian rawak melibatkan enam sampel sotong kering dan hasilnya mendapati lima sampel mengandungi kadmium serta tiga daripadanya mempunyai kandungan logam itu secara berlebihan.

SUMBER di sini.
PRK BAGAN PINANG: KEMENANGAN TIDAK BERMORAL - TG NIK ABDUL AZIZ
Selasa, Oktober 13, 2009 | Author: Tuk Kiyai

KOTA BHARU – Kemenangan Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Bagan Pinang kelmarin dianggap sebagai tidak bermoral kerana calon yang dipilih memiliki rekod lampau yang tidak baik.

Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, walaupun calon BN, Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad berjaya menewaskan calon Pas, Zulkefly Mohamad Omar namun kemenangannya itu akan membebankan BN dan UMNO.

Beliau berkata, tindakan UMNO memilih Mohd Isa amat memalukan jika dibandingkan langkah yang diambil kaum Cina di dalam MCA yang menolak dua pemimpin utamanya dalam Mesyuarat Agung Luar Biasa (EGM) Sabtu lepas .

“Langkah yang diambil UMNO terbalik dan cukup memalukan. Cina yang tidak beragama Islam tolak Presiden dan Timbalan Presiden kerana terlibat dengan yang seorang tu kerana skandal duit dan hak seorang lagi tu skandal perempuan.

“Tetapi yang ini pula memang UMNO sendiri mengaku dia terlibat dengan skandal tetapi dia pilih. Pilih pula dengan majoriti banyak. Jadi di mana duduk moral, malu pada orang Cina yang tidak beragama Islam. Saya nak ulang sekali lagi malu kepada orang Cina yang tidak beragama Islam,” katanya.

Menteri Besar Kelantan itu turut memuji cara MCA menyelesaikan masalah dalaman yang dihadapi kerana masyarakat Cina menolak dua pemimpin parti itu yang terlibat dengan skandal.

“Saya puji cara MCA berpolitik. Cara mereka menyelesaikan masalah. Mereka buat EGM dan tidak menggunakan kekerasan sebagaimana di Bagan Pinang.

“Pemikiran politik orang Melayu khasnya UMNO masih ke belakang. Memang betul seperti saya agak selama ini bahawa Cina lebih jauh pandai berpolitik berbanding orang Melayu,” katanya.

Mengulas mengenai kekurangan majoriti yang diperoleh di Bagan Pinang, beliau berkata, soal calon Pas tidak timbul kerana pengundi akan memilih parti yang membawa dasar Islam dan bukannya calon itu sendiri sahaja.

“Kita dalam Pas, kita pilih parti. Parti itu parti Islam. Lepas itu baru kita pilih calon. Sesuai atau tidak calon berkenaan dengan parti yang diwakili itu tidak timbul kerana dasar parti itu adalah Islam,” katanya.

Beliau bagaimanapun akur dengan kekalahan itu kerana pengundi sudah membuat pilihan dengan memilih BN.

“Kalau mereka memilih BN dengan kehendak hati sendiri, saya tidak boleh buat apa. Tetapi hak yang 2,000 lagi yang mengundi PAS itu saya harap biar ia jadi benih yang cukup bernas untuk menyebarkan Islam di masa depan,” katanya.

Beliau turut melahirkan dukacita pergaduhan yang berlaku antara penyokong parti yang bertanding pada pilihan raya itu, kerana ia tidak mencerminkan ketamadunan Melayu dan amat memalukan.

“Itu adalah unsur yang tidak patut berlaku pada zaman moden sekarang ini. Malu kita dibuatnya. Demokrasi pun tidak Islam pun tidak. Mana boleh budak-budak itu buat kerja kalau tidak ada pemimpin,” katanya.

SUMBER di sini.

(Foto: Malaysiakini)

Pakatan Rakyat Perak mencabar Barisan Nasional membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) itu jika parti pemerintah tersebut yakin telah mendapat kembali sokongan rakyat berikutan kemenangan di Bagan Pinang semalam.

Pengerusi Kelab Penyokong kerajaan PR Perak, Drs. Khalil Idham Lim dalam satu kenyataan memberitahu, sekiranya benar dakwaan pemimpin BN bahawa rakyat kembali yakin dengan mereka, BN seharusnya tidak perlu takut membubarkan DUN Perak dan mengambilnya melalui proses pilihan raya negeri.

"Jika Bagan Pinang sebagai mana yang didakwa oleh BN sebagai petunjuk bahawa rakyat telah menyokong BN, dengan ini saya mecabar kepimpinan BN di Perak untuk segerakan pembubaran DUN Perak dan memberi laluan kepada rakyat untuk memilih siapakah kerajaan yang akan meneruskan teraju kerajaan di Perak," kenyataannya dipetik.

Dia yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri ADUN Titi Serong memberitahu, jika BN menang pada pilihanraya itu, Pakatan Rakyat akan menerimanya atas semangat demokrasi.

Kekalahan PAS mahupun Pakatan katanya bukan sesuatu yang luar biasa malah berlaku sejak merdeka sehinggalah di Bagan Pinang.

Namun lebih penting ujarnya, kepentingan rakyat negeri itu yang juga mahukan pembubaran DUN agar hak mereka dikembalikan untuk memilih kepimpinan yang akan menerajui negeri mereka.

"Desakan ini sudah bermula sejak 5 Februsri 2009 dan tidak jemu-jemu kami suarkan kerana melihat kepada kepentingan rakyat Perak sebagaimana slogan BN 'rakyat didahulukan'.

Makanya inilah masa untuk mendahulukan rakyat dengan bubarkan DUN Perak," tulisnya.

Dalam PRK Bagan Pinang semalam, calon PAS Zulkefly Mohamad Omar tewas kepada calon BN Tan Sri Mohd Isa dengan jumlah majoriti sebanyak 5,435 undi.

Mohd Isa memperolehi 8,013 undi manakala Zulkefly, Pesuruhanjaya PAS Negeri, mendapat 2,578 undi.

Jumlah itu lebih besar daripada majoriti 2,333 undi yang diperolehi oleh BN pada pilihan raya umum 8 Mac tahun lepas.

Ekoran kemenangan itu, kepimpinan BN mendakwa parti itu kini sudah mula diterima kembali oleh rakyat selepas ditolak pada Pilihan Raya Umum ke-12, Mac tahun lalu dan tujuh siri pilihan raya kecil sebelum ini.

Mereka juga mendakwa, pembaharuan dibawa Datuk Seri Najib melalui slogan '1 Malaysia, Rakyat di dahulukan, pencapaian di utamakan', antara faktor besar penyumbang kepada kemenangan tersebut.
SUMBER: harakahdaily
SELEPAS PRK BAGAN PINANG, GILIRAN PRK SEPUTEH PULA?
Isnin, Oktober 12, 2009 | Author: Tuk Kiyai

Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Razak yakin selepas pilihan raya kecil Bagan Pinang, pilihan raya kecil akan diadakan di Kedah pula iaitu di Kota Seputeh.

“Insya Allah, selepas Bagan Pinang kita akan ke Kedah pula untuk pilihan raya kecil di sana,” kata Azizan ketika berucap di Taman Sri Rusa, dekat sini.

Azizan memberikan ceramah bagi membantu calon PAS yang mewakili Pakatan Rakyat di Bagan Pinang, Zulkefly Mohamad bin Omar.

Menurut Azizan, Speaker Dun Kedah telah menghantar surat kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) memaklumkan kekosongan kerusi Kota Seputeh berikutan kegagalan Adunnya menghadiri sidang Dun sebanyak dua kali berturut-turut.

“Kita telah melantik tujuh peguam untuk mengkaji balik keputusan SPR yang memohon permohonan Speaker kita,” kata Azizan.

Beliau yakin, kes ini berpihak kepadanya berdasarkan undang-undang yang ada di negeri Kedah.

“Ada pemimpin Umno kata kita membazirkan duit...Saya kata, saya rela bazirkan duit untuk adakan pilihan raya semula dari terus membayar gaji Adun yang pemalas...nak datang sidang Dun pun malas,” katanya disambut sorakan orang ramai.

SUMBER di sini.

TELUK KEMANG - Kemenangan Tan Sri Isa Samad dalam pilihanraya kecil DUN Bagan Pinang adalah merupakan suatu kegagalan kepada misi integriti nasional.

Walaupun begitu, PAS menghormati keputusan rakyat atas prinsip demokratik, namun malu dengan sikap Umno yang tidak akan membawa rakyat kepada kehidupan yang lebih baik kerana gagal memerangi rasuah.

"Umno memang menang dalam pilihanraya, tapi ternyata kalah dalam memerangi rasuah,"kata Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar dalam sidang media yang diadakan selepas Pas di isytiharkan tewas dalam pilihanraya kecil DUN bagan Pinang.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena berkata, dengan kemenangan Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad yang sebelum ini telahpun ditolak oleh Umno; mengakibatkan Umno akan terus angkuh mengamalkan rasuah.

Ujarnya lagi, kemenagan Isa ini sebenarnya tidak sedikit pun memulihkan kepercayaan palabur terhadap integriti kerajaan.

Sebaliknya, ia bakal menjadi satu lagi titik gelita dalam sejarah integriti negara.

Mengulas perkembangan yang sama, Pengarah pilihanraya PAS bagi Bagan Pinang, Salehuddin Ayub, konsisten dengan kenyataannya bahawa PRK N31 Bagan Pinang akan menjadi pemangkin gelombang ketiga Rasuah Musuh No.1 Negara.

"Ia akan mempercepat gelombang itu,"kata Salahuddin yang juga Naib Presiden PAS serta ahli Parlimen Kubang Kerian.

Tegasnya lagi, N31 juga bakal dijadikan dijadikan medan permulaan Pakatan memperjuangkan senarai undi pos bersih.

Turut hadir dalam sidang media tersebut adalah Ketua Angkatan Muda Keadilan, Shamul Iskandar M Akin dan Ahli Parlimen Kuala Selangor Dr. Dzulkifli.

SUMBER di sini.